Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jak dawkować nalewki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, mam pytanie związane z nalewkami:
niewątpliwe właściwości lecznicze nalewki z aronii nasuwają pytanie w jakich dawkach i przez jaki okres mależy taką nalewkę przyjmować.
bardzo dziękuje za jakiekolwiek wskazówki
Aronia może nieco obniżać ciśnienie więc dawkuj tak, abyś nie popadł w nałóg ani nie zdzierał łokci i kolan po degustacji, że nie wspomnę o słuchaniu płyt.
Generalnie (aronia też) wszystkie nalewki są lecznicze dla ciała i duszy pod warunkiem użycia z umiarem.
Może pogadaj o właściwościach leczniczych aronii z wujem googlem.
serdecznie dziękuje !
a co z okresem przyjmowania?
żeby miało właściwe działanie.
wujek pisze o tylko o soku z aronii - 30ml 3x dziennie
(16-09-2011, 14:29)janservus napisał(a): [ -> ]witam, mam pytanie związane z nalewkami:
niewątpliwe właściwości lecznicze nalewki z aronii nasuwają pytanie w jakich dawkach i przez jaki okres mależy taką nalewkę przyjmować.
bardzo dziękuje za jakiekolwiek wskazówki

A ja bym się najpierw "skontaktował z lekarzem lub farmaceutą". Bo może się zdarzyć, że przy pewnych chorobach, nalewek nie powinno się przyjmować. Wtedy może być różnie... i nieciekawie. To tylko taki głos rozsądku.
(16-09-2011, 16:00)janservus napisał(a): [ -> ].....
a co z okresem przyjmowania?......
25ml raz w tygodniu nie powinno zaszkodzić jeżeli nie ma przeciwwskazań natury medycznej. Nawet jakby nie szkodziło to regularne przyjmowanie grozi nałogiem.
Regularne 25 ml to też nałóg :diabelek: . W ramach walki z nałogami ... chyba różne ilości, różne trunki, no i nieregularnie (chaotycznie :pytajnik: )
(16-09-2011, 14:29)janservus napisał(a): [ -> ]bardzo dziękuje za jakiekolwiek wskazówki

Idź do lekarza, i niech ten się wypowie, czy Ci wolno pić, czy nie.
Jeżeli nie, to trudno, masz przegrane. Ale jeżeli powie, że wolno,
to przed Tobą tylko jedna droga: trening, trening i jeszcze raz trening.

Po pewnym czasie można dojść nawet do pół litra dziennie.

pozdrawiam
pluton
Jeśli chodzi o nalewki to polecam poczytać o właściwościach leczniczych:
http://www.ecocafe.pl/wlasciwosci-leczni...ch-nalewek

O orzechówce wiedziałem już wcześniej ale głogówka? Ktoś z forumowiczów już to przyrządzał?
Kolego, poczytaj trochę dział z forum pt. nalewki>lecznicze.
Dużo ciekawych rzeczy jest tam napisane.

Od 1 listopada 2015 roku używam tą nalewkę: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14424
Na mnie działa.
Wcześniej przez miesiąc zażywałem tą: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=3533
Dawkowanie tak jak w zamieszczonych linkach.
Czy ilość surowca np. do tinctury Farmakopea podaje dla suszu?
??
Dawkowanie nalewek leczniczych - jeśli sporządzone wg. FP, to i dawkowanie wg. FP..
Farmakopea podaje czas zbioru surowca, sposób przetwarzania, również sposób sporządzenia nalewki.

Ale chyba już znalazłem odpowiedź, niektóre przepisy zaznaczają, że surowiec ma być świeży, wnioskuje że jeśli nie podano, to suszony.
No tak. Ale z tymi przepisami też różnie bywa. Trzeba uważać na zioła.