02-10-2013, 23:38
Witam.
Pierwszy post - mam lekką tremę
MD do mojego trzeciego wina ma już przeszło 24h, a ja, im więcej czytam - tym mniej wiem.
Moja dwa pierwsze wina do 'ryżowce' wg Skrzycha - tam wszystko miałem podane czarno na białym więc nic nie mogłem spartolić - winka wyszły miłe, wszystkim smakowały i wogóle cacy
A teraz postanowiłem zmienić smak i zaatakować coś innego.
Nabyłem w Oszołomie produkt firmy Słoneczna Tłocznia, a mianowicie tłoczony sok z jabłek 5l.
Producent zapewnia że to tylko i wyłącznie efekt tłoczenia jabłek - bez dodawania cukry, wody etc.
Przeglądałem dział 'kartonikowy' ale szybkie obliczenia Blg mojego kartonu (7,9g/100ml wg producenta) daje mi 39,6 Blg a więc - trza lać wodę.
I teraz projektuje
Gęsior - 15l, winko - chciałbym mocne 16%
Lejemy 7l wody do soku a więc mamy: 12l moszczu a w nim tylko 395g cukru. Dzielimy i mamy 32g/l cukru po rozcieńczeniu. Mało! 16% wyjdzie nam przy 275g na litr moszczu - a więc... brak mi 243g cukru w każdym litrze. Liczymy dalej - prawie 3kg cukru. Zapewne dodawane w partiach - 2, 3 ?
3kg cukru to około 1,8 litra roztworu więcej - nie ucieknie z balona ?
Ratujcie moją MD
Pierwszy post - mam lekką tremę

MD do mojego trzeciego wina ma już przeszło 24h, a ja, im więcej czytam - tym mniej wiem.
Moja dwa pierwsze wina do 'ryżowce' wg Skrzycha - tam wszystko miałem podane czarno na białym więc nic nie mogłem spartolić - winka wyszły miłe, wszystkim smakowały i wogóle cacy

A teraz postanowiłem zmienić smak i zaatakować coś innego.
Nabyłem w Oszołomie produkt firmy Słoneczna Tłocznia, a mianowicie tłoczony sok z jabłek 5l.
Producent zapewnia że to tylko i wyłącznie efekt tłoczenia jabłek - bez dodawania cukry, wody etc.
Przeglądałem dział 'kartonikowy' ale szybkie obliczenia Blg mojego kartonu (7,9g/100ml wg producenta) daje mi 39,6 Blg a więc - trza lać wodę.
I teraz projektuje

Gęsior - 15l, winko - chciałbym mocne 16%
Lejemy 7l wody do soku a więc mamy: 12l moszczu a w nim tylko 395g cukru. Dzielimy i mamy 32g/l cukru po rozcieńczeniu. Mało! 16% wyjdzie nam przy 275g na litr moszczu - a więc... brak mi 243g cukru w każdym litrze. Liczymy dalej - prawie 3kg cukru. Zapewne dodawane w partiach - 2, 3 ?
3kg cukru to około 1,8 litra roztworu więcej - nie ucieknie z balona ?
Ratujcie moją MD
