Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czy usuwać pestki z pigwy?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy usuwać pestki z pigwy? Jak w temacie, robię nalewkę z pigwy i nie wiem czy usuwać pestki.
Ja usuwam, ale nigdy nie próbowałem takiej z pestkami, więc nie wiem czy będzie lepsza- gorsza. ;)
Zwykle z pigwy i pigwowca usuwa się gniazda nasienne wraz z pestkami. Z pestek można potem zrobić pestkówkę. Jak zostawisz pestki w nalewce otrzymasz smaczki migdałowe.
Usuwać, usuwać.
Dzięki za info :)
Ja długi czas usuwałem, a usunięte pestki zalewałem osobno i potem dodawałem wedle uznania małżonki która lubi klimaty pestkowo-migdałowe. Kończyło się na tym że wlewałem do głównego nastawu z powrotem cały nalew pestkowy i teraz już pestek nie usuwam.
Witam podepnę się pod temat, jest częściowo związany z postem. Chodzi mi  czy na nalewkę z pestek pigwowca nadają się pestki cytuje: 

"Nasiona profesjonalnie suszonego pigwowca jest ich 1,5 kg wysuszone ,przebrane i gotowe do wysiewu"

Takie ogłoszenie znalazłem w necie, czy te wysuszenie nie nie zaszkodzi tej nalewce??? Undecided
Nie, nie zaszkodzi.

Pestkówka wychodzi bardzo aromatyczna.

Zerknij tu: https://wino.org.pl/forum/showthread.php...k%C3%B3wka
Dzięki za odpowiedz ,teraz napisze do gościa za ile będzie chciał sprzedać te pestki .
Zdecydowanie nie usuwam pestek. 2 miesiące maceracji uważam za ok. Mogę stoczyć słowną bitwę z każdym uważającym amigdalinę z pestek za trującą. Powyższe opieram na kilkunastoletnich doświadczeniach.
(23-10-2021, 14:56)mnich71-71 napisał(a): [ -> ]Dzięki za odpowiedz ,teraz napisze do gościa za ile będzie chciał sprzedać te pestki .

Proszę bardzo.

Napisz ile gość chce i za ile.

Gdybyś odezwał się trochę wcześniej, to mogłem Ci wysłać gratis, bo teściowa robiła nalewkę, a pestki wyrzuciła.
85 zł za ,1,5 kg pigwowca plus inne nasiona razem 1,9 kg, gratisy cytat z ogloszenia:

- nasiona pigwowca w kształcie GRUSZKI . Nowość.
Jest ona bardzo soczysta, aromatyczna i bardziej miękka i słodka.
- nasiona różnych gatunków dyń i cukinii
- nasiona różnych kwiatków,
- nasiona cytryńca i palmy
- nasiona dużego krzewu PIGWY !

szkoda ze się nie odezwałem wcześniej, ale nie było takiej opcji, od kilku miesięcy szukałem hasła do konta tylko ,odwiedzałem forum jako gość ,szukałem inf.na temat nalewki z pigwowca. bo zebrałem tylko 378 gr z jednego krzaczka, czystego surowca po wypestkowaniu i wycięciu gniazd .
Jak dla mnie cena nie do przyjęcia.

Poczekaj do przyszłego roku. Rok szybko zleci.
W tym roku pigwowiec był po 9zł/kg.
Dziękuje, za odpowiedz, a tak tylko spytam może komu zostało trochę pigwowca na zbyciu? :pytajnik:
A co sadzisz o takiej zamianie owoców na gotowy produkt zaoszczędzę czas i prace:
https://allegro.pl/oferta/koncentrat-owo...0869284874
jestem trochę leniwy.
Takiego koncentratu nie używałem, to Ci nie powiem.

Niektórzy używają zaprawek do alkoholu (na tej stronie na dole) i też są bardzo zadowoleni.

Wszystko zależy od Ciebie.

Dodam tylko, że też jestem bardzo leniwy, ale uwielbiam robić nalewki, nawet bardziej niż je pić.
Producent podaje na etykiecie:
zawartość soku z pigwy 34,8%
zawartość soku jabłkowego 31,3%
woda, cukier,... 33,9%

Różnica pomiędzy zawartością pigwy a jabłka jest mała. Równie dobrze można by ten koncentrat nazwać koncentratem jabłkowym lub koncentratem wodno-cukrowym.

300ml tego koncentratu zostało wyprodukowane z 290g owoców i można z niego uzyskać 1L nalewki o mocy 28% (dodając do niego 700ml wódki). @drajla - prośba o pomoc: masz 290g owoców i robisz z tego 1L nalewki 28%. Dobre to będzie? Aromatyczne? Jak to się ma do Twoich przepisów na taką nalewkę? Dajesz więcej owoców na 1L nalewki czy może mniej? Oczywiście jest również kwestia gustu: jeden lubi bardziej aromatyczne drugi lubi mniej aromatów, itp.
Na stronie którą podał Drajla mają 100% sok z pigwowca . 3 litry za 49zł .
@Witas.

Jeżeli chodzi o świeże owoce, to przeważnie daję 1:1 - owoc/alkohol. Bywa, że trzeba dolać jeszcze trochę %, żeby przykryć owocki.
Ja usuwam, boję, że będzie gorzka z pestkami