Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Zamrożone wiśnie + ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
1) Witam, jestem w posiadaniu 2,2 kg tegorocznych wiśni (zamrożone, bez pestek) i oto pytanie: jak to przeliczyć na kg świeżej masy owocowej/litry moszczu. Chodzi mi o to, żeby odnieść się proporcji zawartych w przepisach.

2) Z czym można połączyć wiśnie: do wyboru mam teraz aronię, jabłka "papierówki", trochę zmrożonych truskawek + jakieś soki u mamy znajdę. Do dyspozycji będę miał butlę 25/34 l.

PS Dojrzewa też czarny bez, może zostało jeszcze na krzakach nieco czarnej porzeczki, za tydzień lub dwa powinny dojrzeć brzoskwinie.
Na mój gust wiśnia i aronia pasują idealnie, do tego sok jabłkowy do aronii (ale nie z papierówek).
2,2 kg wydrylowanych wiśni da z 5 l wina.
Do tego na kolejne 10 l = około 5 kg aronii + 5 l soku jabłkowego (może być kartonowy 100% z biedronki)
+ obliczona woda i cukier.

edit: czarna porzeczka też pasuje do tego zestawienia.
Do przeliczania możesz użyć doświadczeń kolegów z innego forum: http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtop...?f=6&t=382
2,2kg wiśni 5l wina nie będzie. Na 1,5l soku możesz liczyć. A z tego to tak 2,5l wina może być.
Papierówki raczej do jedzenie.
Aronia jest ok, tylko nie jest to łatwy materiał. Możesz spróbować do nich dodać wiśni i czarnej porzeczki. Nie jestem pewnien czy będzie je dało się wyczuć, bo aronia bardzo ekspansywna jest.
Aronię przemrożę, żeby ten cierpki posmak nie przykrył wszystkiego. Powoli ją sobie zbieram. Nieco czarnej porzeczki też będzie, ale to już resztki na krzakach, max 1kg.

Co myślicie o soku z bzu?
Cukromierz pokazał BLG moszczu na poziomie 11 oraz 79g/l. Przyjąłem, że trzeba odjąć 3 BLG na niecukry (sok z sokownika, powiedzmy 25% wody, czyli 3/4 x 4 = 3), dalej 11-3=8, czyli ~80g/l, podobnie jak z drugiej skali. 79g cukru/921 g wody -> 50ml cukru/921 ml wody -> 50 ml cukru / 971 ml moszczu -> 52 ml / 1 l -> 81 g cukru / l moszczu.

Powiedzmy, że chcę wino aroniowe 12%, czyli 12% x 17 g cukru/1% = 204 g cukru/l. Mam już 81 g/l, czyli potrzebuję 123 g/l dodać.

Jednakże, owoce zawierają 0,7-1,3% kwasów, przyjąłem, że w moszczu mam 1,2%, czyli 12g na litr moszczu. Rozcieńczę to do 8g/l, czyli o połowę, do 12l moszczu dodam 6 litrów wody (pomniejszając obj. wody o obj. cukru w niej). W związku z tym - muszę obliczyć dodatek cukru na 18 litrów? Tzn. 18l x 17g/l x 12% ~ 3700g cukru (1kg już dodalem, pozostaje 2700g, w moszczu było 12l x 80g/l=960g cukru, przyjmijmy 1kg, pozostaje 1700g).

6l wody - obj. cukru = 6 l - (2,7*0,62)= 6-1,7=4,3 litra wody.
Muszę łącznie dodać 1,7kg cukru rozpuszczonego w 4,3 l wody.
Czy teraz się wszystko zgadza?
Witam.
Podłączam się do tematu. Posiadam 4,5 kg zamrożonych wydrylowanych wiśni. Co Mogę dodać do wiśni aby w jakiś sposób zapełnić balon 50L chociaż w połowie. Innych owoców zamrożonych nie mam. Może inne owoce, które jeszcze można kupić na straganach będą się nadawały? Myślę o śliwkach i jabłkach( boskop). Posiadam jeszcze 2,5L soku z Aronii. Sok nie jest z sokownika tylko odcedzony od owoców zasypanych 2 kg cukru i zapasteryzowany. Ogólnie z czym mogę połączyć moje wiśnie aby miało to jakiś sens w połączeniu z balonem 50L. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam Seba.
A wiesz ile potrzeba śliwek albo jabłek do zrobienia 50l wina?
Na razie masz surowca na 5l wina. Odpowiedz sobie sam.
(01-10-2013, 14:47)Grze$ napisał(a): [ -> ]A wiesz ile potrzeba śliwek albo jabłek do zrobienia 50l wina?
Na razie masz surowca na 5l wina. Odpowiedz sobie sam.

Wiem o tym:) Dlatego pytam się co mogę dodać do wiśni, żeby tego wina trochę powstało. Oczywiście w jakichś sensownych proporcjach. Nie myślę zaraz o 50 litrach wina. Taki mam balon i nigdy nie był pełen. Gdy uda się dobrać owoce na 20L to będzie ok.
Może jakieś propozycje?
A masz balon 20l? Jeżeli tak, to rób jabłka z wiśniami i aronią.
(01-10-2013, 15:09)Grze$ napisał(a): [ -> ]A masz balon 20l? Jeżeli tak, to rób jabłka z wiśniami i aronią.

Mam tylko ten jeden 50L. Chciałem kupić kilka mniejszych, ale to na przyszły sezon.
To może podaj proporcje uwzględniając moje wiśnie i 2,5L soku z aronii. Jabłka to jakaś odmiana czerwonych np Spartan, czy kwaskowe jak Boskop lub inaczej Szara Reneta?
Proponuje zrobić tak:
Kupić butle po wodzie 18,9l - koszt 15-20 zł.
Nastawić w 50l balonie 20l winka jabłkowego, podobno szara reneta najlepsza.
Po odfermentowaniu jabłek przelać je do butli, powinno wyjść akurat pod korek.
Rozmrozić wiśnie, dokupić hibiskusa odpowiednią ilość i nastawić 20l wina hibiskusowo-wiśniowego.
W czasie fermentacji zakupić kolejną butle po wodzie i po fermentacji znów zalać pod korek.

Czynność można powtarzać wielokrotnie z różnymi owocami :)

Pozdrawiam
(01-10-2013, 22:29)Eldier napisał(a): [ -> ]Nastawić w 50l balonie 20l winka jabłkowego, podobno szara reneta najlepsza.

Witaj.
Czy jabłko Antonówka bo takie posiadam będzie odpowiednie na wino zamiast Szarej Renety?
Pozdrawiam.
Ja robiąc jabłkowe mieszałem wszystkie jabłka z ogrodu tzn. szara i złotą renetę, antonówkę, kronselkę i takie małe czerwone jabłuszka. Powiem tak: sok smakował mi bardziej niż wino, ale to kwestia gustu. I jeszcze jedno, zależy jaką masz antonówkę. Dwa drzewa niby to antonówka i to antonówka, a smak jabłek diametralnie różny. Ja mam stare drzewo, które zresztą już podupada, ale owoce mimo że drobniejsze są dużo smaczniejsze niż z "młodej" antonówki.

Pozdrawiam
Będzie dobre. Ogólnie to wszystkie jabłka jesienne - kwaskowe, aromatyczne są dobre, choć Renety faktycznie należą do czołówki.
Ok.
Nie mam sokowirówki tylko sokownik. Czy on może mi posłużyć do uzyskania soku z jabłek? Jeżeli tak to, czy muszę zasypywać jabłka w sokowniku cukrem?
Sokownik do jabłek się nie nadaje.
(03-10-2013, 12:50)Grze$ napisał(a): [ -> ]Sokownik do jabłek się nie nadaje.

Ok. Najwyżej potrę jabłka na tarce i wycisnę przez tetrę. Tylko, że na samą myśl już mi się nie chce.