witam
mam pół litra bimbru robionego na grochu. chciałabym go zaprawić kawą, ale nie znam żadnego sprawdzonego przepisu. kiedyś próbowałam u kogoś takiego cudnego specyfiku, który smakował właśnie kawowo-goździkowo... i nie wiem co tam mogło być jeszcze. jeśli ktoś ma jakiś przepis to proszę o podanie oraz jak to wykonać, czy zagotować jakiś wywar kawowy? ostudzić i zmieszać z bimbrem czy inaczej postępować?
Na tym forum o trunkach robionych na bimbrze nie rozmawiamy. Poczytaj regulamin tego forum.
PS Pisząc stosuj zasady ortografii. Tego nie da się czytać.
Krzysztof na forum nie piszemy o produkcji i technologii tworzenia, a jedynie o zastosowaniu wyrobów. Chyba chcesz być bardziej papieski od Papieża.
Jest mnóstwo wątków gdzie jednym ze składników jest destylat, bimber, śliwowica, rakija czy grappa . Zakazane jest samo opisywanie uzyskania tego trunku, metody i przepisy na jego wytworzenie.
Mnóstwo wątków? Hm...
PS Wielokrotnie tłumaczono już o co chodzi. Wypowiadali się o tym m.in przedstawiciele Zarządu SWiMP (właściciela forum). Jako wieloletni użytkownik forum na pewno wiesz o co w tym wszystkim chodzi.
Panowie, PAX !
Wszak nikt nie mówi o procesie produkcji trunku na grochu. Trunek powstał zapewne w jednym z krajów UE, gdzie proceder ten jest dopuszczalny. No i zapewne można go wlać do kawy
mój stary przepis na nalewkę na ziarnkach kawy;

pół litra dobrej wódki czystej ( jakość sprawdzamy wypijając mały kieliszeczek

40cl)
do pozostałości w butelce wrzucamy 40 ziarnek kawy,
i ..... dla smakoszy 3 łyżki stołowe cukru (delikatniejsze przełyki winny dosypać jeszcze jedną) do tejże butelki.
butelkę zamykamy i ... jak kawa się utopi a cukier rozpuści,
zlewamy do pustej butelki.
Kawę wyrzucić (nie nadaje się do mielenia nawet po wysuszeniu)
Resztę do wypicia, tylko powolutku jak koniaczek; wygląda tak samo i smakuje jeszcze lepiej.
Proces trwa około tygodnia do dwóch, wszystko zależy od temperatury i traktowania butelczyny
im bardziej potrząsamy tym szybciej będziemy się delektować specjałem.