Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z jagód
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mieszkam blisko lasu
zebrałem znaczną ilośc jagód z moją rodziną

czy mogę je wykorzystać do wytworzenia wina?
Ile kg bym potrzebował i jakie składniki?

POzdrawiam
-------------------------------------------------------------------------------
http://sites.google.com/site/457news
Opcja szukaj nie boli. Poczytaj i do dzieła.
Tu masz przepis http://old.wino.org.pl/frames/jagoda.html , ale zanim zaczniesz cokolwiek robić to poczytaj co i jak wszystko jest na forum :)



Pozdrawiam Robert
Robię wina jagodowe od 2008 r.
Zazwyczaj czysto jagodowe.
Teraz dodaję trochę czarnej porzeczki (1 szklanka na 5l gąsiorek) do kilku gąsiorków. Dobra kompozycja.

Najlepsze wychodzą z jagód czerwcowych( owoce z Kaszub).
Są bardziej ekstraktywne.
Lipcowe i sierpniowe owoce mają więcej wody, są bardziej kwaśne owoce.

Stosuję całe owoce. Nie rozgniatam, nie wyciskam.
Owoce zasypuję cukrem na 2-3 dni i potem dolewam wodę z cukrem.
Gdy zleję wino bez owoców, wtedy zazwyczaj dosładzam miodem.
To są bardzo zdrowe wina. Dobre na wszystkie dolegliwości!
Staram się robić prawie wytrawne, mało słodkie, bo muszę uważać na cukier.


Przepis na WINO Jagodowe wg Alltid:

na 5l gąsiorek:
-do 1/3 objętości gąsiorka jagód
- trochę cukru do zasypania owoców na 2-3 dni, aż się cukier rozpuści i owoce zmiękną ( rozlużnią komórki)
- 0,5 kg cukru ( ok. 2 szklanek)
- woda przegotowana
- drożdże malaga
- 200 ml miódu ( ok. 4-5 duże łyżki); dodać po zlaniu wina( bez owoców) od razu lub póżniej wg uznania

Połączyć składniki.
Po ok.1-1,5 miesiąca zlać wino.
Dodać miód/ cukier wg uznania.
Czekać i kołysać czasami!

[attachment=15820] [attachment=15821] [attachment=15822] [attachment=15823]
Robiłem w 2010 wino jagodowe z 15-20% udziałem wiśni (podobno ich dodatek ułatwia proces fermentacji i klarowania). I jako wino półwytrawne wyszło naprawdę smaczne, no i ten kolor. Objętościowo niestety nie było tego dużo, z powodu bardzo czasochłonnego zbierania owoców.

Co to Twojego przepisu Alltid to myślę, że powinieneś go bardziej skonkretyzować i napisać dokładnie wagę jagód i ilość wody. Bo za chwilę ktoś zapyta, że ma inny kształt balonu i nie wie gdzie jest 1/3 objętości, że nie wiadomo ile tej wody, czy pod korek czy mniej, a jeśli tak to o ile mniej, itp., itd.
(20-08-2012, 15:29)Alltid napisał(a): [ -> ]Najlepsze wychodzą z jagód czerwcowych( owoce z Kaszub).
Są bardziej ekstraktywne.
Lipcowe i sierpniowe owoce mają więcej wody, są bardziej kwaśne owoce.

No szkoda, że nie napisałaś tego posta wcześniej - teraz to już u nas "po ptakach", a w lipcu nawet przywoziłem z lasu trochę borówek (piszę "borówek" bo jestem skąd jestem) :D.

No nic, co się odwlecze to nie uciecze i w przyszłym roku na pewno coś wrzucę do dymiona.
Dzięki za przepis.
Wino jagodowe samo w sobie jest puste,z dodatkiem miodu napewno smaczne :)
Wytłuczone.
4kg owoc
3l woda
1kg.cukier
drożdże szlachetne.
Polecam przy kupazach.
Odświeżę temat. Przeszukałem forum i nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Mam dostęp tylko do drożdży typu Sherry. Czy nadają się do tego, żeby zrobić na nich wino z borówek?