witajcie
Nastawiłem na winko z dr.
mam 7kg dr
syropu będzie 22 L. (5kg cukru)
planowo ma być 16%
Nie za dużo wody, mogą byc takie proporcje>>??
Wg. Bardziej doświadczonych userów 2,5 kg DR na 10l, więc u ciebie jest ok, nawet troszkę więcej masz dr, a to nie zaszkodzi.
Ja na 15 litrów dałem 4kg świeżej, bo tego nie napisałeś. Cukry w dzikiej róży są pomijane, ja sobie to bardzo uprościłem i korzystałem ze wzoru: ilość wina planowana* stała* moc= ilość cukru, czyli 22*17*16=5984g. Dla twojego nastawu, chyba że się mylę proszę poprawić. Aczkolwiek uważam ,że jeśli za dużo to i tak cukier zostanie, bo trzeba dosłodzić.
Cukier oczywiście w ratach, na dzień dobry może jakieś 3kg później reszta, tak żeby blg początkowe w okolicach 20 było.
Ja robie na drożdżach Tokay od Zamojskich.
Nie zrażaj się kolorem na początku bo ciekawy robi się dopiero w 3 tyg fermentacji.