17-09-2012, 15:37
Witam,
Otóż mam 15l balon. Wodę wlewałem na oko (dałem się namówić kobiecie i za dużo wlałem), coś koło 7l syropu (wody z cukrem) i 12 kg śliwek węgierek, które "wycisnąłem" wyciskarką do soków "alfa". Dodam, że skórki nie brały udziału w wyrobie wina.
Taki "mus" i syrop wleciał do balonu + kilka śliwek co już nie chciało mi się mielić. Dodałem pożywkę oraz drożdze aktywne Enartis Ferm SC.
Tego samego wieczoru zbierałem mus ze śliwek z sufitu
Po kilku dniach chciałem sprawdzić jak tam się nastaw miewa, ale miałem problem by zaciągnąć szklankę wina przez rurkę (za dużo resztek owoców). Ale z tego co ściągnąłem było widać, że wino było złote.
Kilka dni temu poszedłem sprawdzić raz jeszcze i zastałem różowe wino, mętne. Przestało robić (brak cukrów), więc dodałem 2-3l syropu (było miejsce w butli, bo dużo uleciało przy wybuchu wina pierwszego wieczoru). No i pracuje do dziś.
Wiem, że wino ze śliwek jest dla prawdziwych winiarzy, ale jako, że nie rozróżniam jeszcze dobrze smaku m. in. octu itp mam do was pytanie, czy to wino tak powinno wyglądać? Wino ma około miesiąca.
[attachment=15939]
Otóż mam 15l balon. Wodę wlewałem na oko (dałem się namówić kobiecie i za dużo wlałem), coś koło 7l syropu (wody z cukrem) i 12 kg śliwek węgierek, które "wycisnąłem" wyciskarką do soków "alfa". Dodam, że skórki nie brały udziału w wyrobie wina.
Taki "mus" i syrop wleciał do balonu + kilka śliwek co już nie chciało mi się mielić. Dodałem pożywkę oraz drożdze aktywne Enartis Ferm SC.
Tego samego wieczoru zbierałem mus ze śliwek z sufitu

Po kilku dniach chciałem sprawdzić jak tam się nastaw miewa, ale miałem problem by zaciągnąć szklankę wina przez rurkę (za dużo resztek owoców). Ale z tego co ściągnąłem było widać, że wino było złote.
Kilka dni temu poszedłem sprawdzić raz jeszcze i zastałem różowe wino, mętne. Przestało robić (brak cukrów), więc dodałem 2-3l syropu (było miejsce w butli, bo dużo uleciało przy wybuchu wina pierwszego wieczoru). No i pracuje do dziś.
Wiem, że wino ze śliwek jest dla prawdziwych winiarzy, ale jako, że nie rozróżniam jeszcze dobrze smaku m. in. octu itp mam do was pytanie, czy to wino tak powinno wyglądać? Wino ma około miesiąca.
[attachment=15939]