24-10-2012, 13:58
24-10-2012, 14:50
14% na bayamusach wyjdzie, ale na pewno nie półsłodkie - bayamusy za trudno ubić. Polecam wybór innych drożdży.
24-10-2012, 14:55
Nie mam na razie dostępu do innych :/
To zrobię wytrawne na bayanus`ach a jak mi wyjdzie to 15 L zrobię półsłodkie na tokay`ach.
(ponoć bayanusa można ubić przy 2g-4g/10L)
=======edit========
Własnie zakupiłem mieszankę do wybicia drożdży bayanusa
To zrobię wytrawne na bayanus`ach a jak mi wyjdzie to 15 L zrobię półsłodkie na tokay`ach.
(ponoć bayanusa można ubić przy 2g-4g/10L)
=======edit========
Własnie zakupiłem mieszankę do wybicia drożdży bayanusa
25-10-2012, 20:31
(24-10-2012, 14:55)werrek napisał(a): [ -> ].......To zrobię wytrawne na bayamus`ach ..........
.........ponoć bayamusa można ubić............
Własnie zakupiłem mieszankę do wybicia drożdży bayamusa
(24-10-2012, 14:50)mkosicki napisał(a): [ -> ]na bayamusach wyjdzie, ..............- bayamusy za trudno ubić................
No raz to można się przejęzyczyć . Więcej razy świadczy o niewiedzy .
25-10-2012, 20:43
(24-10-2012, 14:50)mkosicki napisał(a): [ -> ]14% na bayamusach wyjdzie, ale na pewno nie półsłodkie - bayamusy za trudno ubić. Polecam wybór innych drożdży.
TEQUILA - tu masz źródło błędów
26-10-2012, 07:44
To w takim razie można ubić czy nie można?
Wyjdzie półsłodkie 14%?
Bo moszcz już zrobiony i muszę rozplanować cukier.
Wyjdzie półsłodkie 14%?
Bo moszcz już zrobiony i muszę rozplanować cukier.
26-10-2012, 11:47
NIe wyjdzie.
26-10-2012, 21:49
o.0
Sorry za offtopic, ale na tym forum "bayamusy" napisałem już wiele razy, bo byłem przekonany, że taka jest nazwa tego szczepu... A więc racja, z niewiedzy. Do tej pory nikt mnie nie poprawiał. Dzięki, człowiek uczy się całe życie.
Sorry za offtopic, ale na tym forum "bayamusy" napisałem już wiele razy, bo byłem przekonany, że taka jest nazwa tego szczepu... A więc racja, z niewiedzy. Do tej pory nikt mnie nie poprawiał. Dzięki, człowiek uczy się całe życie.
31-10-2012, 11:29
wczoraj zamknąłem kiwi w damie dodany syrop i fermentacja ciągła jest (w miazdze siedziały 6 dni)
Będę próbował robić 14% półsłodkie - jakies 3,5-4,5 blg (po dosłodzeniu).
Udało mi się pięknie ubić bayanusy super fruit w jabłkowo-brzoskwiniowym winku, więc mam nadzieję, że uda się zatrzymać również b. g995.
Będę próbował robić 14% półsłodkie - jakies 3,5-4,5 blg (po dosłodzeniu).
Udało mi się pięknie ubić bayanusy super fruit w jabłkowo-brzoskwiniowym winku, więc mam nadzieję, że uda się zatrzymać również b. g995.
17-11-2012, 16:29
11-12-2012, 15:12
Ile to wino z kiwi powinno fermentować?
11-12-2012, 16:15
Do skutku
11-12-2012, 17:50
Bo to jest moje 4 wino które robię. Jak np z wiśni 2 miesiące się miało robić z ryzu 2 tyg to z kiwi ?
11-12-2012, 21:59
Kup cukromierz, to będziesz mógł zmierzyć postęp fermentacji.
Przy okazji, przyłóż się nieco bardziej do pisowni.
Przy okazji, przyłóż się nieco bardziej do pisowni.
12-12-2012, 06:35
Dzisiaj próbowałem przy 1 zlewaniu to winko , cukier przeżarło ale jeszcze będę dosładzać na dniach , przyznam straszny kwas , mam nadzieje że pomimo że kiwi nie było super cacy mięciutkie to coś z tego wyjdzie , ale póki o żadnym smaku nie ma mowy.W tej chwili ma około miesiąca czasu.
Za to ciekawy zapach się unosi nad rurką z różowca skrzycha - dodałem trochę tych przypraw, zaciekawił mnie mocno lekki zapaszek imbiru.
Jak nie jedno to drugie ale mam nadzieje że jedno i drugie....
Za to ciekawy zapach się unosi nad rurką z różowca skrzycha - dodałem trochę tych przypraw, zaciekawił mnie mocno lekki zapaszek imbiru.
Jak nie jedno to drugie ale mam nadzieje że jedno i drugie....
12-12-2012, 14:20
(11-12-2012, 21:59)Grze$ napisał(a): [ -> ]Kup cukromierz, to będziesz mógł zmierzyć postęp fermentacji.Pisownię? Chodzi ci że napisałem ryzu a nie ryżu? Oszczędź sobie wstydu.
Przy okazji, przyłóż się nieco bardziej do pisowni.
12-12-2012, 17:26
12-12-2012, 18:18
(12-12-2012, 14:20)bylejakimozebyc napisał(a): [ -> ](11-12-2012, 21:59)Grze$ napisał(a): [ -> ]Kup cukromierz, to będziesz mógł zmierzyć postęp fermentacji.Pisownię? Chodzi ci że napisałem ryzu a nie ryżu? Oszczędź sobie wstydu.
Przy okazji, przyłóż się nieco bardziej do pisowni.
Raczej chodziło o całość zdania. Ja także nie mogę go zrozumieć
(11-12-2012, 17:50)bylejakimozebyc napisał(a): [ -> ]....Jak np z wiśni 2 miesiące się miało robić z ryzu 2 tyg to z kiwi ?
12-12-2012, 20:34
Dzięki Tasmol, bo już myślałem, że jestem tępy i będę musiał się wstydzić
15-12-2012, 22:57
Dziś moje wino z kiwi miało 5blg i prawie zwolniło, dosłodziłem do 7-8 blg i pewnie gdzieś stanie na 5tce.
Musze przyznać że smak się dużo poprawił pomimo tego że kiwi było lekko twarde.
Jeszcze tydzień temu przed dosłodzeniem jak próbowałem to straszny kwas 0-1blg po około 3-4 tygodniach.
Przez jakiś czas nie byłem optymistą a teraz wydaje mi się że winko może wyjść smaczne pod warunkiem że będzie półsłodkie lub słodkie.Zaobserwowałem że egzotyki lubią słodycz.
Przy dodaniu cukru nie mieściło się wszystko do balonów więc z 2 szklanki dodałem do wina ryżowego z przyprawami Skrzycha
Musze przyznać że smak się dużo poprawił pomimo tego że kiwi było lekko twarde.
Jeszcze tydzień temu przed dosłodzeniem jak próbowałem to straszny kwas 0-1blg po około 3-4 tygodniach.
Przez jakiś czas nie byłem optymistą a teraz wydaje mi się że winko może wyjść smaczne pod warunkiem że będzie półsłodkie lub słodkie.Zaobserwowałem że egzotyki lubią słodycz.
Przy dodaniu cukru nie mieściło się wszystko do balonów więc z 2 szklanki dodałem do wina ryżowego z przyprawami Skrzycha
16-12-2012, 00:32
próbowałem moje kiwi 2 tygodnie po zlaniu , smak powiem niezbyt trochę , na początku ok, ale po chwili trąci "skarpetami" i klarować się nie chcę, wiem to dopiero 3 tydzień po zlaniu, ale nic a nic się nie zbiera na dole . jest mętne.
16-12-2012, 12:38
Spróbuj pekto 1ml na 15l, chyba że już dawałeś wcześniej. A co do skarpet to może przewietrzenie wystarczy.
17-12-2012, 00:07
spróbuje pekto, na początku dawałem parę kropli, ale nie zaszkodzi też przewietrzyć
19-12-2012, 22:02
(16-12-2012, 00:32)pawelklos napisał(a): [ -> ]próbowałem moje kiwi 2 tygodnie po zlaniu , smak powiem niezbyt trochę , na początku ok, ale po chwili trąci "skarpetami" i klarować się nie chcę, wiem to dopiero 3 tydzień po zlaniu, ale nic a nic się nie zbiera na dole . jest mętne.
Moim zdaniem w ogóle sensu nie ma tego klarować , ja bym to do kibla wylał skoro trąci skarpetami,może jakaś wpadła?
Kup sobie nowe kiwi wstaw je gdzieś u jakiejś ciotki z drugiej strony Polski to jest jakaś nadzieja.
Możesz też za 27zł kupić na zagranicznych sklepach magiczne saszetki wlewasz do soku i masz w 48 wino i jest klarowne.
Mam nadzieję że pomogłem
Pozdrawiam
19-12-2012, 22:16
(19-12-2012, 22:02)fanta87 napisał(a): [ -> ][quote='pawelklos' pid='258166' dateline='1355614350']próbowałem moje kiwi 2 tygodnie po zlaniu , smak powiem niezbyt trochę , na początku ok, ale po chwili trąci "skarpetami" i klarować się nie chcę, wiem to dopiero 3 tydzień po zlaniu, ale nic a nic się nie zbiera na dole . jest mętne.
Moim zdaniem w ogóle sensu nie ma tego klarować , ja bym to do kibla wylał skoro trąci skarpetami,może jakaś wpadła?
Kup sobie nowe kiwi wstaw je gdzieś u jakiejś ciotki z drugiej strony Polski to jest jakaś nadzieja.
Możesz też za 27zł kupić na zagranicznych sklepach magiczne saszetki wlewasz do soku i masz w 48 wino i jest klarowne.
Mam nadzieję że pomogłem
Pozdrawiam