Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Na czym drukujecie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Chciałem zapytać czy swoje etykiet drukujecie na zwykłym papierze czy może wykorzystujecie jakieś gotowe naklejki do zadruku na których drukujecie swoje etykiety?

Planuję zrobić swoje etykiety jednak chciał bym by po opróżnieniu butelki można było łatwo usunąć już nie potrzebną etykietę.

Pozdrawiam
Ja ostatnio drukowałem etykiety na dość grubym papierze do wizytówek. Miał on fakturę imitującą materiał, drukowałem jednak z tej gładszej strony.

Do butelki przyklejałem starodawnym klejem szkolnym z tubki, smarując nim tą bardziej porowatą stronę papieru.
Taka naklejka trzymała się około 3 miesiące, przy próbie oderwania odeszła w całości, klej był suchy i kruchy.

Używam też samoprzylepnego papieru w arkuszach A4, dość łatwo odchodzi po namoczeniu.
A co ze zwykłym papierem do drukarki - kserokopiarki i klejem biurowym. Czy ten zestaw jet tak mocny, że po odmoczeniu ma trudności ze zejściem z butelki??
Drukuję na zwykłym papierze i na domowej drukarce laserowej a do butelek przyklejam klejem w sztyfcie.
Najstarsze moje etykiety trzymają się na butelkach już 5 lat i nie mają ochoty ich opuszczać.
Drukuję na samoprzylepnym papierze formatu A4.
Ja również używam do wydruku samoprzylepnych arkuszy A4 bez podziału i nacięć.
Dobrze przyjmują atrament (toner z lasera też się dobrze trzyma i nie łuszczy). Po namoczeniu odchodzą jak mokry papier z butelek.
Jedyny minus to bardzo głęboki mat - Może są i błyszczące ale nie u mnie w okolicy.
Przeważnie piszę odręcznie - papier czerpany, szary papier pakowy, zwykły ksero, jeśli druk to laser cz-b lub "plujka" też takie same papiery - etykiety wydzierane. Inny materiał - łyko, liście, trawa - odręcznie, klej roślinny, zdarza się, że trzeba użyć kropelki. Podstawa to klej w sztyfcie, trzyma kilkanaście lat, odłazi bez problemu w ciepłej wodzie.
Ok dzięki za rady :)
(15-10-2011, 07:48)drajla napisał(a): [ -> ]Drukuję na samoprzylepnym papierze formatu A4.

a jeszcze lepiej jak ten papier ma podziałki (można taki kupić). 4,8,16 równych części. Zależy dokładnie o jakim rozmiarze butelki mówimy.
Właśnie gdzieś widziałem papier z podziałkami chyba w Selgrosie.
Czy drukował ktos zwykłą atramentówką? Zastanawiam się czy przy kontakcie z płynami lub wilgocią nie rozpłynie się tusz.
Drukuję na atramentówce ; papier ksero w pastelowych kolorach, żeby nie biały.
Kiedyś po druku pryskałem lakierem do włosów, żeby się nie rozmazywało, ale myślę, że to zbytek zachodu.
Kleję klejem w sztyfcie. Czasem jak pocieknie po szyjce na etykietę to zostaje ślad. No to co? Butelka kiedyś się kończy. Można zmienić etykietę.
W sztyfcie są różne kleje. Podajcie konkretnie, które to tak łatwo odłażą po namoczeniu, a zarazem trzymają wiele lat?

Żeby nie było, drukuję na zwykłym papierze drukarką laserową. IMO istotna jest informacja o zawartości i moje logo.
Ja drukuję (tzn zlecam) w drukarni, i mam zadowalającą jakość wydruku laserowego na dobrej jakości papierze samoprzylepnym :)
Dużo lepiej drukować na drukarce laserowej, gdyż nie zamazuje się on po zalaniu płynem(woda, winem itp) niż na atramentówce.
Ja drukuję na Papierze samoprzylepnym A4. Na drukarce atramentowej. Wycinam Nożem do tapet przy pomocy linijki. na desce do krojenia.
Ja drukuję na zwykłym papierze i przyklejam klejem do papieru w sztyfcie... trzyma wyśmienicie.
Proponuję jeszcze przyklejoną etykietę przesmarować (natrzeć) zwykłą świeczką. Utrwala na długo wydruk a i daje ciekawy efekt papieru kredowego.