Z miodami chyba wpadłem jak śliwka w kompot.
Ostatnio nastawiłem Trójniaki:
1.Maliniak
2.Żurawiniak
3.Jagodziak
wszystkie na drożdżach JOHANNISBERG M/35, harowałem, tak, więc 1 op starczyło na wszytko i nawet trochę zostało. Dolałem do Matki miodu, sprawdziłem Blg (było 28), więc pomyślałem o Dwójniaku, tym bardziej, że kupiłem fajny miód wielokwiatowy:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid237410
Miód jest aromatyczny, nie czuć gryki. Jedyny minus : jest skawalony, więc trzeba się rochę pobawić aby go dobrze rozpuścić do stanu płynnego i nie przegrzać.
Blg startowe: 50
pożywka Zamoyski 5g
Dwójniak idzie b.bardzo wolno do przodu
Jeżeli na tych drożdżach będziesz robił dwójniaka "na raty", będzie OK. Ale nie chce mi się wierzyć, że robisz go 5l, bo o takiej ilości pomyślałem widząc ilość pożywki.
Nie musi kombinować, ja robiłem dwójniaka na JOHANNISBERG M/35 i poszedł bez dzielenia ale po hartowaniu MD.
Ale jeśli faktycznie zrobiłeś 5 l to dałeś

Spokojnie.
Butla jest 7 l , z pewnością ją przeleję do większej.
Póki co dałem 1 l+1l+0,5l zahartowanej "do bólu MDi".
Będę robił na raty, tak jak wszystkie miody, które do tej pory robiłem.
Raz zrobiłem na jeden raz CzarnoPorzeczniak i tylko dzięki Pawłowi:1stgreen powolutku odżywa.
Martwi mnie tylko, że tak słabo "oddycha", mieszam, dotleniam, a On za bardzo nie chce przyspieszać.
Pożywkę chcę dodać do 2 raty w ilości 3g. Będzie 50/50
Do trzeciej dodam o 0,5l mniej wody odliczając MD.
Mam sporo różnych suszonych owoców, który wg Was byłby idealny do Dwójniaka?
Jak najkwaśniejszy.
Nie będziesz porządnego miodu paprał kwaskiem który tyle ma wspólnego z cytryną co koń z koniakiem.
Jacek
Chyba najkwaśniejsza jest Aronia, a może Żurawina?
Aronia jest cierpka i półdwójniaka z nią musiałem dokwasić a zanosi się,że i tak dokwasiłem za mało.
Jeśli lubisz to czarna porzeczka jest i kwaśna i aromatyczna.
Minął TYDZIEŃ do nastawienia Dwójniaka
Blg spadło do 40,
miód "puszcza CO2" bardzo powoli, jednak skutecznie
dodałem 2 dawkę w postaci 2 l miodu + 2 l wody , pożywka 3g
14.01
Dwójniak ładnie przyspiesza.

02.02.2012
Sprawdziłem pH, wynosi 3.6 , czyli górna norma (3,4-3,6)
Dołożyłem garść orzechów włoskich z orzechówki na miodzie, Blg wzrosło do 44.
02.03.2012
Masakra.
minęły 2 miesiące, a mój Dwójniak ma Blg 38.
Postanowiłem go ożywić i dać wg mnie NAJLEPSZE drożdże na Świecie, a mianowicie:
EC 1118 Firmy Lalvin.
Nigdy Ich nie hartowałem, ale do Dwójniaka potrzymam w 2 l 1:1 (miód:woda) 48h i doleję do mojego Dwójniaka.
Mam nadzieję, że Blg szybciej ruszy w dół.
Mój trójniak w tydzień z 35BLG zjechał do ok. 25BLG. Próbkę przed pomiarem odgazowałem na tyle na ile mogłem. Po tym tyg. bardzo zwolnił, tzn. bulka bardzo mało ale, BLG spada o 1 st. na 2 dni. Dodałem drugiej porcji pożywki jednak i tak wszystko bardzo wolno pracuje. Nie wiem jak będzie dalej przebiegała fermentacja tego cuda- pierwszy miodzik. Może szybko jak do tej pory cukier spadnie do odpowiedniego poziomu albo po tym tyg. zacznie się żółwie tempo i czekanie całe wieki jak u Ciebie.
Życzę powodzenia z dwójniakiem

EC-1118 hartują się dzielnie, są mocno dotlenione, juto nastąpi spotkanie z trzymiesięcznym Dwójniakiem, co zrzucił do tej pory 12-14 Blg.
Tak w tej chwili wygląda Matka "zastępcza":
[
attachment=15314]
I jak tam dwójniak?
Zamierzam w tym roku nastawić dwójniaka i ciekawią mnie Twoje zmagania.
Pozdrawiam
Marek
(26-03-2012, 10:16)gutimar napisał(a): [ -> ]I jak tam dwójniak?
ciekawią mnie Twoje zmagania.
Pozdrawiam
Marek
Niestety,
fermentacja była b.powolna, a że nabrałem "smaka" na miód korzenny Gdański, to Dwójniak zmieniłem w Trójniaka.
Do 10l pracującego Dwójniaka (Blg 35) dolałem 4l wody (1 l wody zostawiłem sobie w zapasie). Miód ożył. Jak Blg dojdzie do 15, zastosuję przyprawy, które mam dzięki uprzejmości
JackaR i
Karguleny
Tak właśnie sobie przypomniałem jak dałem ....(ciała) ze swoim korzennym dwójniakiem,którego zostawiłem samego sobie i utknął po zjechaniu 12Blg z pH bliskim 4. Dlatego hartowanie nastawu, pielęgnacja pożywkami i kontrola/korekta pH przy dwójniaku to ''chleb powszedni''.
Mój zjechał do Blg 9, ph 3,3, jeszcze powoli pracuje, liczę , że jak dojdzie do Blg 6-7 , to będzie ok