witam,
chciałem zapytać o smak tarniny. Czy smakuje podobnie do aronii i jest tak samo cierpka? Zainteresował mnie owoc tarniny ale obawiam się, że winie będzie dominować nad innymi owocami w smaku, zapachu i cierpkości jak aronia, która mi jakoś nie podchodzi.
Smak zdecydowanie różny niż aronii. Natomiast tarnina jest cierka.
Smakuje podobnie do niedojrzałej śliwki węgierki, troche cierpka i mało słodka, ale nieprzypominająca aronii. Jak smakuje w winie tego jeszcze nie wiem

Zrób z tarniny nalewkę, a nie pożałujesz.
Szkoda tarniny na wino.
(27-09-2012, 20:13)stapler napisał(a): [ -> ]Szkoda tarniny na wino.
Oj mylisz się. Dobre wino z tarniny jest DOBRE
Dobra nalewka z tarniny jest DOSKONAŁA:-)
Wiem, że de gustibus....
Ale tarninówka w/g mojej subiektywnej oceny mieści się w pierwszej dziesiątce nalewek, obok dereniówki, czeremchówki, czarnego bzu, śliwkowej, smorodiny.
Ja też uważam , że tarnina jest wyśmienita na nalewkę.
Ale wino też jest świetne/
Ja mam roczne wino z tarniny i jest bardzo dobre. Wyszło półwytrawne i zapowiada się bardzo obiecująco. Z pewnością w tym roku zrobię nastaw, ale tym razem w 2 balonikach. Podobnie jak DR i głóg, uważam, że tarnina potrzebuje czasu. I ta sama zasada dotyczy się nalewek z tarniny.
(27-09-2012, 20:42)stapler napisał(a): [ -> ]Dobra nalewka z tarniny jest DOSKONAŁA:-).
Ale tarninówka w/g mojej subiektywnej oceny mieści się w pierwszej dziesiątce nalewek, obok dereniówki, czeremchówki, czarnego bzu, śliwkowej, smorodiny.
Też tak uważam

Wysłałem do działu "Giełda" info gdzie można kupić dobrą tarninę. Zamówilem i w ciągu dwóch dni otrzymałem tarninę doskonałej jakości. Post mój zniknął po kilku godzinach. Czytałem uważnie regulamin i wydaje mi się, że go nie przekroczylem. W poście podałem link do sprzedającego, bo uważałem, że nie należało podawać jego numerów telefonu. Ochrona danych osobowych i takie tam. Napisałem list w tej sprawie do admina "bouli", ale nie otrzymałem odpowiedzi. O co biega?
mkosicki, nie dostałem od ciebie żadnego maila.
Czytałem dubel tematu.
Nasz kolega mial pecha.
Ja jestem happy.
Na dowód przesyłam zdjęcie tarniny.
Pozdrawiam
stapler
Wow! U mnie w tym roku cienko z tarniną. Lustrowałem miejsce, gdzie zbierałem w zeszłym roku i nie wiem czy uda się zebrać 1kg

Grze$ wpadnij do mnie to podjedziemy razem w okolice Kroczyc tarniny jest tyle że na tony można zrywać
Pozdrawiam
Rafał
Ps w sobotę urwaliśmy z trzema pomocnicami w 1,5h około 30kg
U mnie tzn. w okolicach Łodzi też posucha. Może ktoś zna miejsce w okolicy gdzie obrodziła