Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Powazny problem z winem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Na dziendobry chcialbym sie przywitac z winiarska bracia. Przyszedlem tu po pomoc poniewa wszystko co udalo mi sie wyczytac i zastosowac nie odnioslo skutku, przejdzmy do sedna problemu ktorym jest kociolek, wrzucilem do niego wisnie, zasypalem cukrem i sie produkowal soczek. Nastepnie z tego soczku polecial nastaw, niestety nie przyblize jakie dokladnie sa proporcje wody soku i cukru poniewaz byl zamiar zrobienia winka metoda "na dziadka". Winko z tego soku wyszlo strasznie cierpkie, prawie 4 osoby otrulem ;-), oraz co dziwne w trakcie fermentacji zmienilo na fioletowy( taki ciemniejszy denaturat). Po artykule o chorobach win najbardziej mi podeszla fermentacja mannitowa, jednak po pasteryzacji(nie siarkowalem bo chcialem dalej fermentowac) poprawil sie tylko i wylacznie kolorek na taki wisniowy, natomiast smak dalej pozostaje taki ze po wypiciu lyka winka jezyk staje deba jak po oliwkach. Kontunuujac watek kociolka, odcedzalem dzis nastaw ze sliwek i zrobilem to wlasnie do tego nieszczesnego kociolka, wiadomo ze po wylaniu resztki winka splywaja na dno ze scianek i tak sobie to stalo chwile we wannie i gdy chcialem.umyc kocilek wylalem to do wanny i okazalo sie ze ta ok. szklanka wina ma prawie czarny kolor i wlasnie goryczkowy posmak. Wkoncu udalo mi sie zobrazowac caly 'cyrk', a teraz pytanie do doswiadczonych winiarzy, czy kociolek jakis niedomyty czy tak zgubny wplyw na wino ma cynk lub zelazo z kociolka. I podstawowe pytanie czy to wino da sie jeszcze uratowac, jest tego ponad 30 litrow i szkoda byloby wylac. Z gory dziekuje za zainteresowanie tematem i Pozdrawiam.
A to był garnek stalowy ocynkowany :pytajnik::(

Nie no - chodzi o ocynkowany kociołek. Marian- a kolor ścianek tego kociołka po zlaniu soczku z wiśni Cię nie zastanowił?
Kolego @DarekRz wlasnie bylem go obejrzec i jest w sumie roznokolorowy tak jak by placami dostal wykwitow tylko nie takich "kwiatkow" z cynku tylko takie bure jakies te plamy. Kociolek ocynkowany. Czyzby ta smutna buzka byla wymowna?
No ta - nie należy używać naczyń ocynkowanych ani ocynowanych (miedzianych też nie radzę) do kontaktu z sokami owocowymi zawierającymi kwasy. W przypadku wiśni głównie kwas jabłkowy. Produkty reakcji są szkodliwe dla zdrowia w ilościach jakie mogą się wówczas wytworzyć - o efektach smakowych sam się przekonałeś.
A teraz dodatkowe pytanko, poniewaz z chemi nie jestem biegly, czy po destylacji dalej bedzie trujace? Oraz czemu drugie wino tez tak szybko sciemnialo, bylo w tym kociolku doslownie 5-10 minut.