Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwsza aronia - prośba o sprawdzenie obliczeń
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!
Mam już kilka nastawów za sobą, ten jednak jest pierwszy "liczony". Nie mam pewności czy czegoś nie pokręciłem więc prosiłbym o sprawdzenie:
Z 6,6 kg aronii pozostało mi 2.2 kg wytłoków, więc 4,4kg soku odzyskałem (wydajność 66%).
Czysty sok miał 17.5 blg i 7-8g/l kwasów (moje pierwsze mierzenie kwasomierzem, dokładniej nie potrafię określić)

Aronię zamroziłem, po rozmrożeniu dodałem 1.5 l wody, 1g piro i 2ml rohapectu (pektopolu) i odstawiłem na 24h. Po 24h wycisnąłem przez pieluchę (uzyskałem 5,3l moszczu(3,8l soku + 1,5l wody)). Wytłoki zalałem gorącą wodą (1.5l) i po 12 h znów odcisnąłem 1.5 moszczu o blg 7 co daje 0,6l soku o blg 17 + 0,9l wody). W wytłokach zostało 0,6l wody i ważyły 2,8 kg, więc samych wytłoków było 2,2kg.
Dodałem drożdże Fermicru VR5 i nastaw już wesoło bulga i się pieni;)

Więc w sumie uzyskałem w nastawie:
3,8+0,6=4,4kg soku o blg 17,5
1,5l+0,9l=2,4l wody
w sumie 6,8kg cieczy o blg 11

Od czystego soku odejmuję poprawkę 6blg na niecukry.
Więc w soku mam 115g/kg cukru i 885g/kg wody.
885g wody = 885ml
115g cukru * 0,62 = 71,3 ml
1kg soku zajmuje objętość 956,3 ml
1l soku waży 1000/956,3*1000=1046 g
w 956,3 ml mam 115g cukru
w 1l mam 115/956,3*1000 = 120g cukru
skoro mam 4,4kg soku to zajmuje on 4207ml
4,2l*120g cukru to daje w sumie 504 g cukru.
Celuje w wino 12-13% wytrawne (wyczytałem że takie wino z aronii cieszy się na forum największym uznaniem, sam nie mam doświadczenia żeby wiedzieć jakie będzie mi smakować)
Kguser poleca 40% soku i 60% cukru plus wody więc nastaw ma mieć 10l.
10l * 17g/l *12%=2040g cukru potrzebnego
2040-504=1536g cukru zajmującego 1536*0,62=952ml.
Aktualnie w nastawie jest 4,2l soku, 2,4l wody, więc aby uzyskać wino jakie zaplanowałem muszę dodać 10-4,2-2,4-0,952=2,488 l wody i 1536g cukru.

Dobrze?
Bardzo prosiłbym o choć pobieżne sprawdzenie, zdaje sobie sprawę że to są długie obliczenia, ale chciałbym się tego nauczyć raz a dobrze.

Przepraszam za pisanie posta pod postem ale chciałem podbić temat.
Tak więc dodałem do tego winka 2,5l wody i 1,5 kg cukru.
Ogólnie jest wg proporcji polecanych wg Kgusera - 40% soku i 60% syropu.
Wino ładnie odfermentowało do 2blg, i wczoraj przy okazji pomiarów spróbowałem go troszkę.
Cierpkość aronii jest bardzo słaba, zasadniczo odnosi się wrażenie że jest dużo za dużo wody jest w tym winie.
Czy to wina zbyt małej ilości kwasów, i po dokwaszeniu się polepszy?
Mam jeszcze trochę soku z aronii i może w ten sposób "zagęścić" to wino?
Czytam i jestem trochę zaskoczony, że wino wyszło mało ekstraktywne przy proprcji 40% soku 60% syrop cukrowy. Kwasowość wina a ekstraktywność to dwie różne sprawy. Jeżeli uważasz że ekstraktywnośc mała to zwiększ ilość soku
Jaka była ostatecznie ilość soku nie w kg ale w litrach? Nie mam siły analizować tego co napisałeś aby wyliczyć objętość soku z aronii. Ważna jest informacja ile jest wina i ile było soku z aronii.
Miałem do dyspozycji tylko wagę, więc objętość soku przeliczyłem z tego jakie miał blg.
Soku było 4,4kg co po moich obliczeniach dało 4,2l
Wody jest 4,9l, dodanego cukru 1,5kg.
W sumie daje to 10l wina.
Być może wino jest ok, nie znam się na winach, dopiero zaczynam je produkować i się w nich rozsmakowywać. Spodziewałem się dużo większej cierpkości aronii a tu jest tylko lekki posmak, a wino jest bardzo delikatne i lekkie. Doleję do niego jeszcze 2l soku z aronii, i będę próbował. Wody w razie czego zawsze można będzie dolać:)
Wino świeżo po fermentacji będzie miało smak znacząco różny od takiego 2-letniego?
Zaleca się proporcje dla wina aroniowego od 40% do 60% (zalecenia dr. Czyżyckiego z Politechniki Łódzkiej). Te większe ilości soku są dla win słodszych.
Jezeli wolałbyś więcej tanin i garbników to dodaj jeszcze soku. Jak chcesz zrobić wino wytrawne to nie rób mocnego.

VR5 pięknie dojrzewa aronię. Pojawiają sie aromaty a garbniki zaokrąglają się. Wino powinno sie dojrzewać minimum 2 lata. Ja dojrzewam minimum 3-y lata bo wówczas aronia pokazuje swoje piękno.
Tak jak mówisz, spróbuje zwiększyć ilość soku, tak żeby było cierpkie;) Wino ma wyjść wytrawne 12-13%, więc nie będzie mocne.

Jest też szansa że gdzieś się machnąłem i źle policzyłem ilość soku (dużo kombinowania było z tym liczeniem). Zrobię na smak;)
Co do kwasowości to ile polecasz dla takiego wina? Dokwaszać tą mieszanką kwasów jabłkowego winnego i cytrynowego z biowinu?

Dziękuję za odpowiedzi!
Wino wytrawane powinno mieć 5,5-6,5g/l. Możesz dokwasić mieszanką biowinowską.
Witam!
Potrzebuję jakiegoś gotowego przepisu / proporcji na winko aroniowe.
Z 6,5 kg owoców, uzyskałem za pomocą sokownika 5 litrów soku o BLG 17-18 (sok dosyć gęsty). Chciałbym uzyskać wino półsłodkie / słodkie o mocy 13-15%
I teraz prośba, czy moglibyście podać jakieś proporcje na w/w wino, tzn. dodatek wody, cukru itd i ile winka mógłbym z tego otrzymać. Mam zamiar wybrać się z rana po szkło i nie wiem czy kupić 10 czy 15 litrów. Wydaje mi się, że 10 wystarczy ale niech mądrzejsi się wypowiedzą.
Sugeruję się trochę tą stroną: http://www.klubwiniarzy.pl/winiarstwo/pr...aroniowego
Ale tutaj samej cieczy będzie ponad 10 litrów także balon 15 będzie konieczny. DO tego wiadomo cukier itd.

Wstyd się przyznać ale w tych obliczeniach gubię się jak nie wiem co :P

Pomożecie? :niewiem:
witam
kiedy zlać wino aroniowe znad osadu ( rózne żródła podaje inny czas )
Wtedy kiedy będzie ten osad;) Ale też nie za często, tak z miesiąc-dwa przerwy minimum
Witam czy mogę użyć drożdży do win białych w płynie do wina z aroni ? tylko takie mam:( a nie mam jeszcze silne drożdże do restartu może tych użyć ?
Redy19 po pierwsze popatrz na nazwę tematu, Twój post łączy z nim jedynie to, że możesz robić pierwszą aronię, ale nie pytasz o sprawdzanie obliczeń. Nie rób bałaganu, bo później trudno cokolwiek znaleźć. Wbrew pozorom interpunkcja nie przeszkadza, a ułatwia zrozumienie tekstu. Pomiędzy "a nie mam jeszcze", a "a nie, mam jeszcze" jest znaczna różnica, pisz składniej to łatwiej będzie odczytać na czym polega Twój problem.

Wydaje mi się, że możesz użyć drożdży do win białych, chociaż pewnie lepszym wyborem jest zakup drożdży do win czerwonych. Silne drożdże do restartu to silne drożdże służące do restartu jak sama nazwa wskazuje. Nie jestem mykologiem, ale wydaje mi się, że klasyfikacja drożdży nie bierze się z czapy i u różnych odmian mogą zachodzić odmienne procesy co przekłada się na inny efekt finalny (czyt. smak i zapach wina). Zauważyłem, że Sherry i Tokaj przy robieniu MD całkowicie inaczej pachną, ale to nie jest dowód naukowy, bo warunki były inne, jednak wśród 2 MD z Sherry zapach był podobny. Tak więc, Twoje wino i rób z nim co chcesz, może się okazać, że drożdże do win białych dadzą lepszy trunek z aronii niż te przeznaczone do win czerwonych (jakim wino z aronii jest), ale też różnice pewnie nie będą spektakularne :)

Pozdrawiam :)