krzysztof1970,
na 1,5 litra alkoholu możesz dać 0,5-0,7 kg cukru. Zależnie od Twoich preferencji smakowych. Jak będzie zbyt kwaśna to dosłodzisz więcej.
Mnie z miodem niezbyt smakuje, ponieważ miód dominuje dość subtelny smak derenia.
Dzięki sawer. Nigdy nie robiłem i nie piłem nalewki z derenia. Myślałem o miodzie ale faktycznie w nalewkach które robiłem miód ma duży udział w smaku. Zastanawiający jest kolor, bardzo ciemny. To pewno od jagód.
Dereniówka to I liga nalewek.
Miod używam tylko wyjątkowo np.robiłem wrzosówkę z miodu wrzosowego i nalewkę tarninową z "Moczydła" w/g przepisu naszej koleżanki Fridy. Ale to indywidualna kwestia smaku każdego z nas.
Pozdrawiam-drajla
Zlałem dereniówkę kilka dni przed Wigilią. Smak i zapach super, kolor ciemny. Owoce zasypałem cukrem. Myślę, że ten susz z netu co pisałem jest godny polecenia. Jak się nie ma świeżego to jest to niezła alternatywa. Ciekawe jaki będzie finalny produkt. Ale to jeszcze daleka droga. Pozdrawiam wszystkich producentów nalewek. Życzę Szczęśliwego Nowego Roku.
E no moi mili....Przeczytałem cały temat gdyż planuję nastawić dereniówkę.Chcę wykorzystać susz i jedno mnie uderzyło.Na stronie winohobby.biz mają sporo droższe artykuły niż na darynatury.pl
P.S.
A tu coś dla działkowiczów:
http://www.allegro.pl/item513739821_na_w...dalny.html
Moja młoda derenióweczka ma śliczny kolor i smak też już niezły, ino mało jej. Ale ten facet na allegro chyba zwariował, w grudniu mam sadzić krzewy...?
turek61,
Myślę, że to co oglądałeś na darynatury to jest to namiastka dereniówki. Pisali o tym doświadczeni w temacie koledzy. Chyba, że coś innego znalazłeś.... Ja kupuję dodatkową porcję suszu derenia ale z winohobby. Moim zdaniem towar maja super. No i wolę nie eksperymentować. Spirytus jest droższy od suszu derenia.
Cytat:Wysłane przez turek61
to samo i ta sama waga
Ta sama waga, ale tylko na obydwu stronach w internecie, bo w sklepie są opakowania 20÷30 g, no chyba że są dwa rodzaje opakowań w co wątpię.
Na stronie winohobby i darów natury są błędy lub co najmniej nieścisłości, tak jak pisałem kilka postów wcześniej opakowania które kupowałem mają po 20÷30 g, a nie po 50 g, a kupowałem dwukrotnie, wyliczając średnią jest to różnica dwukrotna. Podana cena na stronie winohobby dotyczy opakowania 20÷30 g, nie 50 g w sklepie zielarskim.
No proszę wchodzę dzisiaj na stronę Darów Natury, i co tam widzę - opakowania 20 - 30 g. Niedawno bo 29 grudnia w internecie były jeszcze opakowania 50 gramowe!
Może ktoś z tego forum działa również tam w tej firmie, lub ktoś z nich przegląda intensywnie to forum?
Kursant
Tam się dzieją jakieś jaja. Też obserwuję.
Do 1-go lutego miałem problem ze zdobyciem derenia(mam zasadę-nie kupuję żadnych owoców na nalewki,oprócz cytryn) ,1-go odwiedziły mnie znajomi mieszkające 60km ode mnie, co roku mające problem z pozbycie się wielkiej ilości tego owocka,z ich słów na kompostownik idzie z 5 wiader .
Myślę ze problem z dereniem rozwiąże w tym roku,obiecały podzielić się sadzonkami.
Cytat:Wysłane przez avok
...,1-go odwiedziły mnie znajomi mieszkające 60km ode mnie, co roku mające problem z pozbycie się wielkiej ilości tego owocka,
...
Ja chętnie kupię od tych znajomych owocki derenia. Po co mają się marnować
avok
ja również chętnie kupię tego owocu. Mam nadzieję, że mi w tym pomożesz?
Cytat:Wysłane przez avok
Do 1-go lutego miałem problem ze zdobyciem derenia(mam zasadę-nie kupuję żadnych owoców na nalewki,oprócz cytryn) ,1-go odwiedziły mnie znajomi mieszkające 60km ode mnie, co roku mające problem z pozbycie się wielkiej ilości tego owocka,z ich słów na kompostownik idzie z 5 wiader .
Myślę ze problem z dereniem rozwiąże w tym roku,obiecały podzielić się sadzonkami.
ja również mogę pomóc twojemu znajomemu w "pozbyciu się nadmiaru"
owoców derenia. Oczywiście w granicach rozsądnej ceny.
Też się piszę na dereń. Zrobiłem z suszonego i też jest super.
Tak wygląda moja dereniówka na dereniu suszonym. Dodałem na 350 gramów suszonego derenia 50 gramów suszonej czarnej jagody.
Skąd miałeś suszony dereń?
Mam jeszcze jedno pytanie: ile dać miodu na litr dereniówki ? Bo syropu cukrowego nie za bardzo chce dawać.
To dopiero pytanie? Możesz dać jedną łyżkę stołową, a możesz cztery. W pierwszym przykładzie nalewka będzie wytrawna, ledwo tylko przełamana słodyczą, przy czterech nalewka będzie delikatnie słodka. Wszystko zależy od miodu i od podniebienia oraz od łyżki. Miód rozpuść w małej ilości nalewki, będzie łatwiej i szybciej.
Też kupiłem w winohobby.biz i jestem zadowolony. Towar może drogawy ale jakość ok no i nalewka pomimo że jest młoda jest już niezła. Ale liczę na świeży dereń w tym roku.
A co do miodu. Czy on aby nie zabije smaku tego delikatesu? Miód w nalewkach daje wyrazisty smak.
Nie jeśli użyjesz miodu o delikatnym smaku np akacjowego lub rzepakowego.