Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kalkulatorek Winiarski v.4.0->4.5
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!
*Post archiwalny - aktualna wersja - troszkę nizej :D

Dziś wrzucam na serwerek nową wersję kalkulatorka (dotychczasowy wątek na forum znajduje się tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8939

Umieszczam dwie wersje (analogiczne) jedna w formacie Excel 2007/2010 (.xlsm) do pobrania tutaj: http://kkrzychk.republika.pl/kalkulator_4_2007.zip

lub wersja dla Excela 2003 i starszych (.xls) dostępna do pobrania tutaj: http://kkrzychk.republika.pl/kalkulator_4_2003.zip
Kalkulatorek wykorzystuje makra. Niestety nie są one zgodne z OpenOffice'm więc trzeba mieć którąś z wersji Micro$oftu.

W nowej wersji wprowadziłem lepszą zgodność z nowymi excelami, dodałem możliwość drukowania zawieszek na wino (dotychczas dostępne były tylko etykiety na butelki), oraz dostosowałem możliwości kalkulatorka tak by mógł ich używać także ktoś kto zamiast balingometru posiada aerometr Oechsla (domyślnie kalkulator przelicza dane w skali Balinga).

Mam nadzieję że nowy Kalkulatorek spodoba się Wam jeszcze bardziej.
Jeśli będziecie mieli jakieś uwagi czy pomysły, dzielcie się nimi na forum, a ja postaram sie w miarę możliwości je uwzględnić.

Szczególnie przydatne byłyby informacje od osób posiadających aerometr Oechsla, gdyż dostosowując kalkulatorek sugerowałem się wątkami na forum i artykułami w tym temacie. Samego urządzenia niestety nie posiadam.

Wszystkich nowych użytkowników nie znających możliwości Kalkulatorka odsyłam do wątku http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8939
Przypominam także że aby używać Kalkulatorka musicie mieć Balingometr lub aerometr Oechsla, program Microsoft Office Excel z zezwoleniem na wykonywanie makr w Kalkulatorku i oczywiście winko :)

Zapraszam do pobierania i testowania. Jak co to piszcie :)
Witam,
Na początku gratuluję kolejnej wersji kalkulatorka, naprawdę kawał dobrej roboty. Jak dotąd wspomagałem się wersją 3 i chciałem zobaczyć co nowego w v4. Ale pojawia mi się taki błąd, gdy wpisuję coś w jakieś pole aktywne lub wciskam przycisk "OBLICZ": "Compile Error: Can't find project or library." (screen w załączeniu). Mam offica 2003 z service packami i obsługą plików z Office 2007. Makra wszystkie włączone (Wincenty v3 chodzi bez problemu). Win XP PRO SP3. Co może być przyczyną takiego zachowania?

U mnie ten sam błąd.
Udało się poprawić ten arkusz do formy działającej.
Niestety licencja nie zezwala mi na udostępnienie :(
Wysłałem już e-maila z poprawioną wersją do autora i prośbą o jej aktualizację/akceptację i ewentualne udostępnienie.
Witam!

Miałem kilka spraw i na śmierć zapomniałem, że miałem wrzucić wersję poprawioną. Zmotywował mnie mail od inblue :D dzięki :)
W nagrodę za moje opóźnienie dorzucam wersję 4.5 w której poza poprawą kodu tak by działał poprawnie w office 2003 pod windows xp, dodałem arkusz pomagający przy dosładzaniu zaplanować konkretny rodzaj i moc wina.
Mam nadzieję, że zmiana okaże się przydatna :)
pliki znajdują się tutaj:
wersja dla 2007/2010: http://kkrzychk.republika.pl/kalkulator_...5_2007.zip
wersja dla 2003 i straszych: http://kkrzychk.republika.pl/kalkulator_...5_2003.zip

Miłego używania i jak zwykle potestujcie i jak co piszcie :)
smacznych win!
Nie wiem czy coś źle robię ale na 2007 wyskakuje komunikat, że jest jakiś problem z makrami
(02-09-2011, 23:04)bonluk napisał(a): [ -> ]Nie wiem czy coś źle robię ale na 2007 wyskakuje komunikat, że jest jakiś problem z makrami
Jak możesz opisz błąd, ale wcześniej upewnij się że pozwoliłeś excelowi odpalić makra oraz że nie używasz openofficea.
PS. I oczywiście całość odpal w wersji 4.5 :)
Mam pytanie, czy ten kalkulator nie przelicza wam zawyżonej ilości cukru?
Dla przykładu całkowicie teoretycznie: przy wyliczeniu ręcznym należałoby dodać około 3,2kg a z kalkulatora 3,5kg.
Czy korzystając z tego kalkulatora mogę obliczyć ilość cukru, który muszę dodać?
Jeśli tak, to jak to zrobić?
Witam!

A czy można taki kalkulator przerobić pod produkcję miodu pitnego? :)) Zdecydowanie ułatwiłby życie :d
Witam,
proszę o pomoc, mam dylemat co wpisać w pozycji Sok (l)?
nastawiłem 34 kg wiśni z 7l wody (blg 16), po pięciu dniach zlałem z tego jedynie 23l soku o blg 2.
Z powyższego wynika że soku uzyskałem jedynie 16l, w takim wypadku jakie blg wpisać: 16 czy 2?
Zrobiłem bardzo prosty kalkulator do obliczenia ile należy dodać wody i cukru aby otrzymać wino o zadanej mocy- %. Jest to w exelu. Jak mogę Wam pokazać ?
(07-10-2016, 18:06)zaksiu napisał(a): [ -> ]Zrobiłem bardzo prosty kalkulator do obliczenia ile należy dodać wody i cukru aby otrzymać wino o zadanej mocy- %. Jest to w exelu. Jak mogę Wam pokazać ?

Dołącz załącznik do wiadomości
Proszę zobaczyć czy działa i jak Wam się podoba.
Zaznacz w kalkulatorze, że cukier po odjęciu niecukrów bo wychodzą takie kwiatki.
Dzięki za radę. Nie wiem dlaczego taka wartość Ci wyszła ujemna przy tych parametrach. Ja testowałem kilkukrotnie i zawsze było na plusie. Jest to bardzo prosty kalkulator dla tych, którzy nie chcą się zastanawiać i odejmować niecukry. Należy wpisać wartość z cukromierza, a kalkulator już sam odejmuje niecukry. Dodałem opis i zwiększyłem woda i cukier do dwóch miejsc po przecinku. Przy małych ilościach to większa dokładność. Załączam skan przy tych samych parametrach oraz nową poprawioną wersję nr. 2 kalkulatora. Oczekuję dalszych podpowiedzi.
Poprawiłem wygląd i funkcjonalność kalkulatora. Jest bardzo prosty, ale może pomoże tym, którzy nie chcą zagłębiać się w liczenie ile wody i cukru należy dodać aby otrzymać określoną moc wina. Niestety powinno się zrobić pomiary cukru i kwasu. Proszę o opinie.
Zaksiu dzięki za wkład pracy. Napewno niektórzy skorzystają.
Jestem wdzięczny tak dużym zainteresowaniem i tyloma pobraniami. Jeśli są jakieś sugestie i potrzeby zmian z chęcią wprowadzę.
Fajny kalkulator :)
Może warto by dodać pytanie o kwasowość końcową i dopiero na tej podstawie wyliczać ilość potrzebnej wody.
Masz rację, ale ten kalkulator jest przygotowany dla tych winiarzy, którzy potrzebują proste wyliczenia ile wody i cukru można dodać aby otrzymać wino o takiej mocy. Kalkulator jest ustawiony na 7 g kwasów, czyli po dodaniu wody taka powinna być kwasowość wina. W rzeczywistości w procesie fermentacji może się jeszcze trochę obniżyć do 6 g kwasów. Uważam że wino o takiej kwasowości dla większości winiarzy rozpoczynających swoją przygodę z winem będzie wystarczająca. Podobnie jak wyliczenia cukru - wszystkie wyliczenia ukryte, aby winiarz mógł skupić się na procesie wytworzenia bez zgłębiania czy ma odjąć niecukry 40 gram czy wyliczyć 36 gram. Tak na prawdę nie jest dużym błędem czy wino będzie miało 12% alkoholu czy 12,5 %. Ważne jest aby w prosty sposób dowiedzieć się ile tej wody i cukru należy dodać, bo w wielu wątkach takie pytania padają, a wydawało by się że to wyliczenie jest takie proste i wszyscy po przeczytaniu sami sobie wyliczą. Sam miałem takie problemy na początku przygody z winem i często korzystałem z różnych przepisów. Dzisiaj cała sztuka aby przekonać ich do kupienia cukromierza oraz zestawu do pomiaru kwasów i to już pierwszy duży sukces. Ten kalkulator ma odciążyć ich od wyliczanki, aby wino było dobre, a gdy zaczną i wyjdzie na pewno zgłębią dalsze tajniki tak jak ja.