Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z kiwi 2012 [Fotorelacja]
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Nie wyjdzie z tego winko 14%?
14% na bayamusach wyjdzie, ale na pewno nie półsłodkie - bayamusy za trudno ubić. Polecam wybór innych drożdży.
Nie mam na razie dostępu do innych :/

To zrobię wytrawne na bayanus`ach a jak mi wyjdzie to 15 L zrobię półsłodkie na tokay`ach.

(ponoć bayanusa można ubić przy 2g-4g/10L)

=======edit========

Własnie zakupiłem mieszankę do wybicia drożdży bayanusa
(24-10-2012, 14:55)werrek napisał(a): [ -> ].......To zrobię wytrawne na bayamus`ach ..........

.........ponoć bayamusa można ubić............

Własnie zakupiłem mieszankę do wybicia drożdży bayamusa


(24-10-2012, 14:50)mkosicki napisał(a): [ -> ]na bayamusach wyjdzie, ..............- bayamusy za trudno ubić................

No raz to można się przejęzyczyć . Więcej razy świadczy o niewiedzy .
(24-10-2012, 14:50)mkosicki napisał(a): [ -> ]14% na bayamusach wyjdzie, ale na pewno nie półsłodkie - bayamusy za trudno ubić. Polecam wybór innych drożdży.


TEQUILA - tu masz źródło błędów :diabelek:
To w takim razie można ubić czy nie można?
Wyjdzie półsłodkie 14%? :)
Bo moszcz już zrobiony i muszę rozplanować cukier.
NIe wyjdzie.
o.0
Sorry za offtopic, ale na tym forum "bayamusy" napisałem już wiele razy, bo byłem przekonany, że taka jest nazwa tego szczepu... A więc racja, z niewiedzy. Do tej pory nikt mnie nie poprawiał. Dzięki, człowiek uczy się całe życie. ;)
wczoraj zamknąłem kiwi w damie :) dodany syrop i fermentacja ciągła jest :) (w miazdze siedziały 6 dni)
Będę próbował robić 14% półsłodkie - jakies 3,5-4,5 blg (po dosłodzeniu).
Udało mi się pięknie ubić bayanusy super fruit w jabłkowo-brzoskwiniowym winku, więc mam nadzieję, że uda się zatrzymać również b. g995.
http://www.youtube.com/watch?v=tj5nThfxJ8A
Moje wino z kiwi

pozdrawiam
Ile to wino z kiwi powinno fermentować?
Do skutku :diabelek:
Bo to jest moje 4 wino które robię. Jak np z wiśni 2 miesiące się miało robić z ryzu 2 tyg to z kiwi ?
Kup cukromierz, to będziesz mógł zmierzyć postęp fermentacji.
Przy okazji, przyłóż się nieco bardziej do pisowni.
Dzisiaj próbowałem przy 1 zlewaniu to winko , cukier przeżarło ale jeszcze będę dosładzać na dniach , przyznam straszny kwas , mam nadzieje że pomimo że kiwi nie było super cacy mięciutkie to coś z tego wyjdzie , ale póki o żadnym smaku nie ma mowy.W tej chwili ma około miesiąca czasu.

Za to ciekawy zapach się unosi nad rurką z różowca skrzycha - dodałem trochę tych przypraw, zaciekawił mnie mocno lekki zapaszek imbiru.

Jak nie jedno to drugie ale mam nadzieje że jedno i drugie....
(11-12-2012, 21:59)Grze$ napisał(a): [ -> ]Kup cukromierz, to będziesz mógł zmierzyć postęp fermentacji.
Przy okazji, przyłóż się nieco bardziej do pisowni.
Pisownię? Chodzi ci że napisałem ryzu a nie ryżu? Oszczędź sobie wstydu.
:tancze:
(12-12-2012, 14:20)bylejakimozebyc napisał(a): [ -> ]
(11-12-2012, 21:59)Grze$ napisał(a): [ -> ]Kup cukromierz, to będziesz mógł zmierzyć postęp fermentacji.
Przy okazji, przyłóż się nieco bardziej do pisowni.
Pisownię? Chodzi ci że napisałem ryzu a nie ryżu? Oszczędź sobie wstydu.

Raczej chodziło o całość zdania. Ja także nie mogę go zrozumieć :glowa_w_mur:

(11-12-2012, 17:50)bylejakimozebyc napisał(a): [ -> ]....Jak np z wiśni 2 miesiące się miało robić z ryzu 2 tyg to z kiwi ?
Dzięki Tasmol, bo już myślałem, że jestem tępy i będę musiał się wstydzić:diabelek:
Dziś moje wino z kiwi miało 5blg i prawie zwolniło, dosłodziłem do 7-8 blg i pewnie gdzieś stanie na 5tce.
Musze przyznać że smak się dużo poprawił pomimo tego że kiwi było lekko twarde.
Jeszcze tydzień temu przed dosłodzeniem jak próbowałem to straszny kwas 0-1blg po około 3-4 tygodniach.
Przez jakiś czas nie byłem optymistą a teraz wydaje mi się że winko może wyjść smaczne pod warunkiem że będzie półsłodkie lub słodkie.Zaobserwowałem że egzotyki lubią słodycz.

Przy dodaniu cukru nie mieściło się wszystko do balonów więc z 2 szklanki dodałem do wina ryżowego z przyprawami Skrzycha :)
próbowałem moje kiwi 2 tygodnie po zlaniu , smak powiem niezbyt trochę , na początku ok, ale po chwili trąci "skarpetami" :D i klarować się nie chcę, wiem to dopiero 3 tydzień po zlaniu, ale nic a nic się nie zbiera na dole :( . jest mętne.
Spróbuj pekto 1ml na 15l, chyba że już dawałeś wcześniej. A co do skarpet to może przewietrzenie wystarczy.
spróbuje pekto, na początku dawałem parę kropli, ale nie zaszkodzi też przewietrzyć
(16-12-2012, 00:32)pawelklos napisał(a): [ -> ]próbowałem moje kiwi 2 tygodnie po zlaniu , smak powiem niezbyt trochę , na początku ok, ale po chwili trąci "skarpetami" :D i klarować się nie chcę, wiem to dopiero 3 tydzień po zlaniu, ale nic a nic się nie zbiera na dole :( . jest mętne.


Moim zdaniem w ogóle sensu nie ma tego klarować , ja bym to do kibla wylał skoro trąci skarpetami,może jakaś wpadła?
Kup sobie nowe kiwi wstaw je gdzieś u jakiejś ciotki z drugiej strony Polski to jest jakaś nadzieja.
Możesz też za 27zł kupić na zagranicznych sklepach magiczne saszetki wlewasz do soku i masz w 48 wino i jest klarowne.
Mam nadzieję że pomogłem

Pozdrawiam

(19-12-2012, 22:02)fanta87 napisał(a): [ -> ][quote='pawelklos' pid='258166' dateline='1355614350']próbowałem moje kiwi 2 tygodnie po zlaniu , smak powiem niezbyt trochę , na początku ok, ale po chwili trąci "skarpetami" :D i klarować się nie chcę, wiem to dopiero 3 tydzień po zlaniu, ale nic a nic się nie zbiera na dole :( . jest mętne.


Moim zdaniem w ogóle sensu nie ma tego klarować , ja bym to do kibla wylał skoro trąci skarpetami,może jakaś wpadła?
Kup sobie nowe kiwi wstaw je gdzieś u jakiejś ciotki z drugiej strony Polski to jest jakaś nadzieja.
Możesz też za 27zł kupić na zagranicznych sklepach magiczne saszetki wlewasz do soku i masz w 48 wino i jest klarowne.

Mam nadzieję że pomogłem

Pozdrawiam
Stron: 1 2 3