Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód ze świeżych fig`
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie,

W sierpniu jadę do Chorwacji na wakacje i pomyślałem, że przywiozę świeże figi.

Czy ktoś wstawiał trójniaka z fig?
Z fig trójniaka nie zrobisz.
Ale trójniaka z figami można !
Mdły w smaku wyjdzie, zatem skoro ma być egzotyczny to może na dokładkę jakich kwaśnych owoców w Chorwacji dokupisz.

Jacek
(10-07-2012, 21:15)R-Jacek napisał(a): [ -> ]Mdły w smaku wyjdzie
Jacek

Oj mdły, mdły... Robiłem nalewkę w Grecji na świeżych figach i był to kompletny niewypał. Ratowałem ją potem (skutecznie ) figami suszonymi.
Kiedyś w Chorwacji zbieraliśmy wiadrami figi z opuszczonego sadu. Był z nich potem wspaniały dżem. Bez dodatku cukru. Przesmażenie dodaje walorów smakowych.
Może wtedy trzeba dopiero zafermentować ???
Może rzeczywiście je trochę podgrzać. Może cukry w nich trochę się skarmelizyują i uaktywnią. Jeszcze to przemyślę. Proszę o więcej opinii :)
Po to dodaje się kwasek żeby nie wyszedł mdły.