Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Co znalazłem ? Dziką różę ? Głóg ? Podpowiecie ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Zrobiłem sobie dzisiaj małą przejażdżkę rowerkiem i oto co uchwyciło najpierw moje oko, a potem oko obiektywu.

Żeby nie przeciążać forum, daję linki do albumów.

Pierwszy.
Krzak dość rozłożysty, wys. ok 2m. Owoce długości od 1 - 3 cm.

http://imageshack.us/g/29/img0196yx.jpg/

Drugi.
Krzaki od 1 - do ok 1.8m, owoce "kuliste" od 2 - 3 cm "średnicy".
Niektóre, a chyba nawet większość mocno pomarszczone uschnięte ? Kwiaty (te dwa udało mi się znaleźć) średnicy ok. 7-8cm.

http://imageshack.us/g/535/obraz001zg.jpg/

Czy jeśli nadaje się którykolwiek z tych owoców na wino, to należy je zrywać teraz, (to przesuszenie) czy jeszcze czekać ?

Pozdrawiam
Michał

Witaj,
znalazłeś dwa gatunki dzikiej róży.
Na pierwszych zdjęciach Rosa Canina, na drugich to Rugosa.
Całą resztę znajdziesz w dziale dotyczącym tych owoców :) Powodzenia
1. Canina
2. Rugosa
Zrywaj teraz (rugosę już można, z caniną bym poczekał) i przemróź porządnie, albo poczekaj z caniną do przymrozków. U mnie canina jeszcze zielona.
(01-09-2011, 12:35)tata1959 napisał(a): [ -> ]Zrywaj teraz (rugosę już można, z caniną bym poczekał) i przemróź porządnie, albo poczekaj z caniną do przymrozków. U mnie canina jeszcze zielona.

Dziekuję z obydwie odpowiedzi.

No właśnie. Szkoda, że nie wiedzialem wcześniej, bo bym tej Rugosy juz nazrywał, dlatego że nazwanie tego "znalazłem" jest daleko na wyrost :)

Krzaki rosną przy ścieżce nad wodą, którą spacerują wędkarze na swoje miejscówki, więc im dłużej ona tam będzie wisieć tym.... :)

Też wędkuję, ale dawno temu chodząc nad to jeziorko nie robiłem jeszcze win i nie wiedziałem do czego te krzaki mogą "służyć". Wtedy tylko przeszkadzały w dotarciu nad wodę :)

Aha. Te pomarszczone też mogę zrywać ? Nic im nie jest ?
Pomarszczone = podsuszone. Zbieraj.
Nie zbieraj tych poniżej pasa - skoro rosną przy ścieżce....
Zrozumiałem :)
(01-09-2011, 12:47)tata1959 napisał(a): [ -> ]Nie zbieraj tych poniżej pasa
tych poniżej psa rzeczywiście lepiej nie (kwasibory muszą być) :diabelek: .