Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Gąsiorki gliniane
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5
Witam
Trafiłem na Hobbystę-Producenta gąsiorków glinianych.
Oferta obejmuje pojemności 1l i 2,5l, są nieszkliwione w środku.

Lista zamówień:

1. manowar 2xC
2. Tamsol: 1xA,
3. Kargulena: 3xA, 2xC
4. Janusz Kusmierek: 1xC, 1xD, 1xE szkliwione z zewnątrz
5. Andy05: 2xC
6. Aviatik: 1xC
7. trutlen 2xA,2xB szkliwone z zewnątrz, 1xB
Biotit czy już coś o gąsiorkach wiadomo? Jakie ceny? Nadadzą się do dojrzewania?
Nieszkliwione mogą się "pocić". Innymi słowy porowata struktura takiego naczynia może powodować przeciekanie. Ja mam 5 l gąsiorek szkliwiony zewnętrznie i wypalany w piecu opalanym tradycyjnie drzewem. Ma niewielką tendencje do "pocenia" :) Mój jest wykonany na tradycyjnym kole garncarskim. Być możne te proponowane przez Biotit są wykonane w formach gipsowych. Ta technologia pozwala uzyskać bardziej zwarta strukturę naczynia.
Poproszę o więcej informacji.
Nie wiem, nie znam się na glinie, dziękuję Boulli za wyjaśnienie, przynajmniej będę wiedział czego szukać;D
Słyszałem, że uszczelnia się naczynia gliniane woskiem pszczelim. Wkładasz trochę wosku pszczelego do naczynia a naczynie do piekarnika. Nagrzewasz (nie wiem do jakiej temp) a gdy wosk się rozpuści, kręcisz naczyniem aby rozpłynął się równomiernie po ściankach całego naczynia. Nie wiem tylko na jak długo takie uszczelnienie wytrzyma i jaki ma wpływ na trunek leżakujący w takim naczyniu.
Metoda stosowana przez Bractwa Rycerskie :)
Witam
Temat drążę i tyle się dowiedziałem:
Gąsiorki są gliniane, produkowane na kole garncarskim, bez żadnej formy gipsowej, wypalane w temp 1100C, mogą być z zew szkliwione. Gość zaproponował mi, że może zrobić na końcu szyjki "dziubek do nalewania", co o tym sądzicie? W niczym nie będzie to kolidowało ze szczelnością. Następna sprawa to średnica otworu pod korek, jaki byłby tu najlepszy, klasyczny?

Podaję ceny:

1 l kosztuje 32zł
2,5l kosztuje 45zł

Namawiam Producenta aby zrobił Gąsiorek na wzór mojego z początku XX wieku (zdjęcie jest na Forum) o obj 4.3 l
Wieczorem powinienem mieć zdjęcia gąsiorków.
Produkcja się mieści na płd od W-wy.

dodaję zdjęcia:

1 litrowe: cena 32 zł/szt


A
[attachment=15000]


B
[attachment=15001]



2.5 litrowe:: cena 45zł/szt

C
[attachment=15002]


D
[attachment=15004]


E
[attachment=15003]


Gąsiorki są wypalane z gliny kamionkowej i po wypaleniu w 1100 C wychodzą brązowe, w środku na 100% nie będą szkliwione, więc idealne do przechowywania i szybkiego dojrzewania trunków

Produkcja ruszy niebawem.

Jeśli są Chętni, proszę składać zamówienia:


Bardzo ładne :)
Pewnie zakupię którąś sztukę.Jak zdecyduje jakie i ile dam znać na PW.
Cena mogła by być ciut przystępniejsza,ale nie marudźmy :diabelek:
Może się przy większym zamówieniu grupowym uda zbić trochę cenę? Co innego zakup jednej sztuki a co innego jak kilku zamówi... Warto było by popytać.
W sumie był bym zainteresowany i takim i takim.
Ja też byłbym zainteresowany. Jeszcze nie wiem jaki model ale mnie tam obojętnie.
2 szt. po 1litr.
3 duże :D . Ze 2 po 2 galony też chętnie ...
Ponumerowałem gąsiorki i tak proszę opisać jakie sobie życzycie.
W pierwszym poście będę zamieszczał konkretne zamówienia.
Później zastanowimy się o sposobie dystrybucji.
Jak by były dwugalonowe ( 9,092 litra) też bym chętnie wziął. Jak nie to trzy sztuki po 2,5 litra ( z każdego rodzaju po 1 szt).
Krzysiek.
Ja tego Producenta namawiam, aby zrobił KLONA z mojego staruszka 4,3 l , wys 30cm

[attachment=15006][attachment=15007]


zobaczymy jak Mu to wyjdzie.
Takich Dużych po 9l chyba nie da rady wytoczyć, chyba że się mylę.
Póki prosiłem Go o te co umieściłem zdjęcia, dalej zobaczymy.
4,3 litra też by były dobre. 2 szt bym wziął.

PS Co tam nie utoczy. W Gruzji wytaczają kwevri po parę tysięcy litrów :)

To puki co, mnie możesz wstępnie na "D" zapisać...
Z chęcią też bym taki "D" widział ale w wersji 1 litrowej.
Takie ok 5 l nieszkliwione do postarzania nalewek by się przydały.
Kształt najlepiej walcowaty nie pękaty.
Wstępnie, 2 x E, ale niech się objawi kwestia dystrybucji, itd
Boguś
czekałem na Ciebie, kiedyś opisywałeś test gliniaka, aby się nie pocił, dobrze pamiętam?
Możesz przybliżyć temat.

Dystrybucję ogarnę, ale najpierw zrobię próby, że Gliniak rzeczywiście się nie poci. Wówczas z pewnością będzie to udany zakup.
Wstępnie C i E ale skonkretyzuję swoje zamówienie gdy poznamy więcej konkretów.
(28-01-2012, 10:42)Biotit napisał(a): [ -> ]Boguś
czekałem na Ciebie, kiedyś opisywałeś test gliniaka, aby się nie pocił, dobrze pamiętam?
Testy nadal trwają, a napoje krążą od gliny do beczki i nazad. Jak na razie nie zaobserwowałem w żadnym dzbanie pocenia się czy bardzo negatywnych zmian w aromacie i smaku napoju jaki się w nich znajduje. Niemniej jednak, dobrze byłoby przed zakupem sprawdzić czy dzbany Twojego znajomego są odpowiednie dla naszych potrzeb.
Jasne, że sprawdzę.

Jak dobrze pamiętam, to zalecałeś: woda-wino-%-właściwy trunek. Wszystkie (oprócz wody)nalewy 3-mać równo miesiąc. Tak ma być?

Inny spróbuję wg propozycji Bulliego, czyli z woskiem pszczelim.

Myślę, że do Zlotu w Gostomii (Czerwiec) sprawa się wyjaśni, czy gąsiorki są szczelne.
Wstępnie 2 x C
C,D,E po jednej .
Wstępnie reflektował bym na 2 szt. 2,5 l. Prawdopodobnie model D.
Chyba że będą 4,3 l, to takiego też bym wziął.

Biotit, jeśli namawiasz na klona to zastanawiam się, czy nie było by lepszym rozwiązaniem zrobienie dna(dołu) szkliwionego, a całej góry nieszkliwionej? Tak sobie kombinuję, że wtedy ewentualne przesiąkanie było by zjawiskiem mniej problematycznym. Wydaje mi się, że fakt pocenia, lub jego braku zależy od surowca - gliny - tak jak to jest z cegłami budowlanymi i klinkierowymi(zwłaszcza takimi brukowymi) ;)
(28-01-2012, 13:22)Biotit napisał(a): [ -> ]Jasne, że sprawdzę.
Jak dobrze pamiętam, to zalecałeś: woda-wino-%-właściwy trunek. Wszystkie (oprócz wody)nalewy 3-mać równo miesiąc. Tak ma być?
Tak jest. Przeważnie w ciągu miesiąca zaczynają się jakieś efekty. Wtedy można zmierzyć objętość, moc, itd i przedłużyć starzenie.
Stron: 1 2 3 4 5