Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: dosładzanie aroniowego
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. Proszę o pomoc i cenne informacje w sprawie dosładzania winka. Na początek podam kilka istotnych informacji. 10 kg aronii, 2kg cukru, następnie 10 l soku jabłkowego z biedronki. Drożdże aktywne (bajanusy), pożywka. Woda 8l do tego 2kg cukru, kolejny cukier 300g podawany po 50gram co 2 tygodnie. Cukier dodawałem jak blg spadał do 0. Po 2 miesiącach zlałem wino z nad osadu i stwierdziłem, że jest kwaśne (blg 0) więc nie czekając dodałem 1kg cukru. Blg wzrosło do 20 bulga bardzo leniwie raz na kilka minut. Całość zamknięta jest w 25 litrowej butli.
Coś chyba pomieszałeś z tym cukrem na końcu, bo mając 0 blg i dodając 1kg cukru, blg nie mogło wzrosnąć do 20, przy tylu litrach nastawu.
Masz pierwsze ostrzeżenie za łamanie regulaminu. Czy myślisz, że jak pootwierasz kilka tematów z tym samym opisem to coś przyspieszy.