Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wino z malin - stanęło po pierwszym zlaniu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Robię wino po raz pierwszy w życiu. Przez cztery tygodnie wino ładnie chodziło, wcześniej maliny fermentowałem w miazdze dwa dni. Po czterech tygodniach fermentacji w butli zlałem wino znad osadu i w tej chwili równo po dobie od zlania wino prawie w ogóle nie idzie - nie czekałem z zegarkiem przy butli, ale na pewno przez 2-3 minuty nie pójdzie ani jedno pyknięcie przez rurkę.

Czy to jest normalne i tak zostawić, czy może mam coś zrobić - dodać cukru czy coś innego? Wino było robione wg przepisu ze strony.

Piotrek
Wszystko jest dobrze, a przynajmniej powinno być dobrze. Jeżeli normalnie pracowało przez 4 tyg, i wyrobiło cały cukier to jest ok. A jak zlewałeś to jeszcze mocno pracowało? Jeżeli masz cukromierz to zmierz na jakim poziomie się zatrzymało.
Dzięki za odpowiedź!

Tuż przed zlaniem chodziło raz na 15-20 sekund. Cukromierz mam, zmierzę poziom cukru ale to już jutro...