Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z głogu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hello Panowie,
mam takie małe pytanie dotyczace wina z głogu...
Otoż wykorzystując przepis w proporcjach :

10l wody
3 kg cukru
1,5kg głogu
drożdze malga

fermentacja ruszyła z kopyta i tu pytanie ???
Na nizej dołaczonym zdjęciu po 2 dniach od zalania wyszła mi tak konzystencja - 2-3 razy dziennie staram sie mieszac balonem jednak martwi mnie ilość głogu w balonie - moze sie myle ale czy czasem nie jest go za duzo? to lekko żółte na górze to po chwil zeschnieta piana...

HELP!!!:sloik:

hmmm tylu expertów i nic... zero pomoc ;(
Robisz wszystko dobrze, fermentujesz w balonie przez to wygląda to jak wygląda. Jest mocno napełniony, piana wypycha owoce. Mieszaj często żeby nie spleśniało na wierzchu. Podobno espumisan w kroplach pomaga na taką pianę. Możesz też zdjąć korek z rurką i założyć gazę na parę dni żeby nic nie wleciało do środka.

1,5 kg głogu to raczej mało na taką ilość.
Na Twoje pytanie odpowiedziano już 738 razy. Ja odpowiem kolejny raz.
Jeśli wyjdzie z balona to znaczy było za dużo, jeśli nie to nie jest za dużo.
Ważniejsze jest to że dałeś malutko głogu. Jakaś herbatka trzeci raz zalewana z tego wyjdzie a nie wino.
Głóg był swieży czy suszony?

Może mnie oczy bolą, ale ten głóg coś duży i taki żółtawy jakby jakieś dzikie gruszki czy co. To jest na pewno głóg? Po drugie wlałeś o 5l za dużo wody.
dziekuje panowie:) głóg jest swiezy. oczyszczony - 2 dni mrozony w zamrazarce a te zołte plamki to rodzynki... troche dodałem...