Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: jaka odmiana?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, w pobliżu siebie mam kilka dorodnych krzaków DR. Rozpoznałem wśród nich dwa rodzaje. Czy ktoś mógłby zerknąć czy mam do czynienia z Caniną czy z jakąś inną?
IMHO - Canina
W Polsce występuje ponad 20 gatunków dzikich róż. Natomiast w winiarstwie rozróżnia się ogólnie tylko dwa "gatunki" - tzw. "canina" i tzw. "rugosa". Ten podział opiera się na ich ogólnym pokroju, właściwościach jako surowiec winiarski i podobieństwie do dwóch gatunków "typowych" - rosa canina i rosa rugosa. Te, które pokazałeś na zdjęciach nalezą do typu "canina".

Pozdrawiam
Ale jak bo nie rozumiem, która to canina? Bo to są chyba dwie różne odmiany :ysz:
EDIT: ok:)
Obie nalezą do "canin" a jaki to konkretnie gatunek - to trzeba dobrego botanika.
Sory - ale Rosa canina i Rosa rugosa to zupełnie inne gatunki.
Różnią się też bardzo wyraźnie - zobaczcie w googlu wklepując te hasła pod grafiką liśćmi, wyglądem i ułożeniem cierni na pędach oraz owocami. Rugosa nie ma tak wydłużonych owoców.
(19-09-2011, 07:51)small napisał(a): [ -> ]Sory - ale Rosa canina i Rosa rugosa to zupełnie inne gatunki.
Różnią się też bardzo wyraźnie - zobaczcie w googlu wklepując te hasła pod grafiką liśćmi, wyglądem i ułożeniem cierni na pędach oraz owocami. Rugosa nie ma tak wydłużonych owoców.

Oj! Chyba nie przeczytałeś co dokładnie napisałem.
Oj - chyba tak...
Zasugerowałem się w ogóle rozróżnianiem Rosy, a nie doczytałem, iż pytanie dotyczyło konkretnie tych przedstawionych na zdjęciach. Nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem. Dzięki :)
Ryszard Popek, "Róże dziko rosnące Polski"
Klucz-atlas.

[attachment=14274]