30-01-2008, 22:20
Szperajac ostatnio po sklepach w poszukiwaniu suszonej zurawiny (w celu poczynienia ryzowca zurawinowego wg Winorobka) spotkalam suszone owoce goji-"sun dried tibetan goji berries".
W pierwszym momencie myslalam, ze to suszona canina, bo mialo to czerwony kolor i wydluzony ksztalt, ale to "goji" nie pasowalo mi do rozy.
Poczytalam w necie, ze to Lycium barbarum-Kolcowój zwyczajny, roslina spokrewniona z ziemniakiem i pomidorkiem. Owoce sa super zdrowe i stosowane w chinskiej medycynie od setek lat.
Tak czy siak, zastanawiam sie czy nie poczynic wina z dodatkiem lub na bazie tego suszu.
Kupilam do sprobowania 3 paczuszki po 60g, w smaku zblizone jest to do rodzynki, z delikatnym posmakiem suszonego hibiskusa.
Moze jakis maly eksperymentalny nastawik?
Co o tym myslicie?
Ponizej troche wiadomosci o goji:
Spośród ludzi zamieszkujących rejon Himalajów wywodzą się pierwsi na świecie uzdrowiciele leczący naturalnie. Dzielili się oni swą wiedz ze starożytnymi zielarzami z Chin, Tybetu i Indii. Jednym z najcenniejszych sekretów był ich rodzimy owoc goji, który kwitł i rozwijał się w dolinach Himalajów od zarania dziejów. Ci, którzy przybywali tam po nauki zabierali ze sobą goji i hodowali go w swoich własnych dolinach. Tak zaczęła się rozprzestrzeniać legenda o tym zdumiewającym i zdrowym owocu. Od czasu odkrycia w Himalajach, osoby które znają ze wszech miar godną uwagi jagodę goji są porażeni jej niezrównanymi mocami prozdrowotnymi.
Jagody goji zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu (murunga, billygoat plum, Terminalia ferdinandiana).
Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.
Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody goji są super żywnością jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjna medycynę na przestrzeni 21. wieku.
Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem.
Długotrwale stosowanie zapewnia:
• wzmocnienie stawów, kości,
• wzmacnia system odpornościowy,
• wyszczupla,
• opóźnia procesy starzenia,
• poprawia również witalność,
• poprawia wzrok,
• zapewnia długowieczność.
Eksperyment przeprowadzony przez Instytut Ningxia ( zarejestrowany pod nr.87036),w latach 1982 do 1985 na grupie starszych osób, wykazał wyraźna poprawę wyników badań krwi, zwiększenie sprawności systemu odpornościowego, poprawę stanu fizycznego Jak wykazały badania zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Zdolność jagód Lycium barbarum do odwrócenia procesu obniżania Ig A powodowana wiekiem jest najlepszym dowodem potwierdzającym tradycyjna opinie o ich właściwościach spowalniających proces starzenia.
Inne studia W Chinach i Japonii odkryły, że Jagody Lycium zawierają związek Zeaxanthin dipalamitate, posiadający zdolności odtruwania wątroby zwłaszcza przy zatruciach chemikaliami. LBP to inny związek mający zdolność regeneracji uszkodzonych komórek wątroby. Szereg badań wykazało także skuteczność Lycium barbarum w zapobieganiu chorobom nowotworowym jak i w rekonwalescencji po chemo terapii. Również wiara w zdolności poprawy wzroku znalazła potwierdzenie w szeregu badań.
Przeciwwskazania:
Tradycyjna medycyna Chińska sugeruje, aby nigdy nie stosować jagód Lycium barbarum w przypadku silnego przeziębienia lub grypy, jako że może nastąpić nasilenie objawów chorobowych.
Departament Farmacji z Washington sugeruje możliwość negatywnej reakcji Lycium barbarum z Warfarinem ( lek przeciw zakrzepowy). Ze względu na zawartość betainy nie zaleca się dla ciężarnych i karmiących matek.
Ps. Myslicie, ze choc czesc super skladnikow tego (juz ususzonego) owocu jest w stanie przeniknac do wina???
W pierwszym momencie myslalam, ze to suszona canina, bo mialo to czerwony kolor i wydluzony ksztalt, ale to "goji" nie pasowalo mi do rozy.
Poczytalam w necie, ze to Lycium barbarum-Kolcowój zwyczajny, roslina spokrewniona z ziemniakiem i pomidorkiem. Owoce sa super zdrowe i stosowane w chinskiej medycynie od setek lat.
Tak czy siak, zastanawiam sie czy nie poczynic wina z dodatkiem lub na bazie tego suszu.
Kupilam do sprobowania 3 paczuszki po 60g, w smaku zblizone jest to do rodzynki, z delikatnym posmakiem suszonego hibiskusa.
Moze jakis maly eksperymentalny nastawik?
Co o tym myslicie?
Ponizej troche wiadomosci o goji:
Spośród ludzi zamieszkujących rejon Himalajów wywodzą się pierwsi na świecie uzdrowiciele leczący naturalnie. Dzielili się oni swą wiedz ze starożytnymi zielarzami z Chin, Tybetu i Indii. Jednym z najcenniejszych sekretów był ich rodzimy owoc goji, który kwitł i rozwijał się w dolinach Himalajów od zarania dziejów. Ci, którzy przybywali tam po nauki zabierali ze sobą goji i hodowali go w swoich własnych dolinach. Tak zaczęła się rozprzestrzeniać legenda o tym zdumiewającym i zdrowym owocu. Od czasu odkrycia w Himalajach, osoby które znają ze wszech miar godną uwagi jagodę goji są porażeni jej niezrównanymi mocami prozdrowotnymi.
Jagody goji zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu (murunga, billygoat plum, Terminalia ferdinandiana).
Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.
Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody goji są super żywnością jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjna medycynę na przestrzeni 21. wieku.
Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem.
Długotrwale stosowanie zapewnia:
• wzmocnienie stawów, kości,
• wzmacnia system odpornościowy,
• wyszczupla,
• opóźnia procesy starzenia,
• poprawia również witalność,
• poprawia wzrok,
• zapewnia długowieczność.
Eksperyment przeprowadzony przez Instytut Ningxia ( zarejestrowany pod nr.87036),w latach 1982 do 1985 na grupie starszych osób, wykazał wyraźna poprawę wyników badań krwi, zwiększenie sprawności systemu odpornościowego, poprawę stanu fizycznego Jak wykazały badania zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Zdolność jagód Lycium barbarum do odwrócenia procesu obniżania Ig A powodowana wiekiem jest najlepszym dowodem potwierdzającym tradycyjna opinie o ich właściwościach spowalniających proces starzenia.
Inne studia W Chinach i Japonii odkryły, że Jagody Lycium zawierają związek Zeaxanthin dipalamitate, posiadający zdolności odtruwania wątroby zwłaszcza przy zatruciach chemikaliami. LBP to inny związek mający zdolność regeneracji uszkodzonych komórek wątroby. Szereg badań wykazało także skuteczność Lycium barbarum w zapobieganiu chorobom nowotworowym jak i w rekonwalescencji po chemo terapii. Również wiara w zdolności poprawy wzroku znalazła potwierdzenie w szeregu badań.
Przeciwwskazania:
Tradycyjna medycyna Chińska sugeruje, aby nigdy nie stosować jagód Lycium barbarum w przypadku silnego przeziębienia lub grypy, jako że może nastąpić nasilenie objawów chorobowych.
Departament Farmacji z Washington sugeruje możliwość negatywnej reakcji Lycium barbarum z Warfarinem ( lek przeciw zakrzepowy). Ze względu na zawartość betainy nie zaleca się dla ciężarnych i karmiących matek.
Ps. Myslicie, ze choc czesc super skladnikow tego (juz ususzonego) owocu jest w stanie przeniknac do wina???