Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z bananów problem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam! Zacząłem robić pierwsze wino z bananów według przepisu:
około 2kg bananów (posiekanych razem ze skórką) 1,1kg cukru 300-400g rodzynek lub koncentratu winogronowego 15g kwasu cytrynowego lub winnego 2g pożywki do drożdży opakowanie drożdży winnych dopełnić wodą do 4 litrów. Dostałem matkę drozdzowa i minęło juz 3 dni i wino nie rusza. Co moze byc tego powodem?
Może źle przyszykowany zaczyn drożdżowy. Drożdże aktywne czy winiarskie?
Drozdze winiarskie po 3 dniach dosc dobrze namnorzone bynajmniej tak mi sie wydawało.
(12-08-2012, 14:15)Dawidek napisał(a): [ -> ]Może źle przyszykowany zaczyn drożdżowy. Drożdże aktywne czy winiarskie?


A czym się różnią ???
Aktywne- szybsza zrobienie, do więcej procent dobijają, gorszy smak wina niż na winiarskich

Winiarskie-lepszy smak wina, MD 3-4 dni

:D
A aktywne nie są winiarskie ? Może piekarskie lub gorzelnicze :diabelek:
Nie wprowadzaj w błąd.
Jak chcesz nabić sobie postów to staraj się pisać konkrety.
Po co mi posty. Myślałem że jest różnica między aktywnymi a winiarskimi bo na pewno jest!
Aktywne też są winiarskie. Różnią się sposobem przygotowania.