Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Gniazdowy 2011r z akcji plecionki- co robimy?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,

Jak w temacie, jestem raczkującym w wyrobie miodów pitnych.
Proszę o podpowiedzi miodosytników; jaki miodzik pitny byłby godny, tak zacnego miodu...

Pozdrawiam, Ricci. :)
Ricci to zależy jakie smaki lubisz. Za chwilę np. pojawi się agrest, a z niego smakowite miodki wychodzą :slinka: Obecnie możesz też zrobić czystego trójniaczka, czy też dodać jakieś ziółka. Kwestia gustu.
Chłopie, wykaż trochę inicjatywy i poszukaj w dziale miody - było kilka miodów robionych na tej odmianie w ubiegłym roku. Nie można oczekiwać wszystkiego "podanego na tacy".Trochę szczerych chęci :spoko:
Temat zamknięty - temat otwarty... sorry, Rysio - Entowie nie są pochopni :) Niech sobie chłopaki podyskutują o gniazdowym - to wcale nie tak bardzo oklepany temat.
Bo jak będziemy zamykać takie tematy, to możemy zamknąć w ogóle wszystkie. Powiem więcej: w opcjach administracyjnych jest nawet guzik "wyłącz forum".
Też mam dylemat co zrobić z miodku na który czekam... A wy chcecie taki ciekawy wątek zamykać?! :nie:

Na pewno zrobię kilka różnych, w tym jeden czysty trójniak i dwójniak.
Większy dylemat mam z syceniem. Skłaniam się, żeby robić niesycone.
Jeśli miód jest aromatyczny to sycenie odradzam. Szkoda tracić piękne aromaty. Oczywiście z drugiej strony sycony miód smakuje inaczej i czasem warto spróbować.
Ja z niego chcę zrobić Trójniaki: Agreściak i Wiśniak.
Który agrest jest wg Was lepszy ?
(proszę nie teoretyzować)
:cool:
Dojrzały jest lepszy niż niedojrzały.
Jeśli o kolor chodzi to obojętnie,
czy weźmiesz zielony czy czerwony i tak miód będzie biały.

Jacek
Podobnie jak Biotit, myślę nad miodami owocowymi... w Polscę będę na początku czerwca i nie wiem, jakie wtedy owoce będą się nadawały...
Macieju, dziękuję za reaktywację wątku. :)

Kolegom, którzy podali rzeczowe propozycje, dzięki. Myślę, że wykorzysta to wiele osób, zostało zamówione 120 wiaderek gniazdowego, to jest 1800kg!

@Kargulena: Twoje uwagi są słuszne. Ja lekcję ( czytanie wątków o miodach pitnych) odrobiłem już w zimie, zanim nastawiłem swoje wcześniejsze miodki:
(05-03-2012, 23:20) 6-3-2012 o godz. 00:20 Ricci napisał(a): [ -> ]OK, wiec tak, jako początkujący, podsumuję swoje dotychczasowe miodki:

1.12.02.2012 trójniak wielokwiatowy naturalny 20l; 32.Blg początkowe, na Fermivin PDM, cały czas fermentacja w 15*C.
2. 16.02.2012 trójniak gryczany naturalny 20l; 36 Blg początkowe, na SIHA Activ 4, fermentacja trwa w 15*C.
3. 16.02.2012 dwójniak gryczany naturalny 5l; 42Blg początkowe, na SIHA Activ 4, fermentacja trwa w 15*C.

wszystko niesycone...

Dzisiaj odebrałem 11kg wielokwiatu; jutro przymierzam się do trójniaczka (20l) Litewskiego. Zamierzam sycić tylko część brzeczki ok. 2.5l z 30g jałowca ( wg. przepisu powinno być 20g) i jałowiec, pójdzie na okres fermentacji do całości ...
Uwzględniając powyższe, nie czuje się adresatem Twoich uwag.

PS. Dopiero co wróciłem z lasu, broniłem winniczki na L2 przed zimną Z.

Edit:
(14-05-2012, 17:54)Kargulena napisał(a): [ -> ]Skoro,już zrobiłeś parę miodków i poczytałeś na ich temat sporo-to niezrozumiały do końca jest dla mnie ten post...
To że zrobiłem kilka miodów, czyni mnie dokładnie raczkującym, gdybym nie zrobił nic, napisałbym- kompletny brak orientacji itp. Nie w tym rzecz jednak, surowiec z 2011 roku to może być inna bajka, niż te z lat ubiegłych i o tym ma być ten wątek...
(10-05-2012, 20:11)Ricci napisał(a): [ -> ]Cześć,

Jak w temacie, jestem raczkującym w wyrobie miodów pitnych.
Proszę o podpowiedzi miodosytników; jaki miodzik pitny byłby godny, tak zacnego miodu...

Pozdrawiam, Ricci. :)

Skoro,już zrobiłeś parę miodków i poczytałeś na ich temat sporo-to niezrozumiały do końca jest dla mnie ten post. Aczkolwiek dyskusje na temat miodów jakie można poczynić z w/w odmiany uważam za jak najbardziej słuszną.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem.Nie taki był cel.
A jak postanowiłem postawić na nim testowo miód azteków - zobaczymy co wyjdzie. Smak samej brzeczki rewelacyjny :-)
Jak mówią, "każda sroka swój ogonek chwali" ale mogę polecić.

Tylko broń Boże używać kakao w proszku bo będzie klęska z klarowaniem.
Miał kakaowy może być lub pokruszone ziarno kakaowe.

Jacek
Jeżeli "gniazdowy" jest mieszanką wszystkich miodów bez przewagi miodów specyficznych, to można potraktować go jako świetną bazę do praktycznie każdego miodu czy to korzennego czy owocowego (miód wielokwiatowy).
Pytanie tylko jak bardzo mogą się różnić poszczególne wiaderka (a mogą) w zależności, co tam do nich akurat odwirowano.