Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: ile wody do wiśniowego??
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Otóż robię wino wiśniowe z dodatkiem czarnej porzeczki.
Skład na razie taki:
9kg wiśni + 1kg czarnej porzeczki.
Fermentowałem w miazdze 4dni dzisiaj wyciskałem i uzyskałem 7l soku. Przeczytałem w którymś z przepisów że do soku z 8kg owoców dodać 5,5l wody. I tutaj moje pytanie czy tak rozcieńczone wino jest dobre?? Czy np. rozcieńczenie 1:1 to nie jest już zbyt dużo wg. was?? Jaką ilość wody stosujecie w waszych winach?? Czy smakują wam bardziej wina mniej rozcieńczone czy bardziej??
Im więcej wody tym bardziej "pusty" smak winka. Masz podane 5.5l wody w przepisie, ale policz cukier (1 kg=0.6l), który też rozcieńczy sok. Gdyby to było moje winko to bym na 3 litrach (razem z cukrem) poprzestał, ale każdy ma swoje smaki.
Ja bym zrobiła co najmniej 15 litrów wina. W końcu wiśnie są kwaśne, a czarna porzeczka intensywna.
Nota bene - moje ulubione połączenie.
To zależy od kwasowości uzyskanego moszczu i tego jakie wino chcesz uzyskać - stołowe, deserowe?
No tak ale nawet mocno rozcieńczone wino zawsze można dokwasić. Po namysłach stwierdziłem że chciałbym uzyskać 12l wina i teraz prośba o sprawdzenie obliczeń:

12*14*17= 2856g cukru
początkowe blg 11
2850-770= 2080g- tyle cukru muszę dodać
2080= +/- 1,2l objętości w winie

12l-7l=5l
5l- 1,2l= 3,8l- tyle wody muszę dodać.

Czy coś pominąłem?? Nie mówię oczywiście o liczeniu kwasowości bo o tym wiem:)

Trzeba odjąć poprawkę na niecukry. Czyli do obliczeń nie bierzesz 11, a 7BLG. Musisz to przeliczyć jeszcze raz. Logika jest ok.

11 to już odjęte:) cukromierz wskazywał 15blg
No to gra :)
Witam, ha będę nastawiał 30 l balon wiśniowego.I wpadłem na pomysł aby moszcz przefiltrować przez watę perlonową używaną w akwarystyce.O skutkach tego eksperymentu Was poinformuję :pijemy:
Osobiście robiąc wina owocowe tym bardziej z samego soku ograniczam ilośc dodawanej wody. Na 15 litrów nastawu dodaje niecałe 2 litry wody wraz z cukrem w celu osiągnięcia wymaganego wskazania blg. PZDR=]
Z
10 kg owocu uzyskał 7l soku dobry wynik