Czy ktoś może napisać jak to jest z tymi pożywkami? Tyle nazw się przewija przez forum że już mam mętlik. DAF, kombi, activit, fosforan dwuamonowy, czy wszystko to co innego? Które z tych wszystkich dodajemy? Wiem że dodaje się 2 pożywki w 2 ratach.
Kolejne pytanie. Ile? Robiąc czworniak dla prztkładu z przepisu:
Rodzaj....: miód + woda +fosf.amonu +kwas cytr. ; min. czas dojrzewania
czwórniak: 2,5 l + 7,5 l + 4,5 g +20 g ; 1 rok
Te 4,5g to jest całkowita pożywka jaką dajemy? Czyli 2,25g DAFu i 2,25 activu [dla przykładu] i to wszystko jeszcze dzielimy na 2 raty?
http://www.klubwiniarzy.pl/miodosytnictw...cji-miodow
Pod tytułem: pierwsze dodanie pożywki i drugie dodanie pożywki.
"Po pojawieniu się pierwszych oznak fermentacji (co następuje zazwyczaj od 6 -12 h po dodania drożdży)" - na to wziąć korektę, nie zawsze 6-12, może później jak miód będzie miał opory ze startem, przypadkiem nie dodawaj jak nie będziesz pewny fermentacji.
Z tego co wyczytuję tutaj do czwórniaka albo nie dodaje się pożywki albo tylko pierwszą porcję ze względu na balling zbliżony do wina.
- DAF, pożywka dla drożdży winiarskich to fosforan dwuamonowy tzw pożywka podstawowa
- Kombi, Aktivit, Supervit to pożywki kompleksowe zawierające w swym składzie najczęściej niewielką ilość DAF oraz vitaminę B1 i preparaty ścian komórkowych drożdży
- dawkowanie do czwórniaka tak jak napisał bigmisiu
- proponuję nie dodawać kwasku cytrynowego do nastawu; kwasek dajemy po skończonej fermentacji i to nie zawsze
(03-07-2012, 22:08)thiago napisał(a): [ -> ]Te 4,5g to jest całkowita pożywka jaką dajemy? Czyli 2,25g DAFu i 2,25 activu [dla przykładu] i to wszystko jeszcze dzielimy na 2 raty?
I ich się nie dzieli, dawkuje wg. instrukcji, DAF'u 4g/10l, Activit 5g/10l z tego co pamiętam, czyli razem 9g.
A do robienia rat w pożywkach są zwolennicy i przeciwnicy, ja chyba się przestawiłem i nie robię rat.

Ten czwórniak podałem jako generalny przykład ale widzę że przy trójniaku i dwójniaku jest inna zasada. Generalnie na początek jak już widzimy aktywną fermentację dajemy DAF według instrukcji na opakowaniu i potem razem z DAFem lub w następnej racie dodajemy pożywkę komplekoswą [Kombi, Aktivit, Supervit] również według zaleceń na opakowaniu. Czyli suma obu dodanych pożywek będzie wieksza niż w przepisie. Czy to tak wygląda?
Przepisy są po to aby je omijać

Albo odczytywać po swojemu. Jest to wytyczna wg której postępujemy, nie nakaz. Nie przejmuj się tymi ilościami, stosuj wg instrukcji i będzie ok. Chyba nie chcesz aby miodek zatrzymał się w połowie?
To samo kwasek do smaku na końcu - z rozsądkiem! Należy uważać na ilości bo można przedobrzyć.
Z wina mi już sobie eksperymentuję po swojemu, a że to będzie mój pierwszy miodek to wolę się wypytać.