25-10-2011, 12:53
Cześć!
Jestem początkującym amatorem produkcji win
W tym roku zrobiłem wino Jabłkowe z dodatkiem winogron. O to proporcje które dobrałem, winko fajnie pracowało teraz wyraźnie przychamowało:
W doborze proporcji posługiwałem się kilkoma stronami internetowymi oraz książką Jana Cieślaka "Domowy wyrób Win"
Do matki drożdżowej użyłem drożdży winnych firmy Biowin. Matka przygotowana wedle proporcji podanych na opakowaniu, jako surowca użyłem winogron czerwonych. Matka wykonana poprawnie.
W międzyczasie zajęłem się wyciśnięciem moszczu z winogron. Wyszło mi dokładnie 1,05L soku. BLG wyniosło 12 (- 4 = 8)
Dodałem również sok z jabłek wyciśnięty w sokowirówce - dało mi to 1,25L o BLG 11 (-4 = 7)
wedle moich obliczeń (głównie po części przy użyciu internetu i w/w książki) wyszło mi że powinienem dodać syrop w proporcjach: 0,6L wody + 0,45kg cukru. Nie wiem na ile były one poprawne bo wykonywałem je w nocy i po spożyciu kilku piw
Następnego dnia wlałem moszcz i syrop do wyparzonego balona i o dziwo już zaczęło powoli pracować.
Trzy dni później dodałem już pracującą matkę drożdżową oraz dodatkową ilość moszczu z jabłek wyciśniętych przez sokowirówkę.
W tym momencie do wytworzenia syropu posługiwałem się tylko książką.
Dodałem 3 Litry soku z jabłek o zawartości BLG 11 (-4 = 7)
Ilości kwasu nie mierzyłem, przyjęłam wartość z tabeli i wedle tabeli dało mi to że rozcięczenie powinno być dwukrotne.
Wedle moich obliczeń wyszło mi że powinienem dodać 2,3L wody i 1,15kg cukru. Lecz coś mi się tutaj nie zgadzało ponieważ w dalszej części książki wyczytałem że ilość cukrowego roztworu w 1L moszczu jabłkowego powinna wynosić 0,5L więc powyższe proporcje podzieliłem na pół i z nich zrobiłem syrop. (Ilość nastawu - 1,5 L na litr moszczu)
Podsumowójąc:
Ilość moszczu - 5,30L
BLG - ok. 11
Ilość wody - 1,75
Ilość cukru - 1,05kg
Ilość pożywki - niecała łyżeczka (ok. 3-5g)
Nie dodawałem kwasku cytrynowego!
Z początku wino zasówało jak szalone, w tej chwili znacznie przystopowało, zrobiło się w miarę klarowne, prawie cały osiadł osiadł na dnie. Starałem się obliczać na moc wina 14%. Matkę drożdżową i pierwszą porcję moszczu zaczęłem przygotowywać 6 października, matkę i pozostałą ilość moszczu z syropem dodałem do balona 9 października. Przepraszam jeżeli za bardzo namieszałem, starałem się podać jak najwięcej szczegółów.
Jestem początkującym amatorem produkcji win

W doborze proporcji posługiwałem się kilkoma stronami internetowymi oraz książką Jana Cieślaka "Domowy wyrób Win"
Do matki drożdżowej użyłem drożdży winnych firmy Biowin. Matka przygotowana wedle proporcji podanych na opakowaniu, jako surowca użyłem winogron czerwonych. Matka wykonana poprawnie.
W międzyczasie zajęłem się wyciśnięciem moszczu z winogron. Wyszło mi dokładnie 1,05L soku. BLG wyniosło 12 (- 4 = 8)
Dodałem również sok z jabłek wyciśnięty w sokowirówce - dało mi to 1,25L o BLG 11 (-4 = 7)
wedle moich obliczeń (głównie po części przy użyciu internetu i w/w książki) wyszło mi że powinienem dodać syrop w proporcjach: 0,6L wody + 0,45kg cukru. Nie wiem na ile były one poprawne bo wykonywałem je w nocy i po spożyciu kilku piw

Następnego dnia wlałem moszcz i syrop do wyparzonego balona i o dziwo już zaczęło powoli pracować.
Trzy dni później dodałem już pracującą matkę drożdżową oraz dodatkową ilość moszczu z jabłek wyciśniętych przez sokowirówkę.
W tym momencie do wytworzenia syropu posługiwałem się tylko książką.
Dodałem 3 Litry soku z jabłek o zawartości BLG 11 (-4 = 7)
Ilości kwasu nie mierzyłem, przyjęłam wartość z tabeli i wedle tabeli dało mi to że rozcięczenie powinno być dwukrotne.
Wedle moich obliczeń wyszło mi że powinienem dodać 2,3L wody i 1,15kg cukru. Lecz coś mi się tutaj nie zgadzało ponieważ w dalszej części książki wyczytałem że ilość cukrowego roztworu w 1L moszczu jabłkowego powinna wynosić 0,5L więc powyższe proporcje podzieliłem na pół i z nich zrobiłem syrop. (Ilość nastawu - 1,5 L na litr moszczu)
Podsumowójąc:
Ilość moszczu - 5,30L
BLG - ok. 11
Ilość wody - 1,75
Ilość cukru - 1,05kg
Ilość pożywki - niecała łyżeczka (ok. 3-5g)
Nie dodawałem kwasku cytrynowego!
Z początku wino zasówało jak szalone, w tej chwili znacznie przystopowało, zrobiło się w miarę klarowne, prawie cały osiadł osiadł na dnie. Starałem się obliczać na moc wina 14%. Matkę drożdżową i pierwszą porcję moszczu zaczęłem przygotowywać 6 października, matkę i pozostałą ilość moszczu z syropem dodałem do balona 9 października. Przepraszam jeżeli za bardzo namieszałem, starałem się podać jak najwięcej szczegółów.