Witam
Planuję wyprodukować wino o intensywnym, zielonym kolorze. Jakie składniki pozwolą mi uzyskać taki efekt, jeśli to w ogóle możliwe? Zastanawiałem się nad kiwi, ale zniechęciły mnie zdjęcia. Myślałem o zielonych skórkach owoców, na przykład jabłek i gruszek, ale nie jestem pewien wyników, a smak byłby jeszcze większą niewiadomą. Wpadłem też na pomysł, żeby najpierw zrobić dżem agrestowy, a potem próbować przerobić go na wino. Zdaję sobie sprawę, że trudno będzie nadać winu tak egzotyczny kolor; ale czy mam jakieś szanse powodzenia?
Pozdrawiam
MOim zdaniem bez sztucznych barwników niewykonalne (bardzo trudno wykonalne). Ale próbować trzeba ...
Jest kilka wątków na forum o próbach uzyskania zielonej nalewki (absyntu ??) przy pomocy m.in. bukwicy (o ile dobrze pamiętam) - ale nawet przy nalewkach jest to bardzo trudna sprawa.
Pozdrawiam
MILBAS
Może awokado? Papaja? Limeta?
@Stetson, widziałeś kiedyś zielone wino z naturalnymi barwnikami roślinnymi?
Tak jak pisze milbas, bez sztucznego barwnika np. E 141- kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny - raczej niewykonalne.
Jeżeli nawet to barwa utrzyma się bardzo krótko i to w warunkach, całkowitego braku dostępu do światła dziennego.
Światło dzienne zabija-rozkłada chlorofil. Bukwica czy Lawenda da nam zielony kolor ale będzie on nietrwały a E141 do wina? bez sensu.
Żaden dodatek roślinny - naturalnie zielony - w postaci liścia, miąższu, skórki czy czego tam jeszcze nie użyć, nie pozostawi po swoim kolorze nic po upływie krótkiego czasu. Zmieni kolor na żółty, brązowy a nawet czarny czy fiolet w zależności od środowiska w jakim się znajdzie lub jakiej zostanie poddany obróbce.
Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie abyś próbował, poszukiwał i o ewentualnym sukcesie pochwalił się na forum
pozdrawiam
Nie wiem czy to pomoże. Ale kiedyś zalałem młode pokrzywy spirytusem i kolorek zrobił się piękny zielony jak ludwik
@wasyl1975, oczywiście że kolor będzie, pytanie tylko jak długo się utrzyma ?, postoi trochę i zmieni się najpierw na zgniło zielony a potem na brąz.
Wracając do tematu wątku, nie wiem jaki smak miało by wino zaprawione pokrzywą na spirytusie i bez gwarancji utrzymania koloru(!?)
pozdrawiam
Wiele jest owoców, które zalane spirytusem dają roztwór koloru zielonego jednak należy pamiętać, że wino ulega trochę innym procesom przetwórczym, a nawet finalne stężenia alkoholu nie jest nawet zbliżone do tego jakie mieści się w granicach "nalewki".
Jeśli nam nie wierzysz poczytaj na piwo.org o produkcji piwa zielonego.
Maciej
Witam, a gdyby spróbować otrzymać zielony poprzez zmieszanie niebieskiego i żółtego? O ile z żółtym czy słomkowym nie będzie problemów to z niebieskim nie wiem czy wiele łatwiej niż z samym zielonym. Do głowy przychodzi mi tylko ... Blue Curaçao
Ale blue curacao chyba też jest niebieskie dzięki barwnikom. Czyż nie?
tak dzięki barwnikom, żaden owoc nie ma niebieskiego soku według moich informacji. ale blue curacao to wg mnie lepsze rozwiązanie niż dodawanie samego barwnika.. tylko trzeba pamiętać że ma też trochę mocy, chyba z 20%.. efekt wizualny był by ciekawy ale smak? blue curacao ma chyba aromat pomarańczy. co kto lubi
Robiłem kiedyś wino z kiwi i wcale nie wyszło zielone, tak jak z pomidorów nie wyszło czerwone - oba były białe
Chyba rzeczywiście bez dodatkowych barwników nie da się. Najlepiej pewnie zrobić dowolne białe wino i zabarwić je już po fermentacji i dojrzeniu.