Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: cytryna a kwasek cytrynowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Wyczytałem na forum, że 20g kwasku cytrynowego odpowiada ok. 300ml soku z cytryny. Ale jeśli tak jest, to np. odnosząc się do przepisu wg. Skrzycha na 10l wina z ryżu, musiałbym dodać 750ml soku cytrynowego (50g kwasku = 750ml soku). Wtedy jednak zawartość nastawu wynosiłaby ok 11l zamiast 10.
Czy gdzieś tu jest błąd? Czy potrzeba aż tak wiele soku cytrynowego?

Dzięki za sugestie!
Sam kwasek cytrynowy jest o wiele bardziej wydajny od cytryn, dlatego dodaje się go znacznie mniej. W takim wypadku dodaj po prostu mniej wody.

Co do ilości soku z cytryny się nie wypowiadam, ale jeśli to ilość wzięta z przepisu Skrzycha, to powinna to być właściwa ilość(oczywiście mniej więcej, bo różne cytryny mają różną kwaśność/kwasowość).