09-08-2012, 11:03
Cześć. Zacznę od początku. Postanowiłem zrobić winko ze śliwek węgierek, na próbę 5l. Docelowo ma być półsłodkie 16%.
Kupiłem 3,5kg owocu,wydrylowałem i rozgniotłem wczoraj potraktowałem 2g pirosiarczanu. Dzisiaj dodałem 0,5ml pektopolu, 0,75l wody o 80stopniach C i drożdże Sherry Zamojskiego.
A teraz trochę cyferek:
Zawartość kwasu w miazdze bez dodatku wody 9g/l
Zawartość cukru w miazdze z dodatkiem wody 54g/l = 9Blg
Kwas według mnie w porządku, docelowo będzie około 6g/l
Dodać cukier do miazgi? Planuje trzymać w wiadrze około 6dni.
Fajnie by było gdyby ktoś zechciał mi obliczenia zrobić, bo ja nie daje rady i poprowadził za rękę ???
Kupiłem 3,5kg owocu,wydrylowałem i rozgniotłem wczoraj potraktowałem 2g pirosiarczanu. Dzisiaj dodałem 0,5ml pektopolu, 0,75l wody o 80stopniach C i drożdże Sherry Zamojskiego.
A teraz trochę cyferek:
Zawartość kwasu w miazdze bez dodatku wody 9g/l
Zawartość cukru w miazdze z dodatkiem wody 54g/l = 9Blg
Kwas według mnie w porządku, docelowo będzie około 6g/l
Dodać cukier do miazgi? Planuje trzymać w wiadrze około 6dni.
Fajnie by było gdyby ktoś zechciał mi obliczenia zrobić, bo ja nie daje rady i poprowadził za rękę ???