Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino ze śliwek (mętne)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Otóż mam 15l balon. Wodę wlewałem na oko (dałem się namówić kobiecie i za dużo wlałem), coś koło 7l syropu (wody z cukrem) i 12 kg śliwek węgierek, które "wycisnąłem" wyciskarką do soków "alfa". Dodam, że skórki nie brały udziału w wyrobie wina.

Taki "mus" i syrop wleciał do balonu + kilka śliwek co już nie chciało mi się mielić. Dodałem pożywkę oraz drożdze aktywne Enartis Ferm SC.

Tego samego wieczoru zbierałem mus ze śliwek z sufitu ;)
Po kilku dniach chciałem sprawdzić jak tam się nastaw miewa, ale miałem problem by zaciągnąć szklankę wina przez rurkę (za dużo resztek owoców). Ale z tego co ściągnąłem było widać, że wino było złote.

Kilka dni temu poszedłem sprawdzić raz jeszcze i zastałem różowe wino, mętne. Przestało robić (brak cukrów), więc dodałem 2-3l syropu (było miejsce w butli, bo dużo uleciało przy wybuchu wina pierwszego wieczoru). No i pracuje do dziś.

Wiem, że wino ze śliwek jest dla prawdziwych winiarzy, ale jako, że nie rozróżniam jeszcze dobrze smaku m. in. octu itp mam do was pytanie, czy to wino tak powinno wyglądać? Wino ma około miesiąca.

[attachment=15939]
Moje z ałyczy wygląda podobnie, a już po pierwszym zlaniu jest.
Moje śliwkowe wygląda identycznie - różowe, mętne, w szklance wygląda jak woda z kałuży:P
Wszystko jest ok. Odfiltruj teraz to wino przez gazę, posmakuj czy jego moc Ci odpowiada.
Dziękuję za rady ;) Tak też zrobiłem 19.09 ;) W swoje urodziny ufff
(17-09-2012, 15:37)Vampir napisał(a): [ -> ]Witam,
12 kg śliwek węgierek, które "wycisnąłem" wyciskarką do soków "alfa".

Witam, czy taka ręczna wyciskarka alfa1 da radę wycisnąć sok z jabłek ??? Mam możliwość załatwienia takiej, proszę o info, może jeszcze ktoś miał okazję korzystać z takiej wyciskarki...
(03-10-2012, 15:44)pokemon15 napisał(a): [ -> ]Witam, czy taka ręczna wyciskarka alfa1 da radę wycisnąć sok z jabłek ??? Mam możliwość załatwienia takiej, proszę o info, może jeszcze ktoś miał okazję korzystać z takiej wyciskarki...

Nie nadaje się.
Najlepiej: prasa albo sokowirówka.
Do tego potrzebny będzie pirosiarczyn sodu i reszta jest chyba juz znana.:)
Potwierdzam, do wyciskania soku ona tak średnio się nadaje. Może po prostu nie umiem z niej korzystać ;) Sokowirówka lepsza