13-10-2012, 15:07
Witam jestem nowy prosze o wyrozumiałość
7 dni temu zacząłem robić wino .. 12 kg ciemnych winogron zmielilelm i trzymalem 2 dni w garnku nastepnie zrobilem matke drozdzowa i po tych 2 dniach ...wyrzucilem skorki i czesci stale od soku ..wyszlo mi 5,5 litra które przelalem do balonu, dodalem 3 litry wody z 3 kg cukru, pożywke i matke drożdzowa 3 dni byla elegancka fermentacja bulg co 2 sek . Teraz sie uspokoilo i dziś zmierzylem posiom cukru jest 19,5 blg . i dalej spokojnie bulgocze ..prosze napiszcie co mam robic dalej ..Reasumujac
5,5 L soku z ciemnych winogron
3L wody
3 kg cukru
pożywka
i Matka Drożdzowa
siedza juz 6 dzien
po 6 dniach BLG wynosi 19,5
co dalej mam robic i kiedy
7 dni temu zacząłem robić wino .. 12 kg ciemnych winogron zmielilelm i trzymalem 2 dni w garnku nastepnie zrobilem matke drozdzowa i po tych 2 dniach ...wyrzucilem skorki i czesci stale od soku ..wyszlo mi 5,5 litra które przelalem do balonu, dodalem 3 litry wody z 3 kg cukru, pożywke i matke drożdzowa 3 dni byla elegancka fermentacja bulg co 2 sek . Teraz sie uspokoilo i dziś zmierzylem posiom cukru jest 19,5 blg . i dalej spokojnie bulgocze ..prosze napiszcie co mam robic dalej ..Reasumujac
5,5 L soku z ciemnych winogron
3L wody
3 kg cukru
pożywka
i Matka Drożdzowa
siedza juz 6 dzien
po 6 dniach BLG wynosi 19,5
co dalej mam robic i kiedy