Mam kolejne pytanie ponieważ jestem początkujący.
Czy jest sens zrobienia wina z soku 100Procent Jabłko - rabarbar bez dodatku cukru. Sok jest oczywiście w kartoniku.
Rabarbar to chyba nie najlepszy dodatek do wina, do tego jest mocno kwaśny, a już sam sok z jabłek ma wystarczająco dużo kwasu.
Zrób wino ze zwykłego soku 100% jabłko, np. Riviva z Biedronki jest bardzo dobry.
Dziękuję
Mam jeszcze pytanko np do balonu 5 litrowego ile mam wlać tego soku i czy dodawać jeszcze syrop cukrowy? Jakie proporcje będą najbardziej optymalne?
około 4 litrów, syropu nie dawaj, rozpuść wyliczony cukier w soku.
A czy np. jabłokowo gruszkowy sok się nada?
Jeszcze mam pytanko jakie dodatki można dołożyć do takiego nastawu? Np gozdziki czy coś innego?
Wiem że ludzie dają rodzynki
Ogólnie to tak:
Na początku trudno zrobić wino "lekkie, półsłodkie", więc:
1. Robisz wino na max %, czyli 16% i wtedy musi być słodkie
2. Robisz wino na 11% i zostawiasz je wytrawne, jeśli pijasz takie wina, ale na początku trudno jest zrobić dobre wytrawne wino
3. Robisz wino na 11-12% i dosładzasz je ksylitolem (można dość tanio zamówić na allegro), 30 g /litr da półsłodkie wino.
4. Rodzynek możesz zawsze dodać
5. Nie dodawaj niesprawdzonych dodaktów, szczególnie przypraw. Szczypta przypraw może zepsuć całe wino. Przyprawy możesz dodać na koniecdo mniejszej ilośći, np. do butelki wina dodać 2 goździki i potrzymać kilka tygodni.
Czyli sok 100 procent z kartonu i do tego np 250 g rodzynek?
Jako że mam za sobą kilka dużych nastawów z soku z kartonika to mogę doradzić:
Weź 4 l soku Riviva z Biedronki, dodaj 700 g cukru, pożywkę, drożdze winne (używam drożdzy Saint Georges z firmy LeMag)- absolutnie nie można stosować drożdzy wysokoalkoholizujących. Stosowane przeze mnie drożdze teoretycznie wytrzymują 13%.
Fermentacja trwa ok miesiąc,gdy fermentacja zwolni trochę dolej soku prawie do pełna, gdy ustanie zlej wino znad osadu. Sprawdź za pomocą cukromierza lub organoleptycznie czy cały cukier przefermentował. Dodaj do wina 250 g cukru oraz 0,6-08 g pirosiarczynu potasu. Pozostaw w baniaku aż się sklaruje czyli do 1 do 2 miesięcy. Jeżeli po tym czsie będzie jeszcze trochę mętne użyj dwuskładnikowy Klar 24 . Podane proporcje cukru dadzą wino ok 12% lekko słodkie.
Po co klar, samo się wyklaruje.
Jak napisałem Klar-u używamy gdy się słabo klaruje. Uzycie preparatu nie wpływa na smak, sprawdziłem więc wiem co mówię. Wino z soku kartonowego jest szybkim winem, dłuższe leżakowanie żle wpływa na smak produktu, moim zdaniem wino powinno być zużyte do 2 lat, później traci aromat.
A co powiecie na takie drożdże?
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-16-...00131.html
używałem je już do trzech nastawów i muszę przyznać, że fermentacja zaczyna się bardzo szybko.
Zastanawiam się czy nie dodać jeszcze rodzynek do takiego nastawu np ok 200g?
Dziś widziałem taki sok jabłkowo-gruszkowy oczywiście 100 procent bez dodatku cukru. Mi osobiście gruszka bardzo smakuje czy to w kompotach czy w sokach. Zastanawiam się jak takie połączenie miałoby sie do wina i np dodanie do tego wyżej wspomnianych rodzynek. Czy lepiej będzie sam sok jabłkowy?
Drożdze o które pytasz ciągną do 16% a może i więcej a to dla wina jabłkowego za dużo, uwierz mi takie wino ma smak alkoholu a aromat jabłka zanika. Poza tym trudno będzie zatrzymać fermentację i po dosłodzeniu mogą dalej fermentować w nastawie lub obudzić się w butelce co grozi wybuchem.Drożdze
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-sai...44450.html są do 13%, po niewielkiej dawce piro fermentacja ustaje na optymalnym poziomie alko. Kilka nastawów prowadziłem na tych drożdzach i z pełną odpowiedzialnością mogę je polecić. Co do dodatku rodzynek to nie mogę się zdecydować, czy dają dobry smak w jabłkowym. Wydaje mi się, że dodają goryczy do produktu finalnegi i nie wiem za bardzo czy mi ten smak odpowiada. Przy pierwym nastawie proponuję czyste jabłkowe, na pewno się nie rozczarujesz.
Zakupiłem jednak sok 100 procentowy gruszkowo - jabłkowy... Zamierzam nastawić z tego winko zobaczymy jak wyjdzie. Zastanawiam się nad dodatkami czy jednak lepiej pozostawić je w oryginalnym smaku?
Bodajże moonjava pisał że zrobił kartonikowe + rodzynki i wyszło bardzo dobre, przeglądnij jego temat w dziale kartonikowe.
Ja zrobiłem z hortexa, wyszło średnie, trochę za słodkie. Teraz obecnie co ciekawe stanowi znakomity ,,sok,, do piwa
Witam.
Zakupiłem dziś taki oto sok 100 procentowy bez cukru i konserwantów
Gruszkowo-jabłkowy
60% gruszi i 40%
naturalny sok tłoczony z całych owoców bez koncentratu cukru i wody.
podają tu, że w 100ml soku jest 12g cukru
i teraz na 5 litrowy balonik mam zamiar dać na początek ok 3 litry soku ok 700 gram cukru i ok 200 g rodzynek. I teraz moje pytanko czy ktoś już robił coś z takiego soku? Czy dodać np laske cynamonu czy coś innego?
Jeszcze nadmienie, że chcę użyć tych drożdzy bo aktualnie tylko takie posiadam.
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-16-...00131.html
Pozdrawiam
Jabłko i gruszka to delikatne owoce wylicz cukier na Max 12% bo z wyższym alko będzie niepijalne. Alko zdominuje smak.
Witaj
Z podanych proporcji wynika że masz cukru na ok 20%, drożdże które posiadasz wytrzymują 16% a w sprzyjających warunkach wyciągną nawet więcej
Jeśli planujesz tylko 3l soku i nic więcej to cukier ogranicz do 200g, masz jeszcze 360g z soku i około 100g z rodzynek czyli razem 660g. Przefermentować, zlać, zasiarkować, dosłodzić i liczyć że drożdże nie ruszą, albo poszukać innych drożdży.
Co do cynamonu jeśli Ci pasuje możesz go dodać, ostatnio piłem cydr z cynamonem i muszę przyznać że był całkiem całkiem.
Po burzliwej fermentacji zamierzam dodać jeszcze ok 1,5 litra soku żeby dopełnić balon
I tak musisz zacząć fermentacje z mniejszą ilością cukru, przy Twoich proporcjach będzie z dużo cukru, około 34 Blg, a to dużo za dużo
nie powinno się przekraczać 25 Blg. Przy proponowanych przeze mnie proporcjach będzie około 21 Blg. Musiał bym wieczorem na spokojnie policzyć zmiany po dodaniu 1,5 litra soku.
Edit:
Około 5l wina moc ok 12%
3l soku, 350g cukru, 200g rodzynek, drożdże, pożywka + co tam chcesz na aromat i smak. Po odcedzeniu rodzynek dolejesz około 2 litrów soku. Zakładamy że drożdże wznowią fermentacje. Po dofermentowaniu cukru z dodanego soku, siarkowanie i dosłodzenie do smaku.
Winu gruszkowemu znakomicie w smaku i klarowaniu pomaga dodatek jabłka oraz jarzębiny.
Taka mała uwaga bo sezon gruszkowy w pełni.