Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pożywka w miodach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Czy ktoś może napisać jak to jest z tymi pożywkami? Tyle nazw się przewija przez forum że już mam mętlik. DAF, kombi, activit, fosforan dwuamonowy, czy wszystko to co innego? Które z tych wszystkich dodajemy? Wiem że dodaje się 2 pożywki w 2 ratach.
Kolejne pytanie. Ile? Robiąc czworniak dla prztkładu z przepisu:

Rodzaj....: miód + woda +fosf.amonu +kwas cytr. ; min. czas dojrzewania

czwórniak: 2,5 l + 7,5 l + 4,5 g +20 g ; 1 rok

Te 4,5g to jest całkowita pożywka jaką dajemy? Czyli 2,25g DAFu i 2,25 activu [dla przykładu] i to wszystko jeszcze dzielimy na 2 raty?

http://www.klubwiniarzy.pl/miodosytnictw...cji-miodow

Pod tytułem: pierwsze dodanie pożywki i drugie dodanie pożywki.

"Po pojawieniu się pierwszych oznak fermentacji (co następuje zazwyczaj od 6 -12 h po dodania drożdży)" - na to wziąć korektę, nie zawsze 6-12, może później jak miód będzie miał opory ze startem, przypadkiem nie dodawaj jak nie będziesz pewny fermentacji.

Z tego co wyczytuję tutaj do czwórniaka albo nie dodaje się pożywki albo tylko pierwszą porcję ze względu na balling zbliżony do wina.

- DAF, pożywka dla drożdży winiarskich to fosforan dwuamonowy tzw pożywka podstawowa
- Kombi, Aktivit, Supervit to pożywki kompleksowe zawierające w swym składzie najczęściej niewielką ilość DAF oraz vitaminę B1 i preparaty ścian komórkowych drożdży
- dawkowanie do czwórniaka tak jak napisał bigmisiu
- proponuję nie dodawać kwasku cytrynowego do nastawu; kwasek dajemy po skończonej fermentacji i to nie zawsze
(03-07-2012, 22:08)thiago napisał(a): [ -> ]Te 4,5g to jest całkowita pożywka jaką dajemy? Czyli 2,25g DAFu i 2,25 activu [dla przykładu] i to wszystko jeszcze dzielimy na 2 raty?

I ich się nie dzieli, dawkuje wg. instrukcji, DAF'u 4g/10l, Activit 5g/10l z tego co pamiętam, czyli razem 9g.

A do robienia rat w pożywkach są zwolennicy i przeciwnicy, ja chyba się przestawiłem i nie robię rat. :P

Ten czwórniak podałem jako generalny przykład ale widzę że przy trójniaku i dwójniaku jest inna zasada. Generalnie na początek jak już widzimy aktywną fermentację dajemy DAF według instrukcji na opakowaniu i potem razem z DAFem lub w następnej racie dodajemy pożywkę komplekoswą [Kombi, Aktivit, Supervit] również według zaleceń na opakowaniu. Czyli suma obu dodanych pożywek będzie wieksza niż w przepisie. Czy to tak wygląda?
Przepisy są po to aby je omijać:D Albo odczytywać po swojemu. Jest to wytyczna wg której postępujemy, nie nakaz. Nie przejmuj się tymi ilościami, stosuj wg instrukcji i będzie ok. Chyba nie chcesz aby miodek zatrzymał się w połowie?

To samo kwasek do smaku na końcu - z rozsądkiem! Należy uważać na ilości bo można przedobrzyć.

Z wina mi już sobie eksperymentuję po swojemu, a że to będzie mój pierwszy miodek to wolę się wypytać.