Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dzień dobry.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Już od jakiegoś czasu korzystam z Waszych porad na tym forum zamieszczanych. A że moje zainteresowanie domową produkcja wina wzrasta, dołączyłem do Waszego grona.
Mam juz parę produkcji wina gronowego za sobą i dwa razy udało mie sie wino z ryżu wyprodukować. A tak dokładnie to obecne ryżowe jeszcze ma czkawkę w 35l balonie.
Do tej pory robiłem te nastawy bardziej na czuja ale widze że już czas podejść do tematu bardziej profesjonalnie. Proszę więc o wyrozumiałość jak bedę was nękał pytaniami laika.
Witamy, witamy!

A to gronowe to z jakich winogron?

Pozdrówka

Hanka

P.S. Wpisz w profilu skąd jesteś
Różnie. Ale zawsze z własnych. Poprzednio raczej z ciemnych a w ubiegłym roku było mieszane, pół ciemnych o pół jasnych.( O odmiane nie pytaj bo nie mam pojęcia). Bałem się że będzie kiepskie bo rok był mało słoneczny, ale z dodatkiem cukru wyszło mocne z pięknym kolorem.
Z dodatkiem cukru to już nie gronowe, a winogronowe. ;)
Witaj na forum, znajdziesz tu odpowiedź na każde pytanie. ;)
Nieeee, chyba jest jakaś pewna ilość cukru, którą można dodać i nadal jest to gronowe :)

Z killsem gadałem kiedyś i twierdzi, że jest jakaś ustawa, że można dodać 3kg cukru na 100kg miazgi i nadal to gronowe.
No ja miałem dwa duże wiadra winogron. Więc miazgi było ze 20kg a cukru, już dokładnie nie pamiętam ale na pewno ze 2-3kg dodałem. więc jednak faktycznie winogronowe. Nawet nie wiedziałem że to jest różnica.
(14-06-2012, 14:13)mkosicki napisał(a): [ -> ]Z dodatkiem cukru to już nie gronowe, a winogronowe. ;)
Z dodatkiem cukru jak najbardziej może być gronowe. Ale...
(14-06-2012, 18:58)małolitrażowy napisał(a): [ -> ]Nawet nie wiedziałem że to jest różnica.
...różnica między gronowym a winogronowym jest: do gronowego nie dodaje się wody.
(14-06-2012, 18:58)małolitrażowy napisał(a): [ -> ]No ja miałem dwa duże wiadra winogron. Więc miazgi było ze 20kg a cukru, już dokładnie nie pamiętam ale na pewno ze 2-3kg dodałem. więc jednak faktycznie winogronowe. Nawet nie wiedziałem że to jest różnica.

Spoko, ale to tylko tak sobie gadamy, w pierwszej kolejnosci o jakosci decyduje ilosć wody, a dalej to tylko kwestia nazewnictwa, gronowe czy nie :)
Witam wszystkich.
Odświeżę temat aby nie zakładać nowego i na wstępie sobie nie przechlapać :)
Dzięki temu forum udało mi się z powodzeniem zrestartować "winko" z labruski. Stanęło na poziomie 10 blg i około 10% alkoholu. Dla mnie zdecydowanie za słodkie.
Oczywiście błąd był po mojej stronie: nieszczelny korek i zbyt szybkie zlanie (wpadłam w panikę, że stracę me dziecię).
W każdym razie spędziłam na czytaniu około 3 tygodni i sukces! Nastaw pracuje pełną parą a ja zaopatrzona w następny balon i fermentator już myślę o ryżowym wg przepisu Skrzycha. Chyba wpadłam po uszy :D

Pozdrawiam serdecznie
Edyta
Jesteśmy pełni uznania. Należysz do niewielkiego grona osób które czytają forum i wyciągają z tego wnioski. Na forum jest prawie wszystko. Trzeba tylko poszukać, przeczytać i zastosować w praktyce. Gratulacje:1miejsce:

Podczas burzliwej fermentacji fermentor nie musi być szczelny. Czasami celowo rozszczelniamy fermentor by ułatwić uwalnianie CO2.

PS Jak byś coś potrzebowała doprecyzować to pytaj. Chętnie pomożemy:)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, z pewnością się przyda.
(26-10-2013, 20:49)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]Jesteśmy pełni uznania.
Gdzie jest guzik "lubię to"?
Po takim wejściu chęć do niesienia pomocy, czy odpowiadania na pytania faktycznie wzrasta znacznie.
Jest mi niezmiernie miło po tak ciepłym przyjęciu na forum :jupi: