Nie znalazłem w szukajce - chyba, że nie taki slogan wpisywałem. Jeśli tak to proszę o linki.
O co mi chodzi. Powiedzmy, że jest już nastawiony balon ze sokiem i odpowiednią ilością cukru i całość ma 5l.
Drożdże przerabiają cukier w alkohol. Cukier i alkohol mają różne gęstości i objętości - to wiemy z fizyki, że nie ma dwóch różnych produktów o takiej samej gęstości i objętości.
Czy 5l nastawu zmieni objętość kiedy cukier przemieni się w alkohol? - jakie są to różnice?
Różnice pewnie niewielkie a na pewno niezauważalne ale po dojrzeniu wina/miodu okazuje się, że z 5l zrobiło się 4

???
Ale to przez zlewanie z nad osadu

(12-09-2012, 23:40)nawalonych7krasnali napisał(a): [ -> ]Nie znalazłem w szukajce - chyba, że nie taki slogan wpisywałem. Jeśli tak to proszę o linki.
O co mi chodzi. Powiedzmy, że jest już nastawiony balon ze sokiem i odpowiednią ilością cukru i całość ma 5l.
Drożdże przerabiają cukier w alkohol. Cukier i alkohol mają różne gęstości i objętości - to wiemy z fizyki, że nie ma dwóch różnych produktów o takiej samej gęstości i objętości.
Czy 5l nastawu zmieni objętość kiedy cukier przemieni się w alkohol? - jakie są to różnice?
Na pewno tego nie zauważysz. ubytek tylko i wyłącznie podczas zlewanie
Z 5 l. to wyjdzie 3 l. po zlewaniach znad osadu.
Zapomnieliście o nieuniknionych przecież degustacjach podczas zlewania

Pozdrawiam
MILBAS
Patrząc na gęstości to jest to dwukrotna różnica prawie dlatego spodziewałem się, że to będzie jakoś zauważalne.
A "wietrzenie" podczas przelewania to trzeba wliczyć chyba w jakąś tabele, bo przelać a nie spróbować?!

Zmienia się gęstość, czyli maleje ciężar o masę wyprodukowanego CO2. Ubytki w czasie przelewania/obciagów są niestety niemożliwe do uśrednienia i ujecia w "tabelę" - za wiele zmiennych