10-07-2012, 11:43
Witam.
Dzis bede nastawial kolejnego (trzeciego) w mojej "karierze" trojniaka. Mam maly dylemat. Czy dodawac do fermentacji kwasek cytrynowy czy nie. Jak do tej pory zawsze dodawalem kwasek i za kazdym razem miod satawal mi na ok 20Blg. Na szczescie restarty konczyly sie powodzeniem. Teraz zastawiam sie czy to wlasnie nie za sprawa tego kwasku. Za pierwszym razem zrobilem trojniaka wg przepisu z jakiejs starej ksiazki. Juz nie pamietam czy byl to Ciesielski, Cieślak czy jakas inna. Nie wiedzialem wtedy jeszcze o istnieniu tego forum. Jak sie pozniej okazalo kwasku dodalem 2x za duzo bo wspolczesne kwaski sa ponoc "mocniejsze". Mimo to po restarcie miodek przefermentowal do 8Blg. Uczac sie na bledach przy nastepnym miodzie dodalem o polowe mniej kwasku. Trojniak znowu stanal mi na 20 i bylem zmuszony do restartu.
Teraz juz sam nie wiem. Na forum czytam ze niektorzy kwasek dodaja dopiero po zakonczonej fermentacji. Z drugiej strony slyszalem, ze drozdze lubia srodowisko kwasne i w zwiazku z tym trzeba dodac kwasek. Mam metlik w glowie. Czy ktos moglby raz na zawsze rozwiac moje watpliwosci? Dodam ze robie trojniak naturalny na Bayanusach G995.
Dzis bede nastawial kolejnego (trzeciego) w mojej "karierze" trojniaka. Mam maly dylemat. Czy dodawac do fermentacji kwasek cytrynowy czy nie. Jak do tej pory zawsze dodawalem kwasek i za kazdym razem miod satawal mi na ok 20Blg. Na szczescie restarty konczyly sie powodzeniem. Teraz zastawiam sie czy to wlasnie nie za sprawa tego kwasku. Za pierwszym razem zrobilem trojniaka wg przepisu z jakiejs starej ksiazki. Juz nie pamietam czy byl to Ciesielski, Cieślak czy jakas inna. Nie wiedzialem wtedy jeszcze o istnieniu tego forum. Jak sie pozniej okazalo kwasku dodalem 2x za duzo bo wspolczesne kwaski sa ponoc "mocniejsze". Mimo to po restarcie miodek przefermentowal do 8Blg. Uczac sie na bledach przy nastepnym miodzie dodalem o polowe mniej kwasku. Trojniak znowu stanal mi na 20 i bylem zmuszony do restartu.
Teraz juz sam nie wiem. Na forum czytam ze niektorzy kwasek dodaja dopiero po zakonczonej fermentacji. Z drugiej strony slyszalem, ze drozdze lubia srodowisko kwasne i w zwiazku z tym trzeba dodac kwasek. Mam metlik w glowie. Czy ktos moglby raz na zawsze rozwiac moje watpliwosci? Dodam ze robie trojniak naturalny na Bayanusach G995.