Szanowni współforumowicze niewiem czy ten temat był już poruszany ale interesuje mnie szkło w jakim podawac czy używac opakowań zastępczych /karafka/. Gdzie zaopatrywac się w dobre szkło? Pytanie może mało poważne bo można i w szklance ale miałem ostatnio drobną dyskusję na ten temat i brak mi było argumentów.
Krzysiozżoną : ale chodzi Ci o kieliszki, czy karafki? Bo np w miare fajne sa karafki po takich "nalewkach babuni" z charakterystycznymi korkami okraglymi (czerwone pomaranczowe i jeszcze jakies) no i wychodza chyba najtaniej.
No bo ladna elegenacka karafka zaczyna sie przewaznie od 50-100 zl no i w gore
Nalewki babuni maja koreczek wykonany z korka w dodatku naturalnego. Klasyczne karafki mają koreczek wykonany z korka szklanego szlifowanego. Jesli komu wystarczy korek z korka to może byc flaszka babuni. Jeżeli nie, to powinien zakupic karafkę za słoną cenę żeby potem osłodzic nastrój goscinny panujący w jego dom poprzez postawienie karafki z prawdziwego zdarzenia.
W tym też celu można zaglądac do sklepów ze szkłem artystycznym lub też do sklepów gosp. domowego. Artystyczne szkło lepiej jednak przemawia do szlachetosci jego zawartosci, a na tym zależy ambitnym winiarzom. I to by było na tyle.
Osobiscie posiadam karafkę (nawet dwie), pochodzące jeszcze z czasów dziadka Stalina, ale nie uzywam. Mają takie szklane zamknięcia, są z pięknie krojonego kryształu jednak wino z butelki to jest jednak co innego. A z innej beczki (wina) to ostatnio nabyłem piękny,glinianny zestaw do wina grzanego. Dzbanek plus szesc szklaneczek. Bardzo fajna sprawa.
Krzysio!
Do karafki przelewa się wina dekantowane oraz takie które wymagaja przewietrzenia.
Osobiscie używam własnie karafki do dekantacji oraz do kupażu resztek
Karafka już rozumiem ładna kryształowa itp. , ale w czym się napic?
Karafka nie jest kryształowa. Na wino bardziej mi podchodzą karafki gładkie, oczywiscie korek ze szlifem.
Zarówno wina jak i miody pitne pijam w kieliszkach oczywiscie do wina
(takiech jak były na zlocie).
Do miodu ma ceramiczne czarki, ale jakosc bardziej mi smakuje z kieliszka.
Myslę, że wybór karafki jest sprawą indywidualną. Co do szkła do picia to mi niestety najbardziej wszelkie trunki smakują zeszklanek /to takie szkolne przyzwyczajenie/ choc nie ukrywam, że wino z dobrego kieliszka smakuje lepiej niż ze szklanki.
Z kieliszka dlatego, że z niego inaczej smakuje między innymi, ze względu na krztałt i lekkie zamknięcie od góry.
Dzięki Agnieszko za ciekawe linki niewątpliwie ofarowane przez wymienionych producentów wyroby szklane są i sleczne mam też nadzieję ze skutecznie podkreslają smak trunku.
Choc łza mi się w oku kręci na samą mysl o musztarduwie. Ale czy ktos to jeszcze pamięta?