16-07-2011, 18:07
Witam serdecznie domowych wytwórców tego wspaniałego trunku. Jest to mój pierwszy post na forum i pierwsze wino
Bardzo was proszę o porady, bo mam złe przeczucia. Czytałem troche ale to kropla w morzu
Dostałem dzisiaj 10,5kg wiśni i nie miałem co z nich zrobić wiec postanowiłem Winko, objeździłem większość sklepów w promieniu 40km i z ledwością dostałem minimum sprzętu tj. Baniak 34L, korek i rurke fermentacyjną.
Zrobiłem tak:
10.5 kg wiśni (pół na pół wydrylowana)
2kg jabłek (papierówek)
wlałem wszystko do balona i zatkałem rurką zalaną wodą.
Jutro miałem zagotować 20l wody i 8-9kg cukru, przestudzić i zalać moją "miazgę owocową". Taki schemat otrzymałem od znajomego co robi winka. Co o tym myslicie ? Będzie dobrze ?
Podreślam, że nie mam drożdzy itp. musze sie zaopatrzyc dopiero, ale to chyba przez internet - bo u mnie nie ma.

Bardzo was proszę o porady, bo mam złe przeczucia. Czytałem troche ale to kropla w morzu

Dostałem dzisiaj 10,5kg wiśni i nie miałem co z nich zrobić wiec postanowiłem Winko, objeździłem większość sklepów w promieniu 40km i z ledwością dostałem minimum sprzętu tj. Baniak 34L, korek i rurke fermentacyjną.
Zrobiłem tak:
10.5 kg wiśni (pół na pół wydrylowana)
2kg jabłek (papierówek)
wlałem wszystko do balona i zatkałem rurką zalaną wodą.
Jutro miałem zagotować 20l wody i 8-9kg cukru, przestudzić i zalać moją "miazgę owocową". Taki schemat otrzymałem od znajomego co robi winka. Co o tym myslicie ? Będzie dobrze ?
Podreślam, że nie mam drożdzy itp. musze sie zaopatrzyc dopiero, ale to chyba przez internet - bo u mnie nie ma.