Dostałem dzisiaj za bezcen 24 owoce opuncji. Waży to ok. 3.5 kg. Nie znam smaku, ale mam wolny 5-cio litrowy baniak i chcę poeksperymantować jak zwykle lubię to robić. W przepisach , które znalazłem można fermentować na miazdze po obraniu skórki lub fermentować kompocik - czyli przegotowane owoce. Nie lubię gotować, ale owocu nie znam, więc mój przepis na dzisiaj wygląda takŁ
owoce kaktusa (prickly pears) - 24
rodzynki - 0,7 kg
cukier - 3,0 kg
woda - 4,0 l
sok z 1 cytryny
pożywka
drożdże
Cukier oczywiście w zależności od blg soku. Czy ktoś z was może poradzić z tym gotowaniem owoców? Jakieś inne sugestie?
janzz
(28-08-2011, 06:33)janzz napisał(a): [ -> ]Dostałem dzisiaj za bezcen 24 owoce opuncji. Waży to ok. 3.5 kg. Nie znam smaku, ale mam wolny 5-cio litrowy baniak
Moim zdaniem zbyt dużo cukru. 3 kg na 5 litrowy baniak to zbyt dużo nawet gdyby okazało się że balling tego kwiatu opuncji jest zero.
Masz rację, w przepisie są 3 funty, czyli ok 1,4 kg. Moja pomyłka.
Pozdrawiam
janzz
Fotorelacja:
24 owoce, 12 zielonych, 12 czerwonych. W smaku mało wyraziste. Nie wyczuwam różnicy między nimi.
[
attachment=14184]
Skrojone na kawałki. Czerwone w przekroju mają kolor buraka ćwikłowego. Zielone są ...zielone.
[
attachment=14185]
Zalane gorącym syropem cukrowym.
[
attachment=14186]
BLG - 23
[
attachment=14187]
Dzisiaj dodałem drożdży aktywnych Lalvin EC-1118.
Pozdrawiam,
janzz
Witaj!!!
Ciekawi mnie jak Ci idzie ten proces z opuncjami, pytam bo ja też jakiś miesiąc temu nastawiłem wino z owoców opuncji /do dziś wspominam ten koszmar igiełkowy, dodam że opuncje sam zbierałem/.
Winko dojrzewa, ma piękny, karminowy kolor, ciekawy smak i nieco mniej ciekawy zapach. Dodatkowo ma gęstą, wręcz ciągliwą konsystencję. Podziwiam Twoją wytrwałość przy zbiorach, ja owoce kupiłem już bez kolców. Napisz wg. jakigo przepisu robisz swoje wino i jakie masz rezultaty.
Witam!!! Moje winko też ma przepiękny kolor, robiłem z samego serca opuncji czyli skórę wywalałem i tylko środek wrzucałem, robiłem to na drożdżach bayanus 995, mam raz zlane znad osadu i jeszcze pięknie pracuje!!!