Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wiśnia- jaka ilość wody?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Powoli przymierzam się do pierwszego wina z wiśni :) Znalazłem na forum post według którego chciałbym sporządzić nastaw tzn.

Osobiście robię tak:
1)wisienki dryluję(ostatnio większość tylko zmiażdżyłem) i do gara emaliowanego.
2)Dodaję pirosiarczynu a następnie odlewam/odciskam trochę soku i mierzę zawartość cukru.
3)Po paru godzinach dodaję pektopol i matkę drożdżową
4)za dzień lub dwa, jak zawartość gara już dobrze fermentuje, to zlewam i odciskam moszcz.
5)zlany moszcz wlewam do balona i szacuję jego ilość; następnie według tabel z zawartością kwasów i uznania szacuje ilość potrzebnej wody i cukru.
6)dodaję pierwszą część wody i cukru w postaci syopu(dosyć rzadkiego).


Mam pytanie odnośnie pkt 5, tzn. na podstawie jakich tabel mogę wyliczyć ilość wody i cukru ??
Z góry dzięki. Pozdrawiam
Ad. 3 - dodaj pektopol od razu z piro, a MD po dobie
Ad. 5 - nie szacuj tylko zmierz ilość, wodę i cukier mierz i waż
Ad. 6 - możesz też dać część cukru do fermentacji w miazdze i pofermentować do tygodnia co przy wiśniach nie jest złym pomysłem.

Owocnej lektury.
Dziękuję za odpowiedź. Interesuje mnie też inna rzecz. Jaka jest optymalna, wskazana proporcja moszczu względem wody? W przykładzie który jest opisany w Podręczniku Forumowicza mamy 10l soku i około 2,4 l wody na 15 litrowe winko o mocy 17%.
Czyli 4:1. Można dać np. 2:1 czy to już będzie za dużo wody?
Za dużo.
Generalnie mój przebieg przygotowywania pierwszego wina wiśniowego przebiegał troche inaczej :P między innymi przez inny sposób uzyskania soku i przez zerowy dodatek wody, efekt? Najlepsze wino jakie kiedy kolwiek mi wyszło, w pokoju mi jeszcze stoi już 2 lata ostatnia butelka, tylko czekam na okazje żeby sie napić =] :diabelek: