Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: pierwsze kiwi
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Po przeczytaniu chyba wszystkich postów o kiwi, i ja

postanowiłem(02.06.11) nastawić ten oto smakołyk-planowane 25l winka.

Zakup 10 kg kiwi, 2,5 kg rodzynki sułtanki na wagę-chyba bez

olejku, ale sparzę.

Teraz sparzone,posiekane i zmiażdżone kiwi siedzi w miazdze

bez piro, obawiałem się troszkę ale

ruszyło ładnie na aktywnych z Biowinu .

Rodzynki chcę dodać po odcedzeniu soku z kiwi, tylko nie wiem

czy nie za dużo tych rodzynek?

Przy fermentacji tworzy się czapa więc powinno się mieszać ,

ale przez 3 dni mnie nie będzie ,czy to nie zaszkodzi jeśli nie

będzie mieszane?
Rodzynek nie jest za dużo.
Co do mieszania - jak cie nie będzie to nie będziesz mieszać. Nic z tym nie zrobisz.
Większość rodzynek ma olej na sobie nie widać go ale jest. Nalewowi nic się nie stanie jeśli go nie będziesz mieszał codziennie da sobie rade bez ciebie. Moje z kiwi stoi już 3 miesiące w piwnicy . Zrobiło się jasne klarowne ma około 16% ale dam mu jeszcze z roczek aby doszło :)
Dziś zamieszałem -gęsta czapa ale wszystko ok, widać że ładnie oddaje sok. Moje będzie na 14%, tylko takie drożdżaki miałem i tak zostanie.
Od wczoraj wszystko ładnie sobie pracuje:) Z 10kg kiwi uzyskałem 7l soku więc chyba ok? teraz całość z rodzynkami postoi w fermentatorze przez jakieś 4 tyg-zależy od przebiegu fermentacji. Jestem ciekaw tego winka, bo wcześniej chciałem zrobić tylko z samych rodzynek ale kiwi+rodzynki na pewno będzie to przyjemniejszy smaczek:)

Mój skład:

10kg kiwi Blg 12=uzyskano 7l soku
2,5kg rodzynek= ~1,5kg cukru
14,2l wody
3330 cukru

Drożdże może dociągną do 15%! FERMIVIN


edit:
dziś(13.06) musiałem dosypać nieco cukru bo winko ustało i -1Blg, 750gram cukru i drożdże znów szaleją:) Blg 2

edit:
16.06 Blg -1 ,dosypałem 800g cukru

edit:
20.06 Blg -1 ,dosypałem 750g cukru Blg=2

edit:
25.06 Blg-1 ,dosypałem 850g cukru Blg=2


edit:
26.06 Blg=1 , co jest z tymi drożdżami? cukru jest już 9180g a drożdże były na 14% !

04.07 przelanie do balona
Czyli na 15 L według twojego przepisu byłoby:

6kg kiwi
1,5kg rodzynek
8,5 l wody ( około)
2,5 kg cukru ?