23-04-2012, 10:56
25-04-2012, 13:09
Witam
Dzisiaj oczyszczałem wino z osadu i z dziadostwa z cytryn i pomarańczy
Zlałem sobie troche do napicia sie i zalatuję bardzo czymś takim hmm jak bimber coś takiego co mogę z tym zrobić ??
Dzisiaj oczyszczałem wino z osadu i z dziadostwa z cytryn i pomarańczy
Zlałem sobie troche do napicia sie i zalatuję bardzo czymś takim hmm jak bimber coś takiego co mogę z tym zrobić ??
25-04-2012, 13:41
Skoro zrobiłeś obciąg,dosłodziłeś,to daj mu spokojnie pracować.Przecież ono ma ledwie kilka tygodni.
25-04-2012, 15:39
I sam cukier pomoże na to ?? Pierwszy raz robie z brzozy to właśnie nie wiem
26-05-2012, 10:37
Winko kończy fermentacje Zobaczymy co to wyszło
PS. patrz profil
PS. patrz profil
27-05-2012, 13:54
Moje przestało pracować już w pierwszych dniach maja. Smak i zapach intensywnie drożdżowy, kolor z słomkowy ale nadal dosyć mętne ( tak jak by mleczne). Z dosładzaniem syropem z soku brzozowego będę czekał do sklarowania, chyba że do 2 miesięcy się nie sklaruje to i tak dosłodzę - nie chce za długo trzymać syropu.
27-05-2012, 20:10
Duzo dodałeś tego syropu ??
PS. patrz profil
PS. patrz profil
28-05-2012, 13:00
Tak jak pisałem jeszcze go nie dodałem
Mam tego syropu 0,7l odparowanego z 35l soku brzozowego.
Mam tego syropu 0,7l odparowanego z 35l soku brzozowego.
25-06-2012, 10:28
Co mam zrobić z tym winem bo zalatuję mi octem pomóżcie
25-02-2013, 15:48
Dobra dajcie jakies opinie o wnikach zeszłorocznych ?
07-03-2013, 06:52
Czy ktoś w tym roku próbował sok pobierać ?
07-03-2013, 19:14
Jeszcze jest za wcześnie na sok z brzozy pod koniec marca można doić
08-04-2013, 19:39
A czy biorąc poprawkę na to, że wiosny jeszcze nie ma to można pobierać sok??
15-04-2013, 20:39
W tamtym roku ścigałem sok z brzozy po 27 lutym w tym roku nawierciłem otwory na początku marca i dosłownie nic a nic nie leciało.
Lecz teraz leci w kwietniu w 3 dni zebrałem 25l soku z brzozy...
A tu wino z brzozowe z tamtego roku kilka dni temu minął rok jak jest w balonie dodałem sok malinowy i tak to wygląda http://images.tinypic.pl/i/00367/qariy9uc55yd.jpg
Lecz teraz leci w kwietniu w 3 dni zebrałem 25l soku z brzozy...
A tu wino z brzozowe z tamtego roku kilka dni temu minął rok jak jest w balonie dodałem sok malinowy i tak to wygląda http://images.tinypic.pl/i/00367/qariy9uc55yd.jpg
16-04-2013, 05:52
niemand1979 po roku masz taki kożuch na winie . Czy jest to może nowy nastaw bo wygląda to niepokojąco.
16-04-2013, 21:43
tasmol to nie nowy nastaw to wino ma nieco ponad rok,ale wcześniej dolałem soku z malin trochę sfermentowany słoik,bo ciotka nie zapasteryzowała no i zaczął fermentować więc wlałem do balona.
Potem okazało się iż ciotka ma kolejny słoik nie zapasteryzowany więc dolałem kolejny i tak wyszło.Wino w smaku jest bardzo dobre jak ciotka powiada.
Ja to wino robiłem eksperymentalnie po prostu od tak...
Dałem kilku osobom spróbować i zadowoleni wszyscy, wino jest lekko procentowe
taka po prostu podpitka jak to ujmę...
Potem okazało się iż ciotka ma kolejny słoik nie zapasteryzowany więc dolałem kolejny i tak wyszło.Wino w smaku jest bardzo dobre jak ciotka powiada.
Ja to wino robiłem eksperymentalnie po prostu od tak...
Dałem kilku osobom spróbować i zadowoleni wszyscy, wino jest lekko procentowe
taka po prostu podpitka jak to ujmę...
20-01-2014, 00:55
(26-05-2012, 10:37)malymijaczow napisał(a): [ -> ]Winko kończy fermentacje Zobaczymy co to wyszło
PS. patrz profil
Ktoś może dokończył to wino i może napisać ,czy warte zachodu ?
22-03-2014, 20:48
Ja też myślałem o takim winku... nie się wypowie ktoś kto jest po degustacji omawianego trunku.
22-03-2014, 20:53
Tu jest wątek, ale za wcześnie na wnioski, bo "się robi":-)
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=10634
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=10634
27-05-2014, 08:37
Ja zrobiłem wino wg przepisu:
5l soku brzozowego
cukier do 21blg
drożdże fermicru LS5
100g rodzynek (sparzone, nie rozdrabniane)
10g kwasku cytrynowego
1g pożywki
Wino ma lekko bursztynowy kolor i smakuje jak lekkie białe winogronowe. Dla mnie jest super, ale myślę, że do soku brzozowego konieczne są jakieś dodatki, obawiam się, że wino z samej oskoły smakowałoby jak cukrówka.
5l soku brzozowego
cukier do 21blg
drożdże fermicru LS5
100g rodzynek (sparzone, nie rozdrabniane)
10g kwasku cytrynowego
1g pożywki
Wino ma lekko bursztynowy kolor i smakuje jak lekkie białe winogronowe. Dla mnie jest super, ale myślę, że do soku brzozowego konieczne są jakieś dodatki, obawiam się, że wino z samej oskoły smakowałoby jak cukrówka.
07-03-2015, 18:10
Czy ktoś planuje robić w tym roku? Sok już płynie, będzie można chyba zacząć zbierać.
A czy ktoś wypróbował może ten podany tu wcześniej przepis: "Sok brzozowy zlewa się do butelek w które kładzie się po pare ziarenek ryżu i plasterek obranej cytryny, albo tylko kilka rodzynków. Korkuje się za pomocą maszynki do korkowania, bo od zakorkowania najwięcej zależy i wstawia się do piwnicy lub lodowni. Za miesiąc można już pić, a przechowywać można dłużej niż rok. Sok wypuszczow spóźnionej porze, to jest gdy listki się pokazują, jest potem niedobry, ciągnie się"
Ciekawe, czy da się jakoś bez tej maszynki do korkowania...
A czy ktoś wypróbował może ten podany tu wcześniej przepis: "Sok brzozowy zlewa się do butelek w które kładzie się po pare ziarenek ryżu i plasterek obranej cytryny, albo tylko kilka rodzynków. Korkuje się za pomocą maszynki do korkowania, bo od zakorkowania najwięcej zależy i wstawia się do piwnicy lub lodowni. Za miesiąc można już pić, a przechowywać można dłużej niż rok. Sok wypuszczow spóźnionej porze, to jest gdy listki się pokazują, jest potem niedobry, ciągnie się"
Ciekawe, czy da się jakoś bez tej maszynki do korkowania...