12-09-2012, 10:35
1. Panowie, zastanawia mnie jedna rzecz. Mam wino zakorkowane korkiem, który nadaje się na 2 lata. Chcę aby wino poleżało ładnych parę lat w piwnicy. Czy w związku z tym mam w nim co 2 lata zmieniać korek? Czy to nie wpłynie negatywnie na to winko? Czy może lepiej dać korek syntetyczny, ale wtedy wino nie oddycha?
2. Ktoś kiedyś podał mi tu na forum taki podział win ze względu na zawartość cukru:
wytrawne 0 - 3%
półwytrawne 3 - 6
półsłodkie 6 - 9
słodkie 9 - 12
Czytam teraz książkę Cieślaka a tam podział jest taki:
wytrawne 0
półwytrawne 0 - 3
półsłodkie 3 - 6
słodkie 6 - 16%
Który podział jest prawdziwy? Jak mam przeliczyć Blg na % zawartości cukru? Czy jeśli winko przestało pracować, zasiarkowałem, dodałem cukru i mam 3 Blg na 10 l wina to mam rozumieć, że:
3 Blg = 30 g cukru na 1000 g wina
1000 g - 30 g = 970g
30g x 0,64 = 19, 2
970 + 19,2 = 989,2
30 g - 989,2
x - 1000
x = 30,3 ( do 10 blg ponoć nie trzeba robić pomiarów tylko pomnożyć razy 10, ale mniejsza z tym)
30,3 x 10l = 303ml w 10 l wina
Czy mam rozumieć, że jest to 3% zawartości cukru i mogę zakwalifikować to wino do półwytrawnych według Cieślaka?
2. Ktoś kiedyś podał mi tu na forum taki podział win ze względu na zawartość cukru:
wytrawne 0 - 3%
półwytrawne 3 - 6
półsłodkie 6 - 9
słodkie 9 - 12
Czytam teraz książkę Cieślaka a tam podział jest taki:
wytrawne 0
półwytrawne 0 - 3
półsłodkie 3 - 6
słodkie 6 - 16%
Który podział jest prawdziwy? Jak mam przeliczyć Blg na % zawartości cukru? Czy jeśli winko przestało pracować, zasiarkowałem, dodałem cukru i mam 3 Blg na 10 l wina to mam rozumieć, że:
3 Blg = 30 g cukru na 1000 g wina
1000 g - 30 g = 970g
30g x 0,64 = 19, 2
970 + 19,2 = 989,2
30 g - 989,2
x - 1000
x = 30,3 ( do 10 blg ponoć nie trzeba robić pomiarów tylko pomnożyć razy 10, ale mniejsza z tym)
30,3 x 10l = 303ml w 10 l wina
Czy mam rozumieć, że jest to 3% zawartości cukru i mogę zakwalifikować to wino do półwytrawnych według Cieślaka?