18-08-2012, 08:45
Witam,
mam pewien problem. Robię wino śliwkowe wg. następującego przepisu (autor podaję że to na 15 litrów wina):
13 kg śliwek (bez pestek)
5 litrów wody (2 porcje po 2,5 litra- pierwsza do wstępnej ferm. a kolejna już do butli wraz z cukrem)
3,6 kg cukru (2 porcje po 1,8 kg)
Zastosowałem:
4,5 g pożywki Activit
paczkę drożdży Zamojskich -Sherry
5 ml pektopolu
Chcę uzyskać:
moc 17%
półsłodkie
Przepis ten wg. autora ma starczyć na 15 litrów wina. Teraz zastanawiam się czy 15 litrowy balon mi wystarczy bo na oko uważam że samego soku wyjdzie mi trochę więcej niż to 15 litrów. A lanie po korek chyba nie jest najlepszym pomysłem (jeżeli ilość piany będzie podobna jak teraz to wolałbym nie zbierać swojego wina z podłogi...).
Obecnie leci 3 dzień fermentacji w miazdze. Jutro zlewanie do balona i usuwanie pozostałości po śliwkach (skórki).
Teraz to najważniejsze pytanie! Osobiście ilość śliwek na tą ilość wody trochę mnie zaskoczyła (sporo śliwek). Myślałem że na taką ilość śliwek daje się trochę więcej wody. Znalazłem przepis gdzie daje się jej 10 litrów na tą ilość śliwek jaką ja dałem. Czy zwiększyć ilość wody którą wstępnie dodałem(obecnie dałem 2,5 litra wody a po przelaniu do butli planuję dodać kolejne 2,5 litra wraz z drugą częścią cukru)?
Posiadam 2 butle 15 l (do tej chciałem wlać w chwili obecnej całość nastawu) i 10 l(tą wykorzystam w chwili jeśli poradzicie mi zwiększenie ilości wody). Istnieje jeszcze możliwość abym dolał wody do odpowiedniego poziomu (jeśli to będzie konieczne) i ew. jeśli byłoby za mało moszczu na te 2 butle to dorwałoby się śliwek i dofermentowało resztę.
Proszę Was o pilną pomoc ponieważ jutro muszę coś zadziałać
mam pewien problem. Robię wino śliwkowe wg. następującego przepisu (autor podaję że to na 15 litrów wina):
13 kg śliwek (bez pestek)
5 litrów wody (2 porcje po 2,5 litra- pierwsza do wstępnej ferm. a kolejna już do butli wraz z cukrem)
3,6 kg cukru (2 porcje po 1,8 kg)
Zastosowałem:
4,5 g pożywki Activit
paczkę drożdży Zamojskich -Sherry
5 ml pektopolu
Chcę uzyskać:
moc 17%
półsłodkie
Przepis ten wg. autora ma starczyć na 15 litrów wina. Teraz zastanawiam się czy 15 litrowy balon mi wystarczy bo na oko uważam że samego soku wyjdzie mi trochę więcej niż to 15 litrów. A lanie po korek chyba nie jest najlepszym pomysłem (jeżeli ilość piany będzie podobna jak teraz to wolałbym nie zbierać swojego wina z podłogi...).
Obecnie leci 3 dzień fermentacji w miazdze. Jutro zlewanie do balona i usuwanie pozostałości po śliwkach (skórki).
Teraz to najważniejsze pytanie! Osobiście ilość śliwek na tą ilość wody trochę mnie zaskoczyła (sporo śliwek). Myślałem że na taką ilość śliwek daje się trochę więcej wody. Znalazłem przepis gdzie daje się jej 10 litrów na tą ilość śliwek jaką ja dałem. Czy zwiększyć ilość wody którą wstępnie dodałem(obecnie dałem 2,5 litra wody a po przelaniu do butli planuję dodać kolejne 2,5 litra wraz z drugą częścią cukru)?
Posiadam 2 butle 15 l (do tej chciałem wlać w chwili obecnej całość nastawu) i 10 l(tą wykorzystam w chwili jeśli poradzicie mi zwiększenie ilości wody). Istnieje jeszcze możliwość abym dolał wody do odpowiedniego poziomu (jeśli to będzie konieczne) i ew. jeśli byłoby za mało moszczu na te 2 butle to dorwałoby się śliwek i dofermentowało resztę.
Proszę Was o pilną pomoc ponieważ jutro muszę coś zadziałać
