Proszę o wypowiedzi - jakie znacie sprawdzone przez siebie na miodach drożdże fruktofilne?
DSM Fermichamp, polecanych przez kilka osób, nie mogę nigdzie namierzyć.
Czytałem też o BC S103, ale nie znalazłem na forum wniosków z ich zastosowania w miodach.
Są bardzo dobre. Osobiście używałem ich wielokrotnie.
PS Po co zakładasz następny wątek? Pytałeś o to już w innym wątku.
Dziękuję.
P.S.
W innym wątku (dział GIEŁDA) pytałem "gdzie można kupić DSM Fermichamp", zatem nie dostrzegam tożsamości z pytaniem postawionym w tym wątku.
Ja stosowałem BC S103 i kilka innych (postanowiłem wypróbować wszystkie drożdże jakie mi wpadną w ręce) . Co prawda miód na S103 dopiero się wyklarował. Przy niektórych drożdżach rożnie przebiegała fermentacja, ilość piany, Bllg końcowe ale to naturalne. Niestety nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć czy drożdże maja wyczuwalny wpływ na smak. Smak się różni ale raczej jest to spowodowane % i cukrem resztkowym.
Doszedłem do wniosku, że większe znaczenie na smak ma surowiec (miód, soki, przyprawy) a drożdże dobieram według planowanych % a nie smaku.
BC S103 własne obserwacje
W tym roku przefermentowałem na nich 5 miodów (3 owocowe i dwa korzenne). 3 trójniaki i 2 półdwójniaki.
- fermentacja przebiegała bezproblemowo i szybko
- fermentację prowadziłem w zakresie temperatur 14-22 st C (bardzo ładnie pracowały w niższej temperaturze)
- jedyną wadą (nie wiem czy to wada) było to, że na dnie fermentora wytwarzało się sporo osadów
- wpływ na smak, jak pisał Paweł, jeszcze nieznany
PS Dla mnie wątki tyczyły się tego samego problemu.
Dziękuję za informacje.
Uzupełniając zapasy drożdży w najbliższych dniach - spróbuję BC S103.
Dodam jeszcze, że drożdże są bardzo dobrze zapakowane. Nieprzezroczyste opakowanie. Zamknięcie podwójne.
Moje dawkowanie:
- 0,3g/l do trójniaków
- 0,4g/l do półdwójniaków
Do 2 trójniaków nie dawałem drugiej dawki pożywki. Pomimo tego miód odfermentował do 4 i 6 Blg.
Czyli istotnie nie gardzą fruktozą. Zakupię i spróbuję (w wiadrach czeka 40L miodu).
P.S.
Pytania były zasadniczo różne i problemy które się za nimi kryły - podobnież: pierwszy - "gdzie kupić Fermichamp"; drugi - "czym zastąpić Fermichamp".
(01-11-2011, 21:49)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]W tym roku przefermentowałem na nich 5 miodów (3 owocowe i dwa korzenne). 3 trójniaki i 2 półdwójniaki.
-
Krzysztofie, napisz proszę na jakim Blg zatrzymały się półdwójniaki, i czy dajesz cały miód na początku fermentacji czy może dawkujesz ? A jeśli tak to w jakich proporcjach ??
Półdwójniaki z tego co pamiętam zatrzymały się na Blg 10-12. Jeden dzieliłem. Robiłem trójniaka i dawałem miód do podbicia do półdwójniaka. Do drugiego miód był dany w całości od razu.