09-10-2012, 22:45
3 dni temu i 7 dni temu nastawiłem pierwsze wina z jabłek - jabłka mieszadłem, piro i pekto, po dobie wyciśnięcie przez pieluche i dodanie drożdży z cukrem do nastawu. W ciągu doby wytworzyła się/oddzieliła na wierzchu kilkucentymetrowa warstwa "musu/męt" z jabłek, które jak potrząsam gąsiorem to częsc opada w dół, potem z powrotem idzie do góry (pewnie unosi je CO2.
Jak do tego się ustosunkowac?
- zlac to jak najszybciej bo moze spleśniec
- teraz to olac ale zlac te męty przy pierwszym dosładzaniu
- olac to i czekac do pierwszego zlania całego wina
Jak do tego się ustosunkowac?
- zlac to jak najszybciej bo moze spleśniec
- teraz to olac ale zlac te męty przy pierwszym dosładzaniu
- olac to i czekac do pierwszego zlania całego wina