Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: klarowanie a sycenie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nastawiłem miesiąc temu trójniaka litewskiego na fermivin pdm, dawałem do niego pozywki w dwóch ratach. Ze zdziwieniem patrzę dziś a on jest kryształowo przejrzysty i mam pytanie czy to dzięki syceniu czy może drożdżom?

Drugie pytanie : miód ma 6 blg, a startując mierzył em go tak, że dałem 40ml brzeczki i 40ml wody i zmierzyłem ten roztwór - 18×2=36blg. Teraz wiem ze trzeba wagowe, ale da ktoś rade napisać ile miał około na początku?
Uzyskałeś wynik 18 BLG w 80ml roztworu. Masz tam 193g/l cukru, a w 80ml masz 193*80/1000=15,44g cukru. Te 15,44g cukru było zawarte w 40ml pierwotnego roztworu. 15,44/40*1000=386g/l cukru, co odpowiada mniej więcej 33,5 BLG cukru startowego.
Tak sycone miody najczęściej klarują się znacznie szybciej niż nie sycone. Powinieneś go jak najszybciej zlać znad osadu bo potrafi się czasem podnieśc przy zbyt długim staniu.
Potwierdzam słowa przedpiścy,ja ponadto przy bardziej opornych miodach w celu szybszego sklarowania stosuję niewielki dodatek miodu gryczanego,znakomicie przyspiesza zrzucanie osadów.
Pisząc miód gryczany miałem na myśli dodatek trójniaka gryczanego,którego kilka litrów odłożyłem właśnie jako przyspieszacz klarowania.
Pozdrawiam Maciej
ok, dzięki przy okazji pochwalę sie bo tydzień temu zrobiłem jeżyniaka 36blg, a dzis ma 4:co_jest: i zapiernicza dalej