Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwsze wino gronowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzisiaj zebrałem owoce winnej latorośli ;), które mam zamiar zamienić w wino.

Niestety nie wiem co to za odmiana, ale jest starannie pielęgnowana. Jeśli ktoś pozna ze zdjęć gatunek to bardzo bym prosił o napisanie.

Proszę mnie poprawić, jeśli mam zły tok myślenia.
1. Odszypułkuję owoce i zgniatam je.
2. Wlewam zebrany materiał do balona (nie mam tak dużego wiadra, aby pomieścić) i dodaję piro.
3. Po wymieszaniu zawartości przykrywam gazą.
4. Po 24 godzinach wsypuję pożywkę i MD, które wcześniej przygotowałem (4 dni).
5. Po upływie około 2 tygodni usuwam owoce szczelnie zamykam z rurką fermentacyjną.

P.S Wiadomo, że w początkowych krokach sprawdzam Blg dosładzam wedle upodobań.




[attachment=16186] [attachment=16187] [attachment=16188]
Jeśli to ma być naprawdę gronowe to zmierzenie Blg to za mało - trzeba jeszcze zmierzyć kwasowość. Dalej np. tak: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid154505

Z takich zdjęć nie da się określić odmiany winogron.
W porządku... zadzwonię do znajomego chemika, czy ma na miejscu aparaturę ;D

Czy kroki działania, jakie napisałem są słuszne?
Hej,

Właśnie jestem w trakcie robienia winka z podobnych winogron jak na zdjęciu. Niestety nazwy też nie znam, ale wydaja się wręcz identyczne :)

Ja po wyczyszczeniu owoców zgniotłem je i zalałem pektoenzymem. Na drugi dzień odcisnąłem to wszystko w nylonowym woreczku i do soku (moszczu) dodałem drożdże i pożywkę razem z wodą i cukrem.
Fermentowało przemocno przez 24h. Potem się uspokoiło i zaczęło pięknie cykać. Po 5 i 9 dniu dodałem jeszcze trochę cukru. Obecnie nastaw ma 11 dni i ładnie cyka co 8 sekund.

pzdr, pesko
Pesko Ty nie robisz wina gronowego (tytuł wątku) ale wino winogronowe a to całkiem co innego.