Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wymiana korków + podział win
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
1. Panowie, zastanawia mnie jedna rzecz. Mam wino zakorkowane korkiem, który nadaje się na 2 lata. Chcę aby wino poleżało ładnych parę lat w piwnicy. Czy w związku z tym mam w nim co 2 lata zmieniać korek? Czy to nie wpłynie negatywnie na to winko? Czy może lepiej dać korek syntetyczny, ale wtedy wino nie oddycha?

2. Ktoś kiedyś podał mi tu na forum taki podział win ze względu na zawartość cukru:

wytrawne 0 - 3%
półwytrawne 3 - 6
półsłodkie 6 - 9
słodkie 9 - 12

Czytam teraz książkę Cieślaka a tam podział jest taki:

wytrawne 0
półwytrawne 0 - 3
półsłodkie 3 - 6
słodkie 6 - 16%

Który podział jest prawdziwy? Jak mam przeliczyć Blg na % zawartości cukru? Czy jeśli winko przestało pracować, zasiarkowałem, dodałem cukru i mam 3 Blg na 10 l wina to mam rozumieć, że:

3 Blg = 30 g cukru na 1000 g wina

1000 g - 30 g = 970g
30g x 0,64 = 19, 2

970 + 19,2 = 989,2

30 g - 989,2
x - 1000

x = 30,3 ( do 10 blg ponoć nie trzeba robić pomiarów tylko pomnożyć razy 10, ale mniejsza z tym)

30,3 x 10l = 303ml w 10 l wina

Czy mam rozumieć, że jest to 3% zawartości cukru i mogę zakwalifikować to wino do półwytrawnych według Cieślaka?
Sam napisałeś: "3 Blg = 30 g cukru na 1000 g wina" 30/1000 = 0,03 = 3% (jeśli liczymy procent wagowy to nic nie przeliczasz nawet jakbyś miał 20Blg, a jak objętościowy to masz te 19 (z Twoich wyliczeń) ml cukru w 989 ml roztworu 19/989 ~= 2%. )

Te 3 Blg to z pomiaru czy po poprawce?

(12-09-2012, 10:35)pietre napisał(a): [ -> ]2. Ktoś kiedyś podał mi tu na forum taki podział win ze względu na zawartość cukru:

wytrawne 0 - 3%
półwytrawne 3 - 6
półsłodkie 6 - 9
słodkie 9 - 12

Czytam teraz książkę Cieślaka a tam podział jest taki:

wytrawne 0
półwytrawne 0 - 3
półsłodkie 3 - 6
słodkie 6 - 16%

Który podział jest prawdziwy?

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...1#pid53661
Te 3Blg to tylko teoria, że jeśli drożdże przerobią już cały cukier, zasiarkuję winko to potem dosładzam. Chodzi mi o 3 Blg powstałe z dosłodzenia wina po fermentacji
Na dzień dzisiejszy, zgodnie z obowiązującymi przepisami, jeśli byłoby to wino spokojne (czyli nie musujące ani perliste) a chciałbyś je sprzedawać - musiałbyś na etykiecie napisać "półsłodkie". A jak na własne potrzeby to żadne przepisy nic nie narzucaja - pisz sobie co uważasz za słuszne.
Czyli mam patrzeć na podział Cieślaka? A jak z tymi korkami?