Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Naturalna fermentacja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!
Zrobiłem winko z ciemnych winogron w następujących proporcjach:
6,5 L wody
10 L soku z winogron
3 kg cukru
Zaczęło samo "pracować' ponieważ nie myłem winogron przed wyciskaniem. Niestety nie wyszła mi matka drożdżowa
Mam pytanie: czy mogę dodać szlachetnych drożdży (np. Burgund) po wstępnej fermentacji?
Moim zdaniem możesz - dopiero co Ci ruszyło na dzikusach, nie ma zbyt wielkiej zawartości alkoholu więc wino powinno przyjąć te szlachetne bez większych komplikacji a spał będziesz spokojnie, że nie zakończy Ci się fermentacja zbyt wcześnie:)

Polecam również zakup cukromierza by móc śledzić poziom Blg w nastawie.

I samym myciem wątpie byś wybił dokladnie wszystkie drożdze:P Do ich ubicią korzysta się raczej z pirosiarczynu o ktorym studiując to forum zapewne czytałeś.

Pozdrawiam,
Dante
1.Dlaczego uważasz, że MD Ci nie wyszła?
2. Domniemam, że szlachetne Burgund masz w płynie? Jeżeli tak to i tak nie zmienia faktu, że musisz zrobić na nowo MD czy to z płynnych czy suszonych. A dodać powinieneś jak najszybciej nie czekając na zakończenie jakiejś "wstępnej fermentacji". Czy mógłbyś sprecyzować co wg. Ciebie oznacza wstępna fermentacja?
Zrobiłem MD na nowo i tym razem ruszyła [zaczęła fermentować]. Dziś dolewam ją do nastawu. Zakupiłem cukromierz i kwasomierz. Niedługo rozpocznę pomiary nastawu i ewentualnie wtedy zdecyduję o dodaniu cukru.
W końcu dokonałem pomiarów nastawu po więcej niż tygodniu fermentacji. Przedstawiają się następująco:
Stężenie cukru: 8 blg
Ilość cukru w gramach na litr: 54 g
Stężenie alkoholu: 3 %
Kwasowość: ok. 30 g/L [niestety skończyła mi się skala na kwasomierzu-nota bene produkcji Biovin-i nie uzyskałem właściwej barwy niebieskiej w menzurce, czyli kwasowośc jest jeszcze wyższa].
Ciekawe, że nastaw w smaku był słodki.
Czy mam teraz dosłodzić, czy też zaczekać? Fermentacja trwa w najlepsze.
Coś poplątałeś.
Bazując na Twoich danych.
Masz 9.3 l wina w którym jest 3 kg cukru i co najmniej 1 kg cukru w soku. Czyli miałeś ponad 430 g/l cukru. Przyjmując. że dobrze zmierzyłeś końcowe Bllg to powinieneś mieć ponad 20% (a nie 3%).
Kwasowość ponad 30g/l przy rozcieńczeniu prawie 1:1 jest nierzeczywista bo te winogrona to byłby czysty kwas. Możliwe jest, ale skłonny raczej jestem sądzić , że źle zmierzyłeś.
Tak czy siak dane i pomiary nie trzymają się kupy.
@timajos
Podczas pomiaru kwasowości dodajemy odczynnika DO PIERWSZEJ TRWAŁEJ zmiany koloru (dodajesz kilka kropel odczynnika i mieszasz aby rozprowadzić to co dodałeś w całej menzurce). Wpadające krople do probówki zmieniają kolor płynu. Kiedy po zamieszaniu, kolor zmieni się po raz pierwszy w całej objętości, to znaczy że osiągnołeś "punkt miareczkowania".
O kurcze! A ja zmarnowałem prawie cały zapas wodorotlenku sodu :-). Oczywiście wzorowałem się na instrukcji Biovin. Zmierzę kwasowość jeszcze raz. Dzięki kguser.
Do Boullii'ego: wina mam w sumie 16,5 L a pomiary odczytywałem z multimetru do pomiaru stężenia cukru i alkoholu; więc raczej tu nie mam pomyłki.
No to jeszcze raz.
Nie wiem jakim sposobem wyliczyłem 9,3 ale mniejsza o to. Według danych powinno być 18,3 l.

16,5 l i 4 kg cukru daje 242 g/l co daje obecnie po odjęciu cukru resztkowego około 11 %.
Cukromierz mierzy poziom cukru a alkohol nie mierzy tylko wskazuje ile może powstać z danej ilości cukru.
Mam pytanie: czy mogę dodać pożywki, bo intensywność fermentacji trochę spadła? Nastaw ma już 3 tygodnie.
Nie ma sensu teraz dodawać pożywki, fermentacja się kończy bo drożdże kończą pracę.
Czyli zaczekać. Jak będę ściągał do klarowania, to wtedy zrobię na nowo pomiary: kwasowości, zawartości cukru i poziomu alkoholu.
Alkoholu raczej nie zmierzysz, musisz go sobie wyliczyć.
Mam nawet taki arkusz kalkulacyjny :big: