10-10-2012, 22:14
Witam!
Mam już kilka nastawów za sobą, ten jednak jest pierwszy "liczony". Nie mam pewności czy czegoś nie pokręciłem więc prosiłbym o sprawdzenie:
Z 6,6 kg aronii pozostało mi 2.2 kg wytłoków, więc 4,4kg soku odzyskałem (wydajność 66%).
Czysty sok miał 17.5 blg i 7-8g/l kwasów (moje pierwsze mierzenie kwasomierzem, dokładniej nie potrafię określić)
Aronię zamroziłem, po rozmrożeniu dodałem 1.5 l wody, 1g piro i 2ml rohapectu (pektopolu) i odstawiłem na 24h. Po 24h wycisnąłem przez pieluchę (uzyskałem 5,3l moszczu(3,8l soku + 1,5l wody)). Wytłoki zalałem gorącą wodą (1.5l) i po 12 h znów odcisnąłem 1.5 moszczu o blg 7 co daje 0,6l soku o blg 17 + 0,9l wody). W wytłokach zostało 0,6l wody i ważyły 2,8 kg, więc samych wytłoków było 2,2kg.
Dodałem drożdże Fermicru VR5 i nastaw już wesoło bulga i się pieni
Więc w sumie uzyskałem w nastawie:
3,8+0,6=4,4kg soku o blg 17,5
1,5l+0,9l=2,4l wody
w sumie 6,8kg cieczy o blg 11
Od czystego soku odejmuję poprawkę 6blg na niecukry.
Więc w soku mam 115g/kg cukru i 885g/kg wody.
885g wody = 885ml
115g cukru * 0,62 = 71,3 ml
1kg soku zajmuje objętość 956,3 ml
1l soku waży 1000/956,3*1000=1046 g
w 956,3 ml mam 115g cukru
w 1l mam 115/956,3*1000 = 120g cukru
skoro mam 4,4kg soku to zajmuje on 4207ml
4,2l*120g cukru to daje w sumie 504 g cukru.
Celuje w wino 12-13% wytrawne (wyczytałem że takie wino z aronii cieszy się na forum największym uznaniem, sam nie mam doświadczenia żeby wiedzieć jakie będzie mi smakować)
Kguser poleca 40% soku i 60% cukru plus wody więc nastaw ma mieć 10l.
10l * 17g/l *12%=2040g cukru potrzebnego
2040-504=1536g cukru zajmującego 1536*0,62=952ml.
Aktualnie w nastawie jest 4,2l soku, 2,4l wody, więc aby uzyskać wino jakie zaplanowałem muszę dodać 10-4,2-2,4-0,952=2,488 l wody i 1536g cukru.
Dobrze?
Bardzo prosiłbym o choć pobieżne sprawdzenie, zdaje sobie sprawę że to są długie obliczenia, ale chciałbym się tego nauczyć raz a dobrze.
Mam już kilka nastawów za sobą, ten jednak jest pierwszy "liczony". Nie mam pewności czy czegoś nie pokręciłem więc prosiłbym o sprawdzenie:
Z 6,6 kg aronii pozostało mi 2.2 kg wytłoków, więc 4,4kg soku odzyskałem (wydajność 66%).
Czysty sok miał 17.5 blg i 7-8g/l kwasów (moje pierwsze mierzenie kwasomierzem, dokładniej nie potrafię określić)
Aronię zamroziłem, po rozmrożeniu dodałem 1.5 l wody, 1g piro i 2ml rohapectu (pektopolu) i odstawiłem na 24h. Po 24h wycisnąłem przez pieluchę (uzyskałem 5,3l moszczu(3,8l soku + 1,5l wody)). Wytłoki zalałem gorącą wodą (1.5l) i po 12 h znów odcisnąłem 1.5 moszczu o blg 7 co daje 0,6l soku o blg 17 + 0,9l wody). W wytłokach zostało 0,6l wody i ważyły 2,8 kg, więc samych wytłoków było 2,2kg.
Dodałem drożdże Fermicru VR5 i nastaw już wesoło bulga i się pieni
Więc w sumie uzyskałem w nastawie:
3,8+0,6=4,4kg soku o blg 17,5
1,5l+0,9l=2,4l wody
w sumie 6,8kg cieczy o blg 11
Od czystego soku odejmuję poprawkę 6blg na niecukry.
Więc w soku mam 115g/kg cukru i 885g/kg wody.
885g wody = 885ml
115g cukru * 0,62 = 71,3 ml
1kg soku zajmuje objętość 956,3 ml
1l soku waży 1000/956,3*1000=1046 g
w 956,3 ml mam 115g cukru
w 1l mam 115/956,3*1000 = 120g cukru
skoro mam 4,4kg soku to zajmuje on 4207ml
4,2l*120g cukru to daje w sumie 504 g cukru.
Celuje w wino 12-13% wytrawne (wyczytałem że takie wino z aronii cieszy się na forum największym uznaniem, sam nie mam doświadczenia żeby wiedzieć jakie będzie mi smakować)
Kguser poleca 40% soku i 60% cukru plus wody więc nastaw ma mieć 10l.
10l * 17g/l *12%=2040g cukru potrzebnego
2040-504=1536g cukru zajmującego 1536*0,62=952ml.
Aktualnie w nastawie jest 4,2l soku, 2,4l wody, więc aby uzyskać wino jakie zaplanowałem muszę dodać 10-4,2-2,4-0,952=2,488 l wody i 1536g cukru.
Dobrze?
Bardzo prosiłbym o choć pobieżne sprawdzenie, zdaje sobie sprawę że to są długie obliczenia, ale chciałbym się tego nauczyć raz a dobrze.